Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

OFFICIEEL: FIA WEC presenteert kalender 2023 met de honderdste editie van de 24 uur van Le Mans

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 september 2022 12:25

Het FIA World Endurance Championship heeft de kalender voor het seizoen 2023 onthuld. Dit jaar wordt de honderdste editie van de 24 uur van Le Mans gevierd. Daarnaast verschijnt Portugal op de kalender.

FIA WEC 2023

Het elfde seizoen van het kampioenschap start weer met de officiële proloog, die op 11-12 maart op Sebring wordt verreden, gevolgd door de 1.000 Mijl van Sebring. De eerste wedstrijd van het seizoen wordt gereden tijdens het ‘Super Sebring’-weekend. De eerste 6 uur van Portimão wordt vervolgens op 16 april gereden op het Algarve International Circuit. Twee weken later landt het circus in Spa-Francorchamps, waar de laatste race voor de 24 uur van Le Mans verreden wordt.

In Le Mans belooft het een groot spektakel te worden. In de LMH-klasse komen niet alleen Toyota en Glickenhaus in actie, ook grote merken als Ferrari, Porsche, Peugeot en Cadillac staan hier aan de start. Na Le Mans gaan de teams naar het F1-circuit van Monza voor een zes uursrace, waarna het FIA WEC Europa verlaat. De teams gaan vervolgens naar Fuji en sluiten het seizoen af op 4 november in Bahrein.

“Ik ben erg blij om het FIA World Endurance Championship in kracht te zien groeien, ik wil alle betrokkenen daarvoor danken. De FIA, de ACO en de organisatoren van de FIA World Endurance Championship”, aldus FIA-president Mohammed Ben Sulayem. “Door de inspanningen van de organisatoren geniet het kampioenschap een sterke en stabiele kalender. Vooruitkijkende, dan kan 2023 niet snel genoeg komen. De meest prestigieuze endurance race in de wereld, de 24 uur van Le mans, viert haar honderdste editie, voor dit geval voorkomen we een clash met de Formule 1 Grand Prix. Ook de Hypercar gaan haar sterkste inschrijving tot nu toe zien, dus er is genoeg om naar vooruit te kijken.”

De Automobile Club de l’Ouest benadrukt de honderdste editie van de 24 uur van Le Mans, waarin elke fabrikant graag deze trofee in de lucht zal willen gaan houden. "Endurance fans en deelnemers hebben een fantastisch seizoen om naar uit te kijken”, aldus de President van de Automobile Club de l’Ouest. “Met zeven races die klaar staan, heeft de FIA WEC een extra ronde in vergelijking met voorgaande seizoenen, een volgepakt schema, hoewel voorzichtigheid geboden is in deze volatiele tijden. We beginnen met drie van ’s werelds meest gewaardeerde circuits, waaronder het uitdagende Portimão, altijd een favoriet van de coureurs. De honderdste editie van de 24 uur van Le Mans op 10-11 juni gaat de mid-zomer traktatie zijn. Wat kan een wereldklasse autofabrikant zich nog meer wensen dan het optillen van de trofee die 100 jaar automotive race historie markeert? Dan gaan we naar Monza, the temple of speed, en naar Bahrein om het seizoen te bekronen. Nu we het elfde seizoen in gaan, is het FIA WEC meer bevochten dan ooit tevoren.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS