Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

OFFICIEEL: Entry-list FIA WEC: "Waar motorsportfans uit de hele wereld reikhalzend naar uitkijken"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 januari 2023 10:59

Het FIA World Endurance Championship heeft de line-up voor het elfde seizoen onthuld. Dit jaar komen er maar liefst 13 hypercars aan de start, maar ook voormalig F1-coureurs als Antonio Giovinazzi en oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve staan ingeschreven.

FIA WEC

In totaal staan er 38 auto’s aan de start met dus een record aantal inschrijving in de LMH en GTE-Am klasse. Naast Toyota en Glickenhaus staan nu ook de merken Cadillac, Ferrari, Peugeot, Porsche en Vanwall klaar voor een volledig seizoen. Porsche is hofleverancier met maar liefst vier auto’s, waarvan er twee door klantenteams worden ingezet. Zowel Hertz Team Jota als Proton Competition zetten één auto in. Een opvallende naam in de Vanwall Vandervell 680 is Villeneuve, die zijn eerste volle seizoen in de FIA WEC gaat rijden.

Andere voormalig F1-coureurs in de klasse zijn Kamui Kobayashi, Sébastien Buemi en Brendon Hartley in de Toyota. De afgelopen jaren domineerden zij het kampioenschap en Le Mans, maar kunnen zich nu dus opmaken voor een sterkere competitie. Giovinazzi is een van de coureurs uit de line-up van Ferrari. De Italiaan gaat racen met de 499P in de LMH-klasse. "Het FIA World Endurance Championship begint aan een van zijn spannendste seizoenen ooit”, reageert ACO-president Pierre Fillon over het seizoen 2023. “Zeven fabrikanten nemen plaats op de grid voor 13 hypercars. Het seizoen omvat het eeuwfeest van de 24 uur van Le Mans, waar motorsportfans over de hele wereld reikhalzend naar uitkijken.”

In de LMP2-klasse staan dit jaar elf auto’s aan de start. Alle auto’s betreffen een door Oreca gebouwde prototype. Waarvan de auto’s van Alpine een andere naam hebben meegekregen. Overigens keert het Franse merk terug in deze klasse, omdat de LMP1-auto waarmee zij in 2022 reden, niet meer is toegestaan in de LMH. Vanaf 2024 keert Alpine weer terug in deze klasse met een eigen LMDh. Overigens moeten hier nog diverse coureurs aangekondigd gaan worden. In het afgelopen jaar kwamen diverse Nederlanders in deze klasse in actie, maar dit jaar ontbreken zij nog.

Dit jaar bestaat de GTE alleen nog uit de Am-klasse en is het het laatste jaar dat deze auto’s in actie komen. De auto’s worden vanaf volgend jaar vervangen door de GT3’s. In deze klasse zien wij voor alsog de enige Nederlander in actie komen. Nicky Catsburg komt samen met Ben Keating in actie met de Corvette. De derde coureur moet hier nog aangekondigd worden. "Het is echt fantastisch om te zien dat het WEC en de sportwagenracerij in het algemeen steeds sterker worden”, vertelt WEC-directeur Fréderic Lequien. “Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om onze vrienden van Cadillac, Ferrari, Porsche en Vanwall, die dit jaar deelnemen aan onze hypercar-klasse, van harte welkom te heten. Het is een enorme eer dat zoveel internationale autofabrikanten zich aan het WEC verbinden en vertrouwen stellen in ons kampioenschap. Het is ook zeer bemoedigend om sterke inschrijvingen te zien in de LMP2 en een recordaantal LMGTE Am-auto's - het WEC maakt zich op voor zijn beste seizoen tot nu toe."

Klik hier voor de volledige entrylist.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS