Karting • Karting Diversen

Niki Naruhito wil zijn titels prolongeren in Eefde en Kart4Fun, maar de focus ligt op NK Micro Max: "Echt heel veel zin in!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 januari 2024 02:44

ZUTPHEN - Afgelopen seizoen kon Niki Naruhito al twee NK-wedstrijden proeven wat het is om de Rotax Micro Max-klasse te racen. Die gingen goed, uitstekend zelfs. 2023 was sowieso een mooi jaar, want Niki werd clubkampioen in Eefde en kampioen bij Kart4Fun in de Micromax-klasse. Dus kon het jonge karttalent met vertrouwen uitkijken naar het aankomende seizoen. Dan hoopt de tienjarige inwoner van Zutphen in het NK direct om de prijzen te kunnen strijden.

Niki Naruhito kampioen

“In Berghem werd ik vierde en in Genk vijfde bij het NK. In Berghem was ik ook ‘driver of the day’ en kwam ik even op het Jeugdjournaal. Ik reed op de tweede plek toen Max Verstappen voor de derde keer wereldkampioen in de F1 werd”, blikte Niki trots terug op het slot van vorig NK-seizoen. “En in het Kart4Fun-kampioenschap had ik eerder al Micromax-wedstrijden gereden.”

Dat hij direct zo snel was, verbaasde niet echt. Tijdens de races van Kart4Fun had hij al bewezen dat hij echt snel is. Hij won dat kampioenschap met nog één race te gaan. En bij alle clubwedstrijden in Eefde stond hij vorig jaar elke keer op het podium. De laatste wedstrijd van het seizoen op het circuit van Berghem reed Niki met een startveld van veertien rijders en werd hij in de stromende regen vierde.

Komend seizoen gaat hij dus een treetje hogerop door een volledig seizoen in het NK te rijden. Niki blikte er met vertrouwen op vooruit. “Ik denk dat het best goed moet kunnen gaan. Ik ga mijn best doen om kampioen te worden.”

Het wordt zijn vijfde jaar als kartcoureur. En dan te bedenken dat hij pas tien jaar is. “Ik begon met karten toen ik zes jaar was. Ik mocht van kameraadje Siem een keer testrijden. Hij was bijna mijn buurjongetje. Ik kende hem van school en hij had een kart”, vertelde Niki hoe het allemaal begon.

“Ik vond het best wel leuk, zelf rijden. Vooral de snelheid en hoe hard je kunt remmen, het gasgeven en met slicks in de regen rijden.” Een paar maanden later kreeg Niki van zijn vader een eigen kart, een CRG met een Honda viertakt-motor. Toen was het hek van de dam.

“We gingen op een woensdag in 2020 een keer rijden in Eefde. Ik had daar meteen een maatje George. In het begin kon ik best goed met hem karten.” Datzelfde seizoen reed Niki al een wedstrijd. “Dat was erg leuk.”

De talentvolle Gelderlander lag op een gegeven moment zelfs tweede, maar werd helaas van de baan gereden. Hij liet zich er niet door ontmoedigen. Een jaar later reed hij een heel seizoen wedstrijden. “Dat jaar reed ik die rijder, die me van de baan had gereden, zoek in Venray bij een NXT wedstrijd”, zei hij triomfantelijk.

“Op zondag trainde ik vaak op kartbaan Eefde met andere snelle Cadet-rijders zoals Max, Rav, Damion, Cees en Mats waar ik goed mee kon duelleren en van wie ik veel heb geleerd. Later ben ik lessen gaan volgen en meer wedstrijden gaan rijden in de Honda Cadet-klasse. In 2021 werd ik daarin derde en in 2022 tweede met één overwinning. In 2023 ben ik Minimax gaan rijden en kon goed trainen met onder andere Milano die al NK-wedstrijden reed. Ook heb ik in de clubwedstrijden in Eefde vier wedstrijden van de zes weten te winnen en won ik het kampioenschap in 2023.”

Niki Naruhito kampioen Eefde en kampioen kart4fun

Dit seizoen gaat Niki zich dus focussen op het NK in de Rotax Max Micromax-klasse. Daarnaast rijdt hij ook het clubkampioenschap van Eefde en opnieuw het Kart4Fun-kampioenschap. “Ik heb er echt heel veel zin in!”

Niki Naruhito bedankt zijn ouders en de bedrijven en mensen die hem in zijn raceactiviteiten ondersteunen: Jeroen en Tjerk van Thebalux, Pietjan, Tommy, Wilber en Andre van Hilarius, Michel van CRG Holland, Dennis van RaceWereld, Ricardo en Marcel van OW Karting, Marcel van Kombikart, Michiel van Autoservice De Wild, Tonny van Tebuvo, Michel en Edwin van Veeneman Apeldoorn, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Mikrocentrum, Ivo en Kees van SOLIDWorks&3DEXPERIENCE®Works, Gertjan en Freddy van ZLIen de organisatie van kartclub Eefde, Tim, Bas, René, Edwin, Sandra en Edino en de kartlessen, Kart4Fun, NXT en de Chrono.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS