Rally

Nederlandse rallyklassieker ELE Rally maakt zich op voor 59e editie

Uitgegeven door Bart • 18 mei 2024 10:02

De Stichting ELE Rally heeft de plannen onthuld voor de 59e ELE Rally, de 6e ELE Historic Rally, de 2e Opel ELEctric Rally en de 1e ELE WRC Demo. Net als vorig jaar nam tv-presentator en autosport-kenner Allard Kalff in Son de presentatie voor zijn rekening. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei staan meer dan 100 equipes uit binnen- en buitenland aan de start voor wederom een uitdagende ELE Rally.

ELE Rally

Foto: ELE Rally/Joris van Esch

In de presentatie werd stilgestaan bij alle facetten van de ELE Rally. Uiteraard werden de partners in het zonnetje gezet en werd er ruim aandacht besteed aan de duurzaamheidstransitie van de rallysport, met als uithangbord de Opel ELEctric Rally. Jeroen Maas (Opel Nederland) presenteerde in het licht daarvan een frisse blik op de toekomst. Na het 2022-bezoek van de elektrische Corsa’s is het deelnemersveld nu gegroeid naar 12 met veel internationale deelnemers en drie Nederlandse equipes aan de start, waaronder Fabian Kamermans/Ashley de Boer die uitkomt onder de vlag van de KNAF Academy.

Op het gebied van duurzaamheid was er nog meer te melden: de nationale autosportbond KNAF plant regelmatig bomen om de CO2-voetafdruk te compenseren, waarbij de tussenstand op een fantastische 21.100 bomen staat! Daarna gaf Tom Meylink, lid van de Provinciale Staten Noord-Brabant, aan hoe ook de autosport levensvatbaar kan blijven – ondanks dat het onder een vergrootglas ligt. Tot slot werd de goede relatie tussen het Ministerie van Defensie en de ELE Rally aangestipt, waarin het aspect duurzaamheid ook een grote rol speelt.

Deelnemers
In het deelnemersveld zien we verschillende kandidaten voor de eindoverwinning. Zal het de Nederlands Kampioen Kevin van Deijne met navigator Hein Verschuuren eindelijk lukken om zijn thuisrally te winnen? Of weet een van de verrassingen van dit seizoen (Yannick Vrielink, Ingo ten Vregelaar, Richard Pex) het feestje voor de Brabantse equipe te verstoren? Wat te denken van de Nederlands Rallykampioen van 1986, Stig Andervang, die nog serieus tegenstand kan bieden aan de jongere garde? En hoe zal het ELE-sponsor Helichem, met Henk Vossen en Radboud van Hoek, vergaan in de Hyundai i20 N Rally2, waar dit jaar al flink meters mee zijn gemaakt (o.a. in WRC Monte Carlo en WRC Kroatië en uiteraard de Zuiderzeerally)?

Verderop in het veld zal het met name bij de Renault Clio’s een waar spektakel zijn. Waar er vorig jaar nog enkele Rally4-exemplaren aan de start stonden, bestaat het veld nu alleen uit Rally3- en Rally5-Clio’s; met name van de Rally3-bolides mag vuurwerk worden verwacht.

In de Opel ELEctric Rally zijn er 12 equipes die de strijd met elkaar aangaan. Deelnemers uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Spanje, België en Nederland maken er een mooie internationale strijd van.

De door Stichting ELE Rally geïntroduceerde WRC Demo zal twee equipes over de proeven doen jagen: Dakar-helden Erik van Loon (Subaru Impreza S14 WRC) en Gerard de Rooij (Subaru Impreza S5 WRC) zullen ongetwijfeld voor vuurwerk gaan zorgen! Dit belooft spektakel wat de Nederlandse rallyfan niet elke wedstrijd voorgeschoteld krijgt. De snelheid van de WRC auto’s is bijna niet te bevatten, alsmede het geluid en eigenlijk alles wat autosport zo mooi maakt.

Tot slot is er ook nog de 6e ELE Historic Rally met een rijke historie aan klassieke rallyauto’s. Nationaal kampioen Antoine Biesheuvel zal graag weer zijn slag willen slaan in de MATS BMW M3 E30, maar zal af moeten rekenen met diverse Audi Quattro’s (Audi Sport Veghel, Piet-Hein van der Heijden), en Antoine van Ballegooijen die met zijn Ford Sierra Cosworth zijn debuut maakt. Of is er wellicht nog een konijn uit de hoge hoed?

Route en tijdschema
Op vrijdag 24 mei wordt er om 18:26 uur gestart vanaf het Kerkplein in Son, waarna klassementsproeven KASS Gehamie Helmond en Lierop verreden worden. Na een service worden deze klassementsproeven nogmaals in het donker verreden; de eerste equipe zal om 23:30 uur de auto in het Parc Fermé zetten. De startvolgorde is: eerst de Opel ELEctric Rally, gevolgd door de WRC Demo, vervolgens de Rally en tot slot de Historics.

Op zaterdag 25 mei wordt er dan weer gestart om 12:37 uur vanaf het Kerkplein in Son nadat de auto’s eerst service hebben gehad. De bekende klassementsproeven Strijpse Kampen (militair terrein, NIET toegankelijk voor publiek!), Spoordonk en Wintelre staan dan op het programma en zullen ongetwijfeld weer voor verrassingen zorgen. In verband met de actieradius zal de Opel ELEctric Rally niet in actie komen op klassementsproef Wintelre.

Na de tweede service van zaterdag zullen deze KP’s nog eens verreden worden. De derde en laatste keer Strijpse Kampen is wat later op de avond gezet om zo nog eenmaal het uiterste van de equipes te eisen. Dat betekent dat het “traditionele rondje” wordt omgedraaid: KP Sint-Oedenrode – KP Electrifying Opel Son – KP Strijpse Kampen. Na de laatste service op de Habraken 1214 (Opel ELEctric Rally heeft zijn service op de Kanaaldijk 7 in Best) wordt de rally dan beslist op de afsluitende KP’s Sint Oedenrode en KP Electrifying Opel Son. De winnaar wordt even voor 23:00 uur op het finishpodium op het Kerkplein in Son verwacht.

Jouw ELE Rally weekend
Om goed voorbereid te zijn kun je nu al je kaarten, info magazine en petje online bestellen op de website. Vanaf maandag 20 mei zijn deze zaken ook te verkrijgen op de diverse voorverkoopadressen. Tijdens de rally zal er zowel op het serviceterrein in Veldhoven als op het Kerkplein in Son een stand staan waar iedereen terecht kan voor alle benodigdheden voor een onvergetelijke ELE Rally. Nieuw dit jaar is de webshop met allerlei leuke ELE-fanartikelen! Kijk hiervoor op www.elerally.nl.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS