Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Mogelijk twee LMGT3's per fabrikant in de FIA WEC: "We moeten een eerlijke regelgeving vinden"

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 april 2023 20:10

In 2024 maken de LMGT3’s het debuut in het FIA World Endurance Championship. Het plan is volgens WEC-directeur Frederic Lequien om twee auto’s per fabrikant toe te staan, waarbij de LMH-fabrikanten voorrang krijgen. Met de komst van nieuwe fabrikanten in deze klasse, zoals Alpine, Lamborghini en BMW, lijkt het aantal inschrijvingen voor de GT3 beperkt. Toch wil men bij het kampioenschap een merk als Aston Martin, wat het kampioenschap al jaren trouw is niet vergeten.

Aston Martin


"Een van de ideeën die op tafel ligt, is om twee GT3-auto's per fabrikant te hebben en de voorkeur te geven aan de fabrikanten die betrokken zijn bij een Hypercar", legt Lequien uit aan de media. "Maar we houden ook van diversiteit. De perfecte situatie zou zijn om genoeg plaatsen te hebben om ook enkele merken te verwelkomen die niet aan Hypercar doen. We moeten een eerlijke regeling vinden. En het lijkt erop dat dit de discussie is die we met iedereen hebben.”

Wat betreft een merk als Aston Martin dat al vanaf het begin in de GTE-Pro en GTE- Pro-Am racet, maar niet beschikt over een LMH, zegt de Fransman dat dat zeker overwogen moet worden. "Je hebt helemaal gelijk, dit is iets waar we serieus rekening mee moeten houden", geeft Lequien toe. "Trouw aan het kampioenschap, natuurlijk. Maar het probleem is dat er 36 plaatsen zijn. In zekere zin kan het succes van Hypercar andere problemen met zich meebrengen. Wat doen we als we 26 Hypercars hebben? Het betekent dat we 10 plaatsen hebben voor GT. We zullen zien.”

Waarbij de WEC-directeur benadrukt dat het aantal auto’s beperkt blijft tot twee. Waarbij de fabrikant wel de teams wil laten kiezen die met de auto’s gaan rijden: "Het idee is dat de OEM's de teams kiezen," zei hij. "Dat is het idee dat we nu hebben." Wat overigens volgens Lequien wel goedgekeurd moet worden door de FIA World Motor Sport Council.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS