Karting • Karting Diversen

Mark de Bruijn toont zich de snelste in Eindhoven en pakt klinkende overwinning in de Rotax Max Junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2023 03:49

EINDHOVEN – Hij had er even op moeten wachten, maar zaterdag bewees Mark de Bruijn met een klinkende overwinning op kartbaan De Landsard in Eindhoven dat hij het karten bepaald niet verleerd is. De dertienjarige karter uit Oosterhout won de Rotax Max Junioren-klasse tijdens de vijfde ronde van het Kart4Fun-kampioenschap. En daar was hij uiteraard maar wat trots op.

Mark de Bruijn met ouders op podium

“Het ging goed, ik maakte bijna geen foutjes. Het voelt wel echt fijn!”, zei een blije Mark. In de tweede, gewonnen, race van het weekeinde juichte hij al. “Het was gewoon een goede race”, verwoordde hij zijn blijdschap.

En dan te bedenken dat hij de eerste race nog wat verder naar achteren had moeten beginnen omdat de kwalificatie met de negende tijd niet helemaal naar wens was gegaan. “Die was op een natte baan, en het ging niet heel goed", zei Mark, die de volle focus had op de Race 1. Hij toonde gelijk zijn raceskills toen hij door het veld naar voren schoot. "In de eerste race probeerde ik naar voren te komen en toen lag ik op een gegeven moment op P2. Door een ingeklikte bumper werd ik als derde geklasseerd. Maar het was een goede inhaalrace.”

De tweede race startte Mark dus van plek drie. In de eerste meters kon de getalenteerde Brabander makkelijk mee en sloeg hij een goed gat naar de nummer vier. Op een gegeven moment verremde de rijder op kop zich en kon hij samen met een andere rijder hem voorbij. “Kort daarna was het nog spannend omdat de baan glad was. Maar opeens zette ik mijn kart naast die van de koploper en was ik hem voorbij. Daarna ben ik zo snel mogelijk van hem weggereden.”

Mark de Bruijn knalt naar eerste overwinning bij de Rotax Max Juniors

Door zijn winst in de tweede race mocht Mark in de finale van poleposition starten. Dat was wel spannend, bekende hij. “Het was al even geleden dat ik voor het laatst van pole was gestart, dus ik heb een beetje voorzichtig gedaan. Fijn dat ik toch snel een gat kon slaan.”

Helaas kreeg hij even later te maken met achterblijvers die in de weg reden. Eén rijder begon ondanks blauwe vlaggen zelfs te verdedigen. Weliswaar ongeoorloofd onder ‘blauw’, maar Mark had er wel mee te maken. En dat kostte hem veel tijd.

“Een aantal rijders zat me best wel in de weg en daardoor raakte ik wat van mijn voorsprong kwijt.” Wat heet: achter hem kon de concurrentie weer de aansluiting vinden en werd het slot van de race zowaar nog spannend. Mark: “Op een gegeven moment moest ik verdedigen, maar gelukkig kwam ik weer als eerste over de finish. Dat voelde echt fijn hoor! Het voelt echt goed om weer te winnen!”

Mark bedankt papa, mama, zijn opa’s en oma’s, familie, vrienden, Marianne Tromp en iedereen Van de Pol Kart Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS