Karting • Karting Diversen

Kris Haanen kampioen DKM in een bizarre week: van verliezen vingertopje tot winnen titel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2020 00:56 • Print artikel

WACKERSDORF – Juichend kwam hij zondag over de finish in het DKM-kampioenschap, al wist karter Kris Haanen toen nog niet dat hij kampioen was geworden in één van de sterkst bezette kampioenschappen van Europa. En dat in een week waarin het dertienjarige talent uit Meterik net zijn vingertopje was kwijtgeraakt door een opmerkelijk voorval.

Kris Haanen

“Ik had toe nu alle finales gewonnen in het kampioenschap”, zei Kris. “Ik wist niet dat Herolind Nuredini was uitgevallen en ik had de pijn in mijn vinger niet gevoeld.” Daarmee doelde de jonge racebelofte op een gebeurtenis van een week voor zijn zegetocht in Wackersdorf. Op het circuit van Mulsen deed Kris een weekeinde eerder mee aan de ADAC Kart Masters.

Maar daar kwam weinig van terecht na een ‘pechgevalletje’. “Ik reed op een elektrische step met een teammaat toen de ketting eraf liep. Ik wilde haar terug erop leggen, maar mijn teamgenoot opende per ongeluk de gashendel en toen kwam mijn vinger ertussen.”

Dat gebeurde tussen de twee finales van het ADAC-kampioenschap in. “Ik rende terug naar het team. In de ambulance hebben ze een infuus ingebracht en ik kreeg pijnstillers. Op de eerste hulp hebben ze de wond behandeld. Met wat pillen op zak konden we terug naar Nederland.”

Eenmaal thuis bezocht de talentvolle rijder van SFR Motorsport een chirurg om zijn wond te behandelen. Kris: “Ik heb veel goede zorg gehad. De gipsmeester had iets verzonnen met een gipsspalkje ter bescherming van mijn vinger in de handschoenen. Zo kon ik mijn vinger toch nog buigen. De handschoen is nog vermaakt door mijn tante. De gevolgen met die vinger zijn erg. Er was meer schade aan dan verwacht. Dat was echt balen. Ik dacht: daar gaat mijn kampioenschap. Maar ook: ik ga gewoon rijden. De gipsspalk gaf steun en ik voelde tijdens de race niets dankzij de adrenaline.”

In de trainingen in Wackersdorf moest Kris even wennen aan het racen met zijn gewonde vinger. “Maar het ging goed. In de kwalificatie in mijn groep was ik zes tienden los. Precies dezelfde tijd als mijn teamgenoot Guinchard, maar hij kreeg de poleposition en ik P2 omdat ik mijn snelste rondje later reed dan hij.”

De heats verliepen vervolgens ook prima. Daarin denderde hij naar de respectievelijk tweede en derde plaats. Het zorgde voor de derde startplaats voor de eerste finale. Daarin had Guinchard een motorprobleem. Het zorgde ervoor dat Nuredini doorschoof naar de pole. Na de start zakte Kris ietsje terug, naar de vierde plaats. “Maar midden in de race kwam ik naar voren. Uiteindelijk reed ik het gaatje naar Nuredini dicht. Later ging ik hem voorbij.”

Met nog drie ronden te gaan kwam Maxim Rehm terug. “Hij haalde mij in, maar in de laatste bocht haalde ik hém weer in en bleef ik voorop rijden. Ik moest verdedigen en in bocht 4 remde ik heel laat. Daardoor konden ze me niet pakken. Ik sloeg nog een gaatje en won.” De eerste beker en de belangrijke punten waren binnen!

Kris Haanen op pole Junioren start tweede Finale DKM

Door die overwinning startte Kris de tweede finale van pole. “Ik sloeg een gaatje bij de start, maar ze vonden toch weer de aansluiting en uiteindelijk viel ik terug naar P3. Intussen viel Nuredini terug, Kiano Blum ging voorbij aan Rehm en ik schoot mee. Blum reed op kop, maar verdedigde. Ik dacht: ‘Straks sluiten er meer aan bij de kopgroep’. Dat wilde ik niet, dus ik bleef maar een half rondje achter hem en toen schoot ik hem voorbij. Maar ik zag dat ik nog veel ronden moest rijden en te vroeg aan kop rijden is niet altijd gunstig.”

Met nog tien ronden te gaan probeerde de concurrentie dichterbij te komen, maar hij hield de voorsprong. “In de laatste ronde dacht ik: nu opletten, gas geven en geen fouten maken. Ik reed een goede laatste ronde. Toen ik over de finish kwam, had ik geen idee dat ik kampioen was. Ik was wel erg blij, want ik had weer twee keer gewonnen. Van de zes finales heb ik ze alle zes gewonnen. En toen bleek dat Nuredini was uitgevallen, was ik kampioen. Ik sta nu 70 punten voor. Dat kan hij niet meer inhalen.”

Kris Haanen en SFR Motorsport

“Natuurlijk was ik megablij. Samen met het team hebben we het kort gevierd. Ik ben nu al kampioen met nog één raceweekend te gaan, in Oschersleben. Het seizoen in de DKM is super. En het team is geweldig, want we hebben alle zes de finales gewonnen.”

Kris bedankt SFR Motorsport, GFR Engines, Ian Cole, Willemjan Keijzer, Mark Peschkes, Ondrei Kocka, dataman Alex, Finis, zijn ouders en al zijn sponsors. Speciaal dank aan Willem Verbruggen van Praktijk 54 en poli Chirurgie van Viecuri Medisch Centrum.

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
1. SFR Motorsport
2. SJT Venlo Europatransport
3. Kwekerij Vieverde
4. Banden en Wielen Centrum Limburg
5. Deb Sports
6. PL8 design
7. Buro Daad-kracht
8. Dirckx Schilderwerken
9. Kiiwimi Online Marketing
10. Lenssen Advies
11. Logo Products
12. Keurslager Crist Coppens
13. Echte Bakker Gommans
14. High-Tec- Specialty
15. Bert Tacke Dakservice
16. Bouwbedrijf Maas
17. Beton Station Horst
18. G Hoeymakers Horst
19. Hoeben Rietdekkersbedrijf
20. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
21. Stucadoorsbedrijf Brouwers
22. Vakgarage Maashorst
23. Smulders Carsystems
24. HS Autoparts
25. Keijsers Tegelwerken
26. Totaaltegel
27. Janssen Metaaltechniek
28. Bruisten Metselwerken
29. Custers Beveiliging
30. AST Heetkamp autoschadeherstel
31. J.H van Gassel aannemers- en timmerbedrijf
32. Gelato Fresco La Sicillia

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS