Karting • Iame X30 Euro Series

Klinkende zege Sacha van ’t Pad Bosch in IAME Euro Series: "Ik kom steeds beter in vorm"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 maart 2021 21:15

MARIEMBOURG – Na zijn tweede plek tijdens de IAME Winter Cup in Valencia bewees karter Sacha van ’t Pad Bosch zondag opnieuw zijn snelheid. Het elfjarige talent uit Nijkerk won op het circuit van Mariembourg op indrukwekkende wijze de eerste ronde van de IAME Euro Series in de Mini Parilla-klasse.

Sacha van ’t Pad Bosch

“Ik voelde geen druk”, zei een blije Sacha die met zijn zege in het Europees kampioenschap voor IAME-rijders andermaal bewees bij de absolute Europese top te horen. “Natuurlijk wilde ik winnen. Ik ben hier vorig seizoen vice-kampioen geworden. Iedere wedstrijd probeer je het beste eruit te halen. Ik merk dat ik steeds meer in vorm kom. En ik denk dat het nog beter kan.”

De overwinning van Sacha kwam niet onverwacht. Het hele weekeinde had hij zich snel getoond, al vanaf de eerste training op donderdag. “De vrije trainingen gingen heel goed. Ik reed meteen snelle tijden. Ik had zelfs de snelste tijd.” Dat wilde niet zeggen dat Sacha zich rijk rekende voor de rest van het weekeinde. “Er waren echt snelle jongens bij. We moesten ook wel nog wat afstellen aan de kart. Daarna ging het nog iets beter.”

Dat zoeken naar de juiste afstelling van zijn kart deed Sacha samen met zijn nieuwe monteur, die de welluidende bijnaam ‘El Toro’ heeft. Dit omdat hij een Spanjaard is. “We hebben de kart samen gefinetuned. We hebben het echt samen in overleg gedaan.”

Sacha begon dan ook vol zelfvertrouwen aan de kwalificatie. Hij kwam al gauw op kop van het veld te rijden en miste daardoor een slipstream. Dat betekende dat hij uiteindelijk de tweede tijd reed in zijn groep en de vierde tijd overall.

Een prima uitgangsplek voor de heats waarin Sacha uitstekend bleef presteren. Hij werd daarin achtereenvolgens tweede, tweede en eerste. Het betekende dat hij vanaf P2 aan de prefinale mocht beginnen. “De start was niet heel goed. Ik zat aan de buitenkant en kwam te wijd te rijden. Daardoor zakte ik terug naar P8. Daarna ben ik in een paar ronden teruggereden naar P2. De eerste plek pakken lukte net niet. De jongen vooraan had dezelfde snelheid als ik.”

Zodoende begon Sacha ook de finale vanaf P2. “Ik zakte meteen na de start terug naar de derde plaats.” Maar die plek had hij snel heroverd. Vanaf dat moment was hij ontketend. Vanaf de tweede ronde lag hij al eerste. “Ik heb gewoon mijn kans afgewacht en toen heb ik hem gepakt”, doelde hij op het moment dat hij de leiding in de race overnam.

Een rijder probeerde wel op zijn bumper te rijden, maar Sacha denderde stoďcijns naar de overwinning. Die mentale sterkte leert hij bij zijn team Fusion Motorsport en vooral ook dankzij zijn mental coach Ronald Kraaijenbrink. “Daar heb ik heel veel aan.”

Sacha van ’t Pad Bosch wint Iame Euro Series in Mariembourg

En zo won Sacha net als vorig jaar tijdens het laatste raceweekeinde van de Euro Series op het circuit van Mariembourg. “Ik vind het een fijne baan om op te racen”, verklaarde hij zijn successen op de Waalse piste. “Ik heb daar ook mijn eerste groter wedstrijden gewonnen. Het is een technische baan. Dat ligt me goed. Vorig jaar ben ik er vice-kampioen geworden door in natte omstandigheden te winnen.”

Sacha’s volgende race wordt pas in het derde weekeinde van mei gehouden. Dan komt hij in actie op het circuit van Zuera in Spanje voor de tweede ronde van de Euro Series. In de tussentijd heeft hij vooralsnog geen wedstrijden op zijn programma staan. Dat komt doordat door corona races niet doorgaan. “Dan ga ik gewoon heel veel trainen”, toonde hij zich strijdvaardig. “Maar als er ergens een mogelijkheid is om een wedstrijd te rijden, zullen we dat doen.”

Sacha bedankt Fusion Motorsport, Shox Performance, zijn familie en iedereen die hem steunt in zijn kartcarričre.

Sacha van ’t Pad Bosch wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vagtechniek BV en zijn medewerkers, Beursbemanning en JD Design.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS