Karting • Chrono

Kasper Schormans uitzinnig van vreugde: Nederlands kampioen Rotax Max: "Mijn eerste titel, geweldig!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2022 02:15

GENK – Juichend en springend begroette Kasper Schormans zondag zijn eerste titel in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. De dertienjarige karter uit Born had zich in Genk met drie punten voorsprong tot kampioen én rookiekampioen in de Junioren-klasse gekroond. Het verschil zei veel over de heftige strijd die er geleverd was. Het verklaarde uiteraard ook waarom hij uitzinnig van vreugde was.

Kasper Schormans

“Dit is echt niet normaal. Er gaat gewoon zoveel door me heen!”, zei een uitgelaten Kasper in het parc fermé in Genk, terwijl hij doorlopend gefeliciteerd werd door concurrenten en teamgenoten. “De race zojuist voelde zó ontzettend lang. Dertien minuten aan een stuk reed de top acht bij elkaar. Als een inhaalactie niet goed ging, kon je helemaal terugvallen.”

Dat overkwam Kasper, die na de tweede plaats in de prefinale de finale als tweede was gestart, helaas ook in eerste instantie. “Maar daarna kon ik me terug naar voren vechten. Uiteindelijk heb ik nog als tweede kunnen finishen. Ik ben zo ontzettend blij hiermee! Echt niet normaal.”

“Het was ideaal geweest als ik de prefinale had gewonnen, maar dat is niet gelukt. Degene met wie ik in het kampioenschap vecht, won hem. Het gat was nog steeds zes punten. Eigenlijk hoefde ik alleen maar in de top drie te finishen als hij zou winnen en dat is uiteindelijk gebeurd.”

Het was dit weekeinde dus erop of eronder voor Kasper. De rijder van topteam JJ Racing had in de Rotax Max-klasses hiervoor al zoveel podiumplaatsen gepakt, races gewonnen, nog nooit was hij Nederlands kampioen geweest. Voor hem hing dus heel veel af van deze laatste race. Nu moest het immers gaan gebeuren.

Kasper Schormans

“Toch was ik niet echt zenuwachtig. Ik had natuurlijk al een ticket voor de Grand Finals. Dat ik nu kampioen ben geworden is natuurlijk nog beter”, zei hij. Het was een prachtslot van het reguliere seizoen waarin hij ook in het Europees kampioenschap, het BNL-kampioenschap en in het BMC-kampioenschap consequent voorin te vinden was. En in het Duits kampioenschap eindigde hij nog altijd als vijfde, ondanks dat hij in die titelstrijd een race had gemist.

“Dit seizoen was al zo goed, en dat dit. Er zijn zoveel emoties die door je heengaan”, herhaalde hij nog maar eens. “In eerste instantie denk je dat je het niet gaat halen en daarna haal je het ineens wel en valt de finishvlag. Echt ongelooflijk. Dit is mijn eerste Nederlandse titel, geweldig!”

Hoe hij het verklaarde dat hij er dit jaar wel in geslaagd de kroon te pakken? “Ik heb nog sterker gereden. Ook heb ik nog beter getraind, zowel in de kart als in de sportschool. En het heeft natuurlijk geholpen dat ik tegen de top van Europa heb gereden.”

Nu mag hij zich gaan opmaken voor het ultieme toetje van het seizoen, de Grand Finals, die komende zondag in Portimão, Portugal beginnen. Vanzelfsprekend keek Kasper reikhalzend uit naar het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Maar nu eerst even feestvieren!”

Wel zoekt Schormans nog wat ondersteuning om hogerop te komen. Wie wil de kersverse Nederlands kampioen ondersteunen?

Kasper Schormans bedankt zijn ouders, familie, Jacco van Dijk, Jeffrey Groothuis, Bastiaan Hummel en de anderen van JJ Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS