Karting • Iame X30 Euro Series

Karttopper Jim Ringelberg flikt het gewoon weer: X30 Master-kampioen in IAME Benelux!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 15:03

MARIEMBOURG – Age is just a number, wordt weleens gezegd. Karttopper Jim Ringelberg is het er roerend mee eens. Al was het maar dat de 39-jarige coureur uit Poortugaal zondag liet zien dat hij nog steeds titels kan winnen. Op het circuit van Mariembourg werd hij overtuigend kampioen in de X30 Master-klasse van het IAME Benelux-kampioenschap.

Jim Ringelberg

“Als je na al die jaren nog kampioen wordt, is dat lekker. Vorig jaar werd ik tweede op twee puntjes van de nummer één. En nu met een heel ruime voorsprong eerste”, blikte Jim meer dan tevreden terug. “Maar dan lig je in de finale eerste en met nog drie ronden te gaan, breekt je ketting. Goed, als het dan toch moet gebeuren, dan maar in eerste positie.”

Het mocht de pret uiteindelijk niet drukken, want de titel was de zijne, ondanks die pech. Een verdiende titel ook, want Jim had de meeste races gewonnen. “De snelheid was echt heel goed, het hele jaar. Met TD Racing Kart en Thierry (Delré, de teameigenaar, red.) hebben we een hoop stappen gemaakt. Ik ben ook heel blij met FF Engines. Samen met Jan als monteur heb ik echt een heel mooi jaar gehad.”

Hoe het kan dat hij dit seizoen zo dominant was? “We hebben een kart die in we in elke omstandigheid voor elkaar hebben kunnen krijgen. We hebben hem zo kunnen afstellen dat het gewoon werkte. Natuurlijk heb ik ervaring, maar ook je materiaal moet het doen en ook de jongens eromheen moeten goed zijn. Als je dan zo constant kunt rijden, dan ben ik wel heel blij.”

Een week eerder had Jim nog gewonnen in het Zuid-Hollands kampioenschap. “Dat was tegen de jonge gasten. Op Strijen, mijn oude thuiscircuit. Het was 23 jaar geleden dat ik er voor het laatst had gewonnen. Als je nu dan weer wint van die jonge binkies en meiden, dan denk ik dat ik nog wel een jaartje door kan.”

Jim Ringelberg

Jim kom nog vaak in Strijen. “Ik train er regelmatig. Om mijn kart af te stellen. Als het daar werkt, dan werkt het hier ook. In Strijen kan ik altijd echt goed de kart afstellen. Ik zou zeggen: neem een lidmaatschap op Strijen en kijk wat ervan komt.”

Hij gaf het al aan, ook al is hij bijna veertig, ook komend seizoen rijdt hij weer. “Maar we gaan eerst naar het WK IAME in Portimao. In 2015 ben ik er tweede geworden in de Rotax Max DD2 Master-klasse. Zullen we er gewoon eentje hoger van maken? We gaan het deze keer gewoon afmaken. Als ik zie wie er meedoet, moet dat kunnen. We zijn dit jaar steeds in de top vijf, top drie geëindigd. We gaan er met TD een klein stukje sturen en gewoon genieten. Het zou de kroon op het werk zijn om het WK te winnen!”

Als hem dat lukt, waarom zou hij dan volgend jaar nog gaan rijden. Hij heeft dan in zijn klasse vrijwel alles gewonnen wat er te winnen valt. “Nee, dit is het mooiste spelletje wat er is. Moet ik dan thuis gaan zitten, achter de geraniums? Nee toch zeker? Dit is een heerlijke uitlaatklap. Leeftijd is maar een nummer. Winnen moet nog steeds, hoe oud ik ook ben!”

Jim bedankt TD Racing Kart, FF Engines, zijn monteur Jan en zijn trouwe fans en vrienden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS