Karting • Karting Diversen

Karttalent Julian van de Coterlet is nog piepjong (7) maar pakt nu al podium: "Een mooie beker! Hij glimt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2023 20:21

STRIJEN – Met zijn zeven jaar is hij een van de allerjongsten in de Mini Parilla-klasse van het clubkampioenschap van de kartbaan in Strijen. Julian van de Coterlet van Team PdB werd op het Zuid-Hollandse circuit erg knap derde. En daar was de snelheidsduivel uit Spakenburg natuurlijk maar wat trots op.

Julian van de Coterlet

Zo jong en dan al op het podium staan. Julian glunderde van trots. “Ik ben blij”, was zijn reactie. “Het is mijn eerste podiumplaats hier. Ik heb nu een mooie beker. Hij glimt.”

Die beker was loon naar werken, want het hele weekeinde was Julian sterk in Strijen. Na de derde tijd in de kwalificatie, wat al een sterk staaltje stuurmanskunst was in de competitieve Mini Parilla-klasse, werd hij in de races achtereenvolgens vijfde, derde en derde. En die resultaten waren dus goed voor de derde plaats in het dagklassement.

Julian: “De kwalificatie al goed. Ik zocht een goede plek voor mijn snelle ronde en werd derde.” Na de twee heats was de snelle Spakenburger erop gebrand in de finale te laten zien dat de coureur van topteam PdB Racing op het podium thuishoorde, ook al is hij nog zo jong. “In de finale ging de start goed”, blikte Julian terug. “Ik reed op derde plek en toen ging ik ook als derde over de finish.”

Die podiumplek en de daarbij behorende grote bokaal nemen ze Julian alvast niet meer af. En dat allemaal door die ene vakantie in Duitsland, een paar jaar geleden. Daar zat Julian voor het eerst in een kart. “Dat was in een duokart, met papa achter het stuur”, wist de leerling van basisschool de Grondtoon nog. “Ik was vijf. Daarna zijn we naar de kartbaan van Lelystad gegaan, vlak na de vakantie. Daar heb ik gereden in een tweetakt minikart. Zelf sturen was echt leuk. Het ging hard.”

Het laat zich raden wat Julian zo leuk vindt aan het karten. “Het racen en hard rijden is leuk. Goed remmen, goed sturen.” Vorig jaar reed Julian al zijn eerste clubwedstrijden. Toen hij daarvan eenmaal geproefd had, was het hek van de dam. “Ik vond het heel leuk! Nu rijd ik hier vaak. Als ik ga trainen, rijd ik wel 120 rondjes. Daarna ben ik wel moe.”

Het heeft er intussen wel voor gezorgd dat hij om de podiumplaatsen kan meedoen. Dat moet ook, vindt Julian, want zijn ambities zijn groot. Zo wil hij later dit seizoen in november deelnemen in de Wold Series Karting (WSK) in Italië, een internationaal zeer hoogstaand kampioenschap waar toppers uit de hele wereld aan de start staan. “Daar heb ik heel veel zin in”, zei Julian. “Ik ben heel benieuwd.”

Julian van de Coterlet


Julian rijdt dit seizoen het sterk bezette IAME Benelux-kampioenschap, waar hij in Ostricourt al erg knap met de pole-positie aan de haal ging. Daarnaast neemt hij deel aan de GK4 Kart Series en dus het clubkampioenschap van Strijen. Wat hij daarmee later wil bereiken? “Formule 1-coureur worden. Max Verstappen is mijn favoriete coureur. Omdat hij een Nederlander is en omdat hij vaak wint. Ik kijk alle Formule 1-wedstrijden als ik zelf niet hoef te racen.”

Zijn begeleider en monteur Michael Kuiper luisterde met genoegen naar zijn pupil. Hij was trots op Julian. “Dit is welverdiend”, zei Kuiper. “We hebben er al een tijd naartoe gewerkt. Het gaat nu heel goed. Het is zeker een heel talentvolle rijder. Ik denk dat hij het podium verdiende, zeker als je ziet waar hij vandaan komt. Hij had eerst moeite met kwalificeren en hij is twee jaar jonger dan de meeste jongens. Als je ziet wat voor ontwikkeling hij doormaakt het eerste half jaar. Het gaat heel snel momenteel. Nu pakt hij hier P3 in de kwalificatie. Hij heeft gewoon gemaximaliseerd tussen de jongens die wat ouder zijn. In de races ging het ook super. Hij begint echt te vechten. Hij snapt het spelletje gewoon. Als je wat zegt doet hij het. De komende anderhalf jaar is veel leren en als hij negen is zullen we zien waar hij staat. We hebben nog genoeg tijd. We rijden nu twee, drie keer in de week. Zo’n jongen heeft goede begeleiding nodig. Dat is essentieel. De combinatie is erg fijn en we hebben een klik. Het gaat gewoon top!”

Julian bedankt zijn mama, papa, Jade, Michael en iedereen bij Team PdB.

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Smink Kok Lentink, de Marktbakker en AP events.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS