Karting • Karting Diversen

Karttalent Luuk Taal uit Oud-Beijerland goes USA: racen voor team van ex-F1-coureur Nelson Piquet

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 februari 2024 16:21

OUD-BEIJERLAND - Luuk Taal gaat het komende seizoen racen in de Verenigde Staten. Het twaalfjarige talent uit Oud-Beijerland debuteert daar in de IAME KA100 Junioren-klasse voor het team van oud-F1-coureur Nelson Piquet junior. Luuk rijdt in de VS via de fabriek van het Franse kartmerk Sodikart.

Luuk Taal goes USA

Daarmee zet het jonge talent een opvallende stap in zijn succesvolle kartloopbaan. De Verenigde Staten is een land met mogelijkheden in deze sport. Er is een grote kartcompetitie met mooie series en grote startvelden. Dat Luuk daar gaat racen heeft alles te maken met een race in de VS, vorig seizoen, als rijder van het Sodikart-fabrieksteam.

Luuk Taal Thierry Germanovitch

“De teambaas Thierry Germanovitch werkte met Piquet en die had gevraagd of ik een race in North Carolina wilde doen als voorbereiding op de SKUSA-wedstrijd in Las Vegas.” Dat wilde Luuk wel en in september toog hij naar de VS voor een wedstrijd in de Amerikaanse IAME Mini -klasse. Hij had nog nooit in zo’n kart geracet. “De wedstrijd ging goed. Ik heb meteen het podium gehaald.”

De talentvolle Zuid-Hollander maakte daarmee zoveel indruk dat Piquet hem graag in zijn team wilde hebben. De oud-F1-coureur, die Piquet Sports Powered By Sodikart in de VS runt, stuurde Luuk een brief met de vraag of hij voor hem wilde rijden. “We hebben daarna gesprekken gehad en een contract getekend.”

Inmiddels is Luuk al aan zijn seizoen in de Verenigde Staten begonnen. Op het kartcircuit van Homestead reed hij de eerste twee rondes van de SKUSA Winter Series en een race in de Rok Cup Florida Winter Tour.

In die laatste race was hij jammer genoeg betrokken bij een startcrash waardoor hij zijn achterbumper verloor. Hij reed daarna twee keer paars, maar kreeg daarna de meatball-vlag en mocht niet verder. Op dat moment reed hij de top tien. Luuk: “Ik ben best wel tevreden. Het gaat heel chill en ik vind het ook erg leuk om in Amerika te racen.”

Luuk Taal Sodikart

Deze week vliegt hij opnieuw naar Florida. Op het circuit van Homestead rijdt hij ronde drie en vier van de SKUSA Winter Series. Een week later rijdt hij er ook de tweede ronde van de Florida Winter Tour. Luuk heeft dit jaar dan ook een intensief programma. Zo staan er onder andere races in Orlando, Cincinatti en Las Vegas op het programma. “Het is een heel coole ervaring. Het is een mooie kalender. Ik denk dat ik hier meer toekomst heb als coureur, meer kansen. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag doen!”

Luuk bedankt zijn school voor de medewerking, zijn manager Robert van Sligter, Sodi Factory USA, zijn sponsoren, Thierry Germanovitch en Nelson Piquet junior.

Luuk Taal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door CALEX Holland, Gulf Oil Nederland, Paqt, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon HP, Havecon_na, Enjoy Apartments, S-Trucks, IFQS, Expert, Das_kaiserblick, Voorwinden Groep, Zegwaard, Zegwaard Rioolontstopping, D’schupf en Gezonde Praktijken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS