Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Bart Ploeg in de hoogste versnelling

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2023 02:51

GENK – Bart Ploeg combineert dit seizoen het karten in de IAME X30 Senior met het racen in de IAME Super Shifter. In de Senior Automaat-klasse is de veelvoudig Nederlands kampioen al jaren een van de toppers. Het racen in de schakelkarts is zijn nieuwe uitdaging en daar gaat hij ook met rasse schreden naar voren. Na een aantal wedstrijden bewijst Bart al dat hij meedoet van voren! Daar kreeg Ploeg onlangs de bevestiging dat hij op de goede weg is in de voor hem nieuwe SuperShifter-klasse. Bij de IAME Benelux Series in het Franse Ostricourt pakte hij al pole positie en streed hij mee om de ereplaatsen. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series in Genk lag de zeventienjarige coureur uit Heijningen zelfs brutaal aan kop in het grote startveld. Uiteindelijk eindigde hij na alle races in de finale knap als tweede in zijn klasse. En dan te bedenken dat hij een groot deel van de dag te kampen had met motorische problemen.

Bart Ploeg voor TD teambaas Thierry Delré


“We hadden een goede snelheid”, blikte Bart terug op zijn weekeinde op de Belgische piste. Lang zag het ernaar uit dat hij een topweekeinde zou hebben. “We hadden de tweede tijd algemeen in de kwalificatie, dus dat was goed.”

Maar dat was buiten de motorische problemen gerekend, waarmee de rijder van topteam TD Racing in de loop van de dag te maken kreeg. “Daar had ik in de tweede heat en de finale last van. We hebben heel veel geprobeerd om het te verhelpen, maar dat lukte niet. Ik werd uiteindelijk toch nog tweede bij de SuperShifters.”

“Eigenlijk was ik derde, maar de oorspronkelijke winnaar kreeg een straf en daardoor schoof ik door naar de tweede plek. Zo werd het volledige podium bij de SuperShifters bezet door rijders van TD Racing.” Toch baalde hij een beetje van die motorproblemen. “Zonder hadden we sowieso wel de top drie algemeen kunnen halen.”

Nu werd hij negende algemeen. Voorin eindigden allemaal KZ-karts, die de Open Shifter-categorie delen met de rijders in de SuperShifter-karts. In de eerste heat was er nog niets aan de hand voor Bart en had hij zich met zijn tweede plaats algemeen tussen de KZ-karts gewurmd. “Dat was nog redelijk. In de tweede race reed ik eerst nog een tijd op kop, daarna kreeg ik dat motorprobleem en zakte ik terug naar P3. Daarna werd ik nog eens van de baan gereden en lag ik laatste of één na laatste. In de finale was het hetzelfde: weer motorproblemen. Ik startte op de tiende plek en we zijn als negende geëindigd.”

Hoewel dat een stuk minder goed was dan zonder motorproblemen waarschijnlijk mogelijk was geweest, was het toch genoeg voor een fraaie tweede plaats bij de Super Shifters. Het was andermaal de bevestiging dat Bart zijn mannetje staat in deze voor hem nieuwe klasse. “Het weekend in Ostricourt ging het heel goed tijdens het IAME Benelux-kampioenschap. Toen had ik poleposition en werd ik tweede en vierde in de heats en tweede in de finale. Maar helaas had ik een ingeklikte bumper en kreeg ik vijf seconden tijdstraf. Daardoor miste ik het podium op vier tienden van een seconde. Maar ja, dat hoort erbij.”

Hij vervolgde: “We hebben nu vier races gereden in de SuperShifter-klasse en we zitten er qua snelheid goed voorin bij. We hebben Thierry (de teameigenaar van TD Kart, red.) en die heeft veel ervaring in deze klasse. Het is anders rijden dan in de automaat-klasse, maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het geen probleem. Natuurlijk is het leuker omdat het uitdagender is. Racen in de Senior-klasse blijft ook heel leuk omdat het daar heel dicht op elkaar zit. Alle twee de klassen zijn leuk om te doen.”

Bart Ploeg


Daarom combineert Bart het racen in die klassen in het Benelux-kampioenschap. Tijdens een raceweekeinde rijdt hij van donderdag tot en met zaterdag in de Senior-klasse, een dag later doet de getalenteerde Brabander ook mee in de SuperShifter-klasse. “Het is wel druk, maar het is te doen. Dit is een soort van overstap en dan zien we volgend jaar wel wat we gaan doen.”

Dit seizoen rijdt Bart het NK, het Benelux-kampioenschap en het Frans kampioenschap bij de Senioren, en het Benelux-kampioenschap bij de SuperShifters. “Deze wedstrijd van de GK4 Kart Series was extra.”

Zijn volgende race is de derde ronde van het Frans kampioenschap in Angerville. “Daar sta ik eerste in het Senioren-kampioenschap. Ik ga er natuurlijk opnieuw proberen goed te scoren!”

Wat betreft de schakelklasse? Bart komt eraan... in de hoogste versnelling!

Bart Ploeg bedankt zijn ouders en het TD Racing Team. Ook is hij op zoek naar wat extra support. Mochten er bedrijven zijn die hem willen ondersteunen, dan kunnen deze HIER kijken voor meer informatie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS