Karting • GK4 Kartseries

Karter Youri Bonte ijzersterk tijdens GK4-wedstrijden in Genk: "Beter kan het niet"

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 augustus 2022 02:06 • Print artikel

Youri Bonte is in topvorm. Dat bleek tijdens races van de GK4 Kart Series op het 1,4 kilometer lange circuit van Genk. Ook in de IAME X30 Senior-klasse werd weer hard gestreden, alleen werd er niet hard gestreden om de koppositie, want die was in handen van Youri Bonte uit Vrouwenpolder. Hij was oppermachtig en kwam in zijn TD-kart ijzersterk voor de dag en behaalde pole position en won alle drie de manches op het Belgische circuit.

Youri Bonte

Waar de 15-jarige Zeeuw vorig seizoen kampioen werd in de IAME X30 Junior-klasse maakte hij voor dit seizoen de overstap naar de senior-klasse. Bonte is bezig aan een enorm sterk seizoen. Op ditzelfde circuit maakte hij in maart zijn debuut in de klasse, hij liet de concurrentie meteen al weten dat het menens was en scoorde al direct een podium. Een maand later in Mariembourg won hij zijn eerste wedstrijd bij de senioren en deed dit in Venray ook. Hierdoor ging de jonge coureur al ruim aan de leiding van het kampioenschap, maar was niet van plan om het in Genk rustig aan te doen.

“Het ging ontzettend goed, vrijdag had ik al getraind, maar er reden allemaal verschillende klassen door elkaar heen. Het is dan enorm moeilijk om een ronde alleen te kunnen rijden in schone lucht zonder dat je gehinderd wordt. Ik had hier en daar een vrije ronde, zo konden we ook kijken wat we nog wilde veranderen aan de afstelling.”

Nadat hij samen met zijn monteur Steven naar de best mogelijke afstelling hebben gezocht, begon Youri met nieuwe banden aan de belangrijke kwalificatie: “Ik ging wat later naar buiten dan de rest. Ik reed de opwarmronde, en mijn eerste tijd was super snel, mijn tweede tijd nog sneller en mijn derde tijd was helemaal fantastisch. Toen ben ik maar naar binnen gereden omdat ik wist dat dit het gewoon was en toen had ik P1 getraind in de kwalificatie, twee tienden sneller dan P2.”

In de kwalificatie een gat hebben van maar liefst twee tienden is natuurlijk mooi om te hebben, in de race kan één klein foutje roet in het eten gooien. Youri bleef zoals altijd erg kalm en vertelde na afloop van de race wat zijn plannetje was: “De eerste race was eigenlijk race heel simpel, heel rustig rijden en dan onverwachts op het gas om dan zo snel mogelijk weg te rijden. De race heb ik eigenlijk heel simpel uit kunnen rijden en ben ik die geëindigd op een keurige P1, beter kan het natuurlijk niet.”

Youri Bonte

De tweede race van de bloedhete dag kende een enigszins vergelijkbaar verloop voor de coureur van TD Karting: “In race twee startte ik eigenlijk op dezelfde manier als in de tweede race. Mijn teamgenoot zat naast mij en was ook goed weg. In de eerste bocht probeerde hij mij in te halen, maar ik kruiste terug en toen lag ik weer op P1. Toen ben ik weggereden en heb ik weer wat bandjes kunnen sparen.”

De derde race is altijd de race waarin de prijzen voor het oprapen liggen, wie daar in de top drie eindigt verlaat het circuit met een bokaal in zijn of haar handen. Voor Bonte, die al twee races had gewonnen was er natuurlijk maar één positie op het podium zou zijn die voldoende zou zijn, de eerste positie: “De derde en laatste race van de dag hoefde ik natuurlijk geen banden hoeven sparen, want het was toch de laatste race. Ik was weer goed weg en kon weer wegrijden. De kart voelde super aan, het tempo was mega en alles werkte zoals ik het wilde hebben. Het was mooi om op deze manier te winnen, winnen blijft altijd leuk.”

Youri rijdt voor het team van Thierry Delre. De jonge racer uit Zeeland is enorm te spreken over de manier waarop het team werkt en functioneert: “De sfeer binnen het team is ook top. Iedereen gaat goed met elkaar en teamwork is goed. Thierry doet het goed en we hebben een goede line-up. We hebben dit seizoen al heel veel goede weekenden gehad. Het gaat ontzettend goed en we gaan vol voor het kampioenschap!”

Youri bedankt zijn ouders, zijn team TD Kart Racing, zijn monteur Steven en Thierry Delré voor de ondersteuning. Youri zoekt nog bedrijven, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS