Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Tom Alderliesten pakt verdienstelijke podiumplaats in Frankrijk: "Ik was echt enorm blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 mei 2023 01:29

OSTRICOURT - Tom Alderliesten kan terugkijken op een succesvolle wedstrijd in de IAME Benelux Series. De elfjarige karter uit Hendrik-Ido Ambacht sleepte na een zware strijd op de kartbaan van Ostricourt in Noord-Frankrijk een verdienstelijke podiumplek uit het vuur. De coureur van WJS blikt terug op het enerverende weekend.

Tom Alderliesten met vader en teambaas WJS Racing


“Ik vind het circuit van Ostricourt een hele leuke baan, omdat het erg snel is", zei Tom Alderliesten, die in 2022 zijn eerste podium haalde. "Ik had voor het weekend al drie keer getraind op Ostricourt. Toen ging het wel lekker en ik kon trainen in verschillende omstandigheden. Ik heb zowel in de regen als op een droge baan kunnen trainen, dus dat was echt top.”

Alhoewel Tom meerdere dagen had getest op het snelle circuit, hadden de Franse coureurs toch een thuisvoordeel. Zij hadden al veel vaker gereden op Ostricourt. Toch begon Alderliesten het weekend sterk: “Mijn kwalificatie ging best wel goed. Ik zat op een goed plekje op de baan, en ik behaalde de tweede tijd in mijn groep. Dat hield in dat ik in de heats vanaf de derde positie mocht starten. Als je vanaf die plek start zit je bij de eerste bocht aan de binnenkant, dat is natuurlijk perfect om te hebben”, vertelde hij na de races.

In de eerste heat had Alderliesten een goede start. Hij haalde direct zijn voorganger in en stoomde op naar de tweede positie. Na een stevig gevecht haalde hij de leider van de wedstrijd in, maar tegen het einde van de race kreeg hij een tikje van achteren en viel hij terug naar de zesde stek. Ook in de tweede heat had men het op de snelle Tom gemunt. Hij was opnieuw snel weg en reed op de tweede positie, voordat hij weer een tik kreeg en op de elfde positie de race moest hervatten. Gelukkig duurde de heat nog lang en vocht hij zich terug naar een solide vijfde positie.

Na twee heats was het tijd voor de pre-finale, deze moest Tom vanaf de zesde plek starten: “De start was niet heel geweldig, bij de hairpin lag ik negende, daarna ging het echt goed. Ik had mooie inhaalacties en ik reed terug naar P4. Toen crashten de nummers twee en drie, dat was in laatste ronde. Ik zag dat ze daar naast elkaar zaten en elkaar raakten. Ik kon mijn kart er nog net langs krijgen. Ik dacht: ‘ik moet goed geconcentreerd blijven’. De finish was heel mooi. Ik was echt enorm blij met mijn podium. Mooier nog, ik sta nu op de tweede plek in het kampioenschap!”

Tom Alderliesten pakt podium in Frankrijk


Tom rijdt naast de IAME Benelux Series ook nog het Nederlands kampioenschap IAME en komt hij tijdens twee GK4-wedstrijden op Mariembourg en Ostricourt in actie. Tom stelt zichzelf een mooi doel voor het Benelux kampioenschap: “Ik wil echt gaan voor de top drie en bij het NK IAME voor het kampioenschap.”

De volgende race waar de WJS-coureur moet rijden is in het Duitse Kerpen op de baan waar Formule 1-coureurs als Michael Schumacher en Sebastian Vettel de fijne kneepjes van het vak leerden: “Ik heb daar wel al gereden. Ik heb er getraind en ik vind het een gaaf circuit, vooral de Michael Schumacher-chicane is vet.” Als de jongeling wint in Kerpen, heeft hij een WK-ticket te pakken. Hij hoopt deze in de wacht te slepen.

Tom zoekt partners die hem willen ondersteunen om hogerop te komen in de kartsport en in de toekomst in de autosport: “We zijn hard aan het kijken aan het kijken voor sponsoren. Ik zit er goed bij de afgelopen twee jaar en dit seizoen gaat het echt top. Ik rij telkens in de top drie. Ik heb vier races gereden en ik ben vier keer op het podium geëindigd. Ik blijf altijd knokken tot de finish.” Mensen of bedrijven die meer info willen kunnen contact zoeken via: [email protected]

Tom wil WJS Racing, Willem Jan, Sinan, zijn vader en moeder bedanken voor de steun.

Ton Alderliesten heeft een leuke actie opgezet. De snelle en sympathieke coureur legt het uit: "Wie helpt mij hogerop te komen in de kartsport?"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS