Karting • Iame X30 Euro Series

Kartbelofte Henri Kumpen in de voetsporen van vader Anthony en Max Verstappen: podium in Benelux-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 maart 2023 15:34

MARIEMBOURG – Dat kartpiloot Henri Kumpen uit Hasselt familie is van Max Verstappen werd zondag opvallend genoeg ook duidelijk in de uitslag van het Benelux-kampioenschap. De negenjarige belofte startte in de finale van de Mini Rookie-klasse in Mariembourg als vijftiende en finishte als tweede. Een paar uur later deed Verstappen in Saudi-Arabië precies hetzelfde in de Formule 1.

Autocoureur Anthony en zijn zoon Henri Kumpen pakken podium in IAME Benelux kampioenschap karting


We kunnen nog een andere vergelijking trekken. Zowel Max als Henri begon op zeer jonge leeftijd met karten. Henri deed dat al op vierjarige leeftijd. Niet zo gek ook, als je vader Anthony Kumpen heet en jarenlang beroepscoureur is geweest. Zijn vader is de neef van Sophie Kumpen en dat is weer de moeder van Max Verstappen. Natuurlijk weet Henri alles van Max, toch is de Formule 1-wereldkampioen niet zijn grote voorbeeld.

Nee, dat is zijn vader. “Hij heeft twee keer het Europees kampioenschap NASCAR gewonnen en tien keer het Belgisch kampioenschap. En hij was vice-wereldkampioen in de GT’s”, zei Henri. “En dit jaar gaat hij nog een keer Europees kampioen NASCAR te worden.” Het Vlaamse talent schudde het zo uit zijn mouw. “Papa geeft me veel goede tips. Zonder hem had ik nooit op het podium gestaan.”

Dat laatste was een geweldig resultaat. Per definitie natuurlijk, maar zeker ook gezien de grote sprongen die Henri in nog geen jaar tijd heeft gemaakt. “Een halfjaar geleden wilde ik de finale halen en nu doe ik mee om de overwinning”, legde hij uit. “Dus ik heb een heel grote stap gemaakt.”

Wat heet: nog niet zo lang geleden stond de coureur van het EGP Racing Team in het Italiaanse Lonato op het podium in het prestigieuze WSK Under 10. Henri: “Dat was heel erg fijn omdat het mijn eerste podiumplaats was. Ik vond het heel leuk om op het podium te staan. Max heeft daar gereden, Schumacher; iedereen bijna. Ik had een heel goede start vanaf P7 in Lonato. Ik vond het een heel fijn en technisch circuit. Je moet precies weten waar je moet remmen en waar je moet insturen.”

Papa Anthony hoorde het trots aan. En vertelde over het weekeinde in Mariembourg. “We waren vanochtend begonnen met een nieuw chassis. Iets was er verkeerd aan, maar we konden niet vinden wat. Daardoor moesten we overschakelen op een ander, oud chassis dat ooit krom is geweest en we recht hebben geplooid.”

Dat betekende uiteraard een extra uitdaging voor de leerling van Daltonschool 2 in Hasselt. Het was sowieso even wennen voor Henri. Vader Anthony legt uit: “Hij moest zich aanpassen aan de banden hier. De banden die we in Italië gebruiken, hebben veel meer grip. Hij startte hier dan ook twee keer op P15, maar komt twee keer in de top tien en in de finale van zeven naar twee. Dan kun je zeggen dat hij goed gevochten heeft.”

Henri Kumpen pakt podium in Mariembourg Benelux kampioenschap karting


“Hij kan heel goed racen, maar hij is nog een beetje groen. Dat is normaal. Henri is pas negen jaar. De stappen die hij gezet heeft zijn groot. Hij is een heel andere piloot geworden. Ik ben heel fier op wat hij doet. Ik weet hoe moeilijk het is. Ik ben met acht jaar begonnen in de karts. Het was toen nog heel anders. We hadden veel kleinere startvelden. Het niveau is nu veel hoger, het gaat ook veel sneller. Het is veel professioneler. Henri kan nu veel meer dan ik op die leeftijd kon. Ik denk dat hij veel meer talent heeft.”

Anthony vervolgde: “Hij maakt echt heel grote stappen en hij doet het graag. We zijn iedere dag samen tijdens de races, samen op de kartbaan en samen in het hotel. Je creëert zo een heel sterk band. Ik wil het graag allemaal met hem meemaken. Als ik moet kiezen of hij rijdt of ik, dan rijdt hij. Ik ga dit jaar nog één keer proberen het EK NASCAR te winnen en dan gaat alle focus op de kleine.”

Henri bedankt zijn vader en moeder, zijn beste vriend Louis, alle supporters, zijn sponsors en het EGP Racing Team.

Henri Kumpen wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
Quatra Oil
Heinz Performance Tuning
Timermission

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS