Rally

Kalle Rovanpera streeft ernaar de WRC-titel te behalen tijdens de Central European Rally

Uitgegeven door Peter Vader • 26 oktober 2023 14:05

De Finse coureur neemt het op tegen teamgenoot Elfyn Evans tijdens een geheel nieuwe drielandenwedstrijd. Vriendschappen zullen deze week op de proef worden gesteld wanneer Kalle Rovanperä wedijvert om zijn Toyota Gazoo Racing-collega Elfyn Evans te overtreffen in de strijd om de titel van het FIA World Rally Championship 2023. De slechts 23-jarige Finn staat op het punt zijn tweede opeenvolgende WRC-titel te claimen, terwijl Evans, ruim tien jaar ouder dan hij, de enige coureur is die hem nog in de weg staat. Als Rovanperä de score van de Welshman in deze twaalfde en voorlaatste ronde van het seizoen kan evenaren of verbeteren, is titel nummer twee gegarandeerd.

Central European Rally Kalle Rovanperä portretKalle Rovanperä

De Central European Rally is gloednieuw voor 2023 en omvat etappes verspreid over drie landen: Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Deze laatste, bekend om zijn gepassioneerde rallyfans, maakt zijn debuut op wereldniveau. De asfaltroute is vrijwel geheel nieuw voor de WRC-sterren, die aan de kop van het veld racen. De pace notes, die de bemanningen deze week tijdens de verkenning hebben gemaakt, moeten uiterst nauwkeurig zijn.

"Als het gevecht tussen teamgenoten plaatsvindt, is het altijd heel vriendelijk en eerlijk met dezelfde auto's, dus het zou een goed gevecht moeten zijn", zei Rovanperä. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het een goed evenement voor ons kan worden. Dit soort asfaltrally ligt normaal gesproken het beste bij mij en ik heb op dit soort wegen altijd goede resultaten behaald.”

Elfyn_Evans_Central_European_RallyElfyn Evans

Elfyn Evans, voor wie een overwinning ervoor zou zorgen dat de strijd volgende maand tijdens de FORUM8 Rally Japan tot een einde komt, voegde hieraan toe: “We zullen er alles aan doen om twee sterke rally’s te hebben om het seizoen af te sluiten en we zullen proberen de druk op Kalle op te voeren.”

De versterking van Toyota's positie is achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier en Takamoto Katsuta, die een vierkoppige GR Yaris Rally1-line-up compleet maakt.

Thierry_Neuville_Central_European_RallyThierry Neuville

Hoewel Thierry Neuville buiten strijd is om titelglorie, beschikt hij over uitzonderlijke referenties als het gaat om deelname aan gemengde asfaltomstandigheden. De Belg, winnaar van de Rallye Monte-Carlo en FORUM8 Rally Japan, zet naast Esapekka Lappi en Teemu Suninen een Hyundai i20 N Rally1 in.

Nadat Ott Tänak, winnaar van de Rally Chile Bio Bío, zijn terugkeer bij Hyundai voor 2024 heeft bevestigd, zal hij ernaar streven zijn laatste wedstrijden bij M-Sport Ford op een hoogtepunt af te sluiten. Het Britse team exploiteert ook Puma Rally1-auto's voor de jongeren Pierre-Louis Loubet en Grégoire Munster.

De rally start donderdagmiddag vanuit de Tsjechische hoofdstad Praag. Achttien etappes van in totaal 310 km tegen de klok volgen vóór de finish van zondag in Passau, Duitsland.

Ott_Tanak_Central_European_RallyOtt Tänak

Central_European_Rally_atmosphere 1

Central_European_Rally_atmosphere 2

Central_European_Rally_atmosphere 3

Central_European_Rally_atmosphere 4

Central_European_Rally_atmosphere 5



Landkaart_Central_European_Rally_2023

Central_European_Rally event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS