Formule 1

Jos Verstappen debuteert in World Rally Championship: "Dit is een grote stap voor mij"

Uitgegeven door Bart • 19 augustus 2022 10:48 • Print artikel

Jos Verstappen maakte eerder dit jaar zijn debuut in de rallysport in het Belgian Rally Championship. Dit weekend volgt de stap naar het FIA World Rally Championship. Verstappen doet op vrijdag, zaterdag en zondag mee aan de WRC Ypres Rally Belgium. In Ieper zal het vooral een rijke leerervaring worden.

Jos Verstappen


Op Verstappen.com blikt de rallyrijder vooruit op het weekend in Ieper. "Ik genoot er altijd al van om naar rally te kijken. Het is erg spectaculair om op tv te zien. Ongeveer anderhalf jaar geleden stapte ik voor het eerst zelf in een rallyauto. Dat begon voor de lol maar werd al doende serieuzer en er kwam een Rally2-auto. Dat was genieten, waarna ik m’n eerste rally’s ging rijden, samen met DG Sport. Om nu hier aan de start te staan bij de WRC Ypres Rally, is een grote stap voor mij. Het is een leerervaring. Ik mag dan inmiddels 50 jaar zijn, maar ik leer nog steeds veel en moet ervaring in het rallyrijden opdoen. Maar bovenal geniet ik ervan en daarom ben ik hier."

Eerder dit jaar stond Verstappen onder meer aan de start van de Rally van Haspengouw en de South Belgian Rally. "Het gaat met ups en downs, waarvan de eerste nog wat meer. Maar dat is normaal denk ik, want ik ben nog steeds iemand die ervoor gaat. Ik wil niet alleen meerijden maar mijn limieten ontdekken. Tijdens mijn laatste rally had ik een crash, maar tot dat moment ging het echt heel goed. Ik vind het geweldig en blijf doorgaan en zal dit jaar nog vier of vijf rally’s rijden. Hopelijk sta ik volgend jaar dan beter voorbereid aan de start.""Ik denk dat het belangrijk is om uit te rijden. Maar het belangrijkste voor mij blijft het hebben van plezier. Natuurlijk wil ik tegelijkertijd zo goed mogelijk presteren. Ik leer nog veel, zoals het samenwerken met een navigator en het maken van pace notes. Op welke plek ik de rally dan eindig, dat zien we dan wel na afloop. Ik moest er echt aan wennen dat ik instructies kreeg van iemand. Toen ik in Formule-auto’s racete, vond ik het al niks als een engineer tijdens een race over de boordradio tegen mij praatte. Nu wordt er constant tegen mij gepraat. Daar moest ik echt aan wennen en het accepteren. Ook om ernaar te luisteren en te begrijpen wat ik moest doen. Dat was lastig om mij eigen te maken. Het gaat steeds beter. Hoe meer we samen rijden, hoe meer ik leer en hoe beter ik word."

Verstappen hoopt in Ieder de finish te halen. "Voor mij is het een succes als ik de finish van de rally haal. Ik kan onze snelheid niet inschatten, maar dat vind ik op dit moment niet zo belangrijk. Ook hier zal ik weer veel gaan leren en we zullen wel zien waar we finishen en wat onze doelen daarna zijn. Ik heb er heel veel zin in, samen met mijn copiloot Harm van Koppen. Het is voor mij enerzijds een hobby, maar aan de andere kant wil ik zo hard mogelijk gaan, dus het is soms moeilijk om daar de juiste balans en gulden middenweg in te vinden."

De Ypres Rally Belgium is niet de enige WRC-rally die Verstappen gaat rijden. "Ik moet wel zeggen dat het intensief is. Je werkt er de hele week naartoe en eigenlijk zelfs al eerder, als je vooraf al notes wilt maken. De voorbereiding vergt veel tijd en ik weet niet of ik daarvoor genoeg tijd heb. Maar ik wil zeker aan meer WRC rally’s mee gaan doen."

Samen rally rijden met zoon Max zal lastig worden. "We hebben weleens samen een dag getest, waarbij ik bij hem instapte en hij ook bij mij. Daar genoten we allebei van. Maar ik denk niet dat we Max in een rallyauto zullen zien, daar is hij te druk voor. Hij volgt me wel en belt me regelmatig om te vragen hoe het gaat en is daarin geïnteresseerd."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS