Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Jordy van der Eijk kijkt positief terug op podium in Spa en is samen met monteur Sam Kattenberg een topduo

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 juli 2022 07:10

Spa-Francorchamps - Jordy van der Eijk uit Zevenhuizen maakte dit seizoen de overstap naar de autosport. Na drie raceweekenden in de Mazda MX5 Cup heeft Van der Eijk al de nodige prijzen binnengehaald. Afgelopen weekend vonden op het circuit van Spa-Francorchamps de Spa Euro Races plaats. De Mazda MX5 Cup kwam hier in actie en samen met monteur Sam Kattenberg ging Jordy er weer vol gas tegenaan. Dat leverde hem een mooie P2 klassering op in de juniorenklasse tijdens de eerste race van het weekend.

Jordy van der Eijk

Na een lange en vruchtbare periode in de karts bij het RB Motorsport van Richard Blom besloot Van der Eijk de kartsport vaarwel te zeggen omdat hij ‘te groot en te zwaar werd’. Hij besloot zijn heil te zoeken in de autosport, de Mazda MX5 Cup om precies te zijn: “Ik ben gestopt met karting omdat ik te groot en te zwaar werd voor het karten. Ik heb wat getest in de Mazda’s, maar ook in de Fiesta getest. Toen ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij het team van Johan Kraan Motorsports. De dag dat ik testte was Johan ook mijn instructeur. Na de tests heb ik nog ongeveer anderhalf jaar door gekart, maar we moesten echt naar iets op zoek in de autosport. Toen heb ik dus Johan opgebeld om te kijken wat de mogelijkheden waren, en nu ben ik dan ook bezig aan mijn eerste seizoen in de autosport.”

In zijn allereerste raceweekend in Zandvoort stond Van der Eijk al op het podium in de junioren-klasse. “Dat was natuurlijk ontzettend gaaf om al in het eerste weekend naar het podium te mogen. In Zolder had ik twee podia bij de junioren, ik vond dat op de simulator maar een lastig circuit. Gelukkig ging het in Zolder super goed.”

Perfecte harmonie
Dit weekend mocht Van der Eijk zijn kunsten komen vertonen op het circuit van Spa-Francorchamps. De vrije trainingen verliepen volgens Van der Eijk goed, maar er wel wat punten waar de auto aan moest voldoen. De 25-jarige Sam Kattenberg ging direct aan de slag om de afstelling van de auto aan te passen naar de wensen van Jordy: “We hebben de hele nacht door moeten sleutelen om de afstelling van alle auto’s te veranderen. Van de coureurs kregen we te horen dat het anders moest met de afstelling. Nou ja, toen we met de feedback aan de slag gegaan en hebben we alles wat anders moest aangepast. Gelukkig maar, want we zijn zo toch weer terug naar voren gekomen. Als je dan ziet dat ze de volgende dag weer vooraan meedoen, daar doe je het allemaal voor”, zo vertelde monteur Sam Kattenberg.

Jordy van der Eijk

Als monteur is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je mee werkt. Je moet alles tot in de details weten. Voor Kattenberg heeft de Mazda MX5 geen geheimen meer: “Ik ken die auto van binnen en buiten he-le-maal. Ik ken dat ding als mijn broekzak. Je hebt ze al zo vaak uit elkaar gehad dat je hem weer compleet opnieuw moest opbouwen. Ik ken ondertussen wel elke boutje en moertje.”

Kattenberg legt haarfijn uit hoe hij bij het team van Johan Kraan Motorsport terecht is gekomen en dat hij al direct in de smaak viel: “Ik ben begonnen met een Deltion opleiding, zij hadden een speciale opleiding voor autosport monteur, en die ben ik toen gaan doen. Toen moest ik één weekendje stage lopen en dat ging eigenlijk zo goed dat ze daarna vroegen of ik fulltime wilde komen werken.”

Sam is op de baan niet alleen monteur, soms lijkt hij wel op een maatschappelijke werker: “Als een van die jongens heel gefrustreerd uit die auto stapt moet je ze soms de dingen uit een ander perspectief laten zien. Het is belangrijk om ze ook het positieve te laten zien. Daarnaast neem je soms ook wat data met ze door en zo kan ik ze ook nog wat tips meegeven.”

Van der Eijk voelde al direct het verschil toen hij weer instapte: “We zagen meteen al in de eerste race dat het een stuk lekkerder liep. Het was alleen jammer dat we niet zoveel rondjes gereden hebben in de eerste race.” Omdat de Mazda MX5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup samen reden in Spa werd het soms wat druk op de baan. Er was dan ook direct na de eerste start een rode vlag en later een virtual safety car. Hierdoor werden er maar vijf rondjes op volledige racesnelheid gereden.

Ondanks de weinige actie op de baan verliep de eerste race op rolletjes voor Van der Eijk. Hij kwam als vierde algemeen over eindstreep en hengelde de tweede plaats binnen in het juniorenklassement.

De tweede race van het weekend verliep niet zoals Van der Eijk zich had voorgesteld: “De eerste start van de tweede race ging eigenlijk best wel goed, maar bij de herstart ging het minder. Het verliep niet allemaal op rolletjes en ik kreeg hier en daar zelfs een tik. Uiteindelijk werd ik zevende, dat is wat minder. Ik reed wel de snelste ronde, dus ik weet wel dat de snelheid er dus echt wel goed in zat. Dat is een goede voorbode voor de volgende race in Assen.”

In het weekend van 6 augustus komen de bloedsnelle MX5-coureurs weer in actie, dan rijden zij tijdens de Jack's Racing Days op het TT-circuit van Assen.

Jordy van der Eijk

Jordy van der Eijk wil graag zijn vader, zijn monteur Sam Kattenberg en teameigenaar Johan Kraan bedanken. Daarnaast is hij uiteraard veel dank verschuldigd aan zijn sponsoren:

Speedtec
Marlo
MPS
Blansjaar
Cannabis Energy Drink
PE Cars

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS