Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Jordy van der Eijk knalt bij autosportdebuut op Circuit Zandvoort direct naar podium in de Mazda MX-5 Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2022 19:05 • Print artikel

Zandvoort – Na jarenlang in de kart gereden te hebben, heeft Jordy van der Eijk zijn langverwachte droom om in de autosport te rijden waarheid zien worden. En waar kun je dat beter doen dan op het circuit van Zandvoort? De 20-jarige autocoureur uit Zevenhuizen was tijdens de VRM Voorjaarsraces bovendien direct succesvol in de Mazda MX-5 Cup. In de tweede race van het weekend eindigde Van der Eijk op de derde plaats bij de junioren.

Jordy van der Eijk en Sam Kattenberg

De coureur van Johan Kraan Motorsport genoot van het rijden op het circuit, iets waar hij al geruime tijd naar uitkeek. “Voor het karten ben ik eigenlijk al een paar jaar te zwaar. Dat ging niet meer. In 2019 heb ik al een keer getest in de Ford Fiesta en de Mazda. Toen vond ik de achter aangedreven auto’s al het leukst. Die tests waren ook in Zandvoort, maar door de onzekerheid rondom corona hebben we de echte stap naar de autosport moeten uitstellen. Dit jaar is het dan eindelijk zo ver en ik was ook wel echt toe aan een nieuwe uitdaging. Dit was echt een jongensdroom die uit is gekomen. Het trainen en testen op het circuit was al gaaf, maar de races zijn echt nog veel leuker. Strijden op de baan met al die andere gasten was echt mooi.”

Het weekend van de VRM Voorjaarsraces begon voor Van der Eijk op vrijdag. De trainingen werden verreden in koude en regenachtige omstandigheden. “Ondanks dat ging het goed en ik zat er goed bij. Zaterdag trainden we opnieuw in de regen. Tijdens de kwalificatie was de baan half nat half droog en met de negende tijd in een competitief veld kon ik tevreden zijn. In de races ben ik algemeen op de negende en zevende plaats gefinisht. Voor de race op zondag betekende dat de derde plaats bij de junioren. Je hoopt altijd op een podium, maar dat dat direct bij je debuut lukt, is natuurlijk wel gaaf.”

Mazda MX-5 Cup Jordy van der Eijk

De tweede race lag een tijdje stil door een code rood. “Dat was op zich wel balen. Ik zat in een goed ritme en kwam aardig naar voren. Bij de herstart heb ik een plekje verloren, maar die heb ik snel weer teruggepakt. Daarna kwam de safety car en ook bij die herstart verloor ik een plaats. Daar valt dus nog wel wat te winnen. Het heeft ook met ervaring te maken.”

Van der Eijk komt uit voor het team van Johan Kraan Motorsport en werkte dit weekend met zijn monteur Sam Kattenberg. “We hebben veel onderleg gehad over de afstelling, maar we kijken met het hele team ook veel naar de data. Bij ons in het team is Dominique Kraan de snelste coureur. We vergelijken de data en daar kun je veel van leren. Het team zit er met alles bovenop en ze regelen alles goed", aldus Jordy, die echt genoten had van zijn debuut. Dat daar nog een podium uit voortvloeide was de kers de taart. Jordy liet de Champagne dan ook rijkelijk spuiten. "Ik heb dit weekend lekker gereden. De Mazda is een echt racertje, een leuke auto om mee te rijden. Het is wel iets anders dan het rijden in een kart, maar zeker net zo leuk.”

Podium Jordy van der Eijk

Van der Eijk werkt in het bedrijf van zijn vader PE Cars en kan dus makkelijk een dagje vrij krijgen als hij op de vrijdagen voor een race op het circuit kan gaan trainen. “Ik ben de assistent van mijn vader en regel veel in het magazijn, de onderdelen en het transport. Heel leuk om te doen.”

De volgende race van de Mazda MX-5 Cup is in het weekend van 10-12 juni tijdens de Zolder Superprix op het circuit van Zolder.

Jordy van der Eijk wil graag zijn vader, zijn monteur Sam Kattenberg en teameigenaar Johan Kraan bedanken. Daarnaast is hij uiteraard veel dank verschuldigd aan zijn sponsoren:

Speedtec
Marlo
MPS
Blansjaar
Cannabis Energy Drink
PE Cars

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS