Autosport NL • Formule Renault 2.0

Joel Affolter maakt debuut in de autosport; Vuurdoop in Formule Renault 1.6L

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 mei 2013 14:02

ZANDVOORT – Op het allerlaatste moment heeft racetalent Joel Affolter uit het Noord-Hollandse Stompetoren een zitje kunnen bemachtigen in de nieuwe Formule Renault 1.6 NEC Junior wat komend weekend op Circuit Park Zandvoort tijdens de Pinksterraces haar debuut zal maken en een nieuwe weg naar de top zal moeten gaan betekenen voor de nationale en internationale autosport. De pas 16-jarige Affolter komt in actie op de duinpiste voor het team van Profily Racing. In tegenstelling tot alle andere coureurs kon Affolter helaas door gebrek aan budget niet direct een testprogramma afwerken. Toch heeft hij dankzij zijn verkiezing tot KNAF Talent First wel een tiental ronden kunnen rijden in deze singleseater.

Joel Affolter autosport debuut in de Formule Renault 1.6L

Affolter is ondanks zijn geringe ervaring in de nieuwe single-seater klasse toch blij dat hij überhaupt aan de start kan staan. De rijder uit het programma van het KNAF Talent First heeft voor zijn overstap naar de nationale autosport vele malen het Nederlands kampioenschap karten gewonnen, en naam en faam gemaakt als Europees kampioen en Vice-wereldkampioen in de Rotax Max Junioren. Hij heeft dan ook een enorme staat van dienst in de kartsport. Nu staat de volgende uitdaging in de Formule Renault 1.6 op het menu.

De Formule Renault 1.6 is een 140 pk sterke formulewagen, geschikt voor de absolute beginners in de autosport. De motor is afkomstig uit de rally Twingo van het Franse merk en met een minimumgewicht van slechts 470 kilo’s accelereert de kleine Formule Renault sneller dan menig toerwagen.

Het relatief beheersbaar vermogen, de technische gelijkwaardigheid van iedere auto en de beginselen van racewagens met vleugels, maken de Formule Renault 1.6 dan ook de ideale leerschool voor jong talent dat graag carrière wil maken in de autosport.

Joel Affolter is erg blij met de geboden kans, maar is ook realistisch. Hij is de rijder met minste ervaring en aantal testkilometers. Andere coureurs hebben zelfs al een jaar autosport achter hun naam of tientallen testdagen.

Joel Affolter in actie

“Ik ben erg blij met deze kans en ik ben er altijd in blijven geloven. Het is een droom voor mij, en natuurlijk ga ik proberen zo goed mogelijk te presteren, Ook al blijf ik realistisch. Ik weet dat ik geen ervaring heb in deze auto, ik heb niet zoals anderen tientallen testdagen kunnen doen, maar ik ga mijn beste beentje voor zetten. Ik zit bij een goed team Provily Racing. Dat merk je aan alle kanten. Ik voel me er gelijk thuis. Ik wil ook de organisatie van het NEC, in het bijzonder Claire Dubbelman en Renault Sport bedanken voor de mogelijkheid. Daarnaast KNAF Talent First-coach Vincent van der Valk en Provily Racing bedanken voor het advies en de steun. Zij hebben er allemaal voor gezorgd dat ik aan de start kan verschijnen.“

“Ik hoop dat we het benodigde budget kunnen vinden, om het gehele seizoen te kunnen racen in de Formule Remault 1.6”, besloot Affolter.

Gisteren stapte Affolter voor het eerst in de Formule Renault 1.6L, die over was gekomen vanuit Groot-Brittannië. In de ochtend deed hij waardevolle kilometers op in droge omstandigheden. In de tweede vrije training in de regen liet Affolter echt zijn ruwe talent zien. Voor het eerst met deze bolide in de regen noteerde hij erg knap de derde tijd. Dat zag ook KNAF Talent First-coach Vincent van der Valk. "Joel is een talentvolle rijder, dat heeft hij gisteren laten zien en in de regen blonk hij uit”, zei KNAF-coach Vincent van der Valk, die onder de indruk was van het snelle leerproces van de jonge coureur. Hij hoopt dat Affolter steun kan vinden in het bedrijfsleven. “Het is te hopen dat Joel financiële support kan vinden, om zo zijn raceseizoen een vervolg te geven.”

Dit weekend heeft Affolter de vuurdoop met twee races op tweede Pinksterdag tijdens de Pinksteraces op Zandvoort.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS