Autosport NL • Formule Renault 2.0

Jeroen Mul na zege op Masters of F3-weekend: "Echt waanzinning"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juni 2010 12:01

ZANDVOORT – Jeroen Mul was afgelopen weekend tijdens de derde ronde van de Northern European Cup (NEC) Formule Renault 2.0 vrijwel ongenaakbaar. In het voorprogramma van de RTL GP Masters of F3 grossierde de Van Amersfoort Racing coureur dit weekend niet alleen in snelste rondetijden maar pakte hij op zaterdagmiddag ook zijn eerste echte overwinning in deze categorie vol jonge aanstormende talenten. In de tussenstand van het kampioenschap neemt de 19-jarige debutant momenteel de 3e plek in met 102 punten.

VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIE
Hoewel Mul Circuit Park Zandvoort gerust zijn thuiscircuit mag noemen, had de coureur uit Badhoevedorp voor dit weekend nog geen meter met zijn Formule Renault bolide op het 4,307 kilometer lange Noord-Hollandse duinencircuit gereden. Om zijn voorbereiding op het voornaamste weekend van het seizoen nog moeilijker te maken, moest de IVA-student de eerste vrije training op donderdag ook nog eens missen in verband met tentamens. Vlak voor aanvang van de tweede training kon Mul zich net op tijd bij zijn team melden om in de beschikbare 30 rijminuten zoveel mogelijk ervaring op te doen. Hier slaagde hij in ieder geval met verve in. Door deze sessie direct als snelste af te sluiten liet Mul er geen onduidelijkheid over bestaan met welke doelstelling hij naar Zandvoort gekomen was.

Ook in de kwalificatie kon niemand aan de snelheid van Mul tippen. Op vrijdagochtend verzekerde de pupil van Frits van Amersfoort zich met gemak van de pole position voor de openingsrace op zaterdag. Gele vlaggen belette hem in het laatste deel van de tijdtraining er echter van om ook een tweede snelle tijd neer te zetten, waardoor hij genoegen moest nemen met de derde startplaats voor de tweede manche op zondagmiddag.

RACE 01 & 02
In de installatieronde richting de grid ondervond Mul op zaterdagmiddag hinder van een onwillende versnellingsbak. Hoewel de snelle debutant een goede start vanaf de voorste startrij maakte, weigerde zijn versnellingsbak wederom dienst bij het terugschakelen naar de Tarzanbocht. Kampioenschapleider Ludwig Ghidi en teamgenoot Liroy Stuart profiteerden hier gelijk van door Mul in de openingsronde in te halen. In het vervolg van de 15 ronden tellende race zette Mul echter snel weer orde op zaken. Nadat hij Stuart weer terug had ingehaald zette hij vol de aanval in op raceleider Ludwig Ghidi. Nadat hij deze in de slotfase van de wedstrijd in een foutje had gedwongen stond Mul niets meer in de weg om zijn eerste echte overwinning in de NEC Formule Renault 2.0 te scoren. Hoewel hij zich een maand geleden in het Tsjechische Brno ook al de beste NEC-rijder mocht noemen, moest hij toen de bovenste podiumpositie delen met een gastrijder uit de Eurocup. Nu was de hoogste trede helemaal voor Mul alleen. Omdat teamgenoot Stuart de race ook nog eens als tweede was geëindigd, vierde Mul samen met het gehele team uitbundig het mooie één-tweetje!

Ook op zondag leek Mul goede kansen te maken op de overwinning, maar moest hij door een foutje in de openingsfase van de door regen geteisterde race achteraan het veld aansluiten. Na een opmerkelijke inhaalrace, waarin hij net als de dag daarvoor weer de snelste raceronde wist te noteren, beperkte Mul de schade door uiteindelijk op de achtste positie te eindigen.

JEROEN MUL: “Ik ben heel trots al zo vroeg in het seizoen mijn eerste overwinning te mogen vieren. Voor mijn kampioenschapaspiraties is dit een enorme boost. Helaas had ik dit weekend ook wat tegenslagen te verwerken. Zo was ik bang dat ik bij de start op zaterdag veel punten zou verspelen toen ik plots niet meer terug kon schakelen. Omdat we al eerder tegen dit probleem waren aangelopen, wist ik dat ik dit maar op één manier kon verhelpen: door de elektronica te resetten. De wagen stilzetten was geen optie, dus heb ik met 130 km/u snel mijn stuur er snel af en weer opgezet! Gelukkig hervond ik me daarna snel om zo mijn eerste overwinning op te tekenen. Echt waanzinnig! Hoewel ik zondag niet zoveel punten mee naar huis kon nemen als gehoopt, mag ik toch niet klagen. Ik was dit weekend tijdens de vrije training, de kwalificatie en beide races de snelste man op de baan. Met die wetenschap reis ik over een maand vol vertrouwen af naar Oschersleben voor onze volgende twee races!”

UITSLAG RACE 01 NEC FORMULE RENAULT 2.0 – ZANDVOORT, 05 JUNI 2010
01. Jeroen Mul (NED), Van Amersfoort Racing, 15 ronden, 25:17.923
02. Liroy Stuart (NED), Van Amersfoort Racing, + 01.529s
03. Ludwig Ghidi (BEL), KEO Racing, + 07.759s

UITSLAG RACE 02 NEC FORMULE RENAULT 2.0 – ZANDVOORT, 06 JUNI 2010
01. Mikkel Mac (DEN), KTR, 13 ronden, 25:16.147
02. Ludwig Ghidi (BEL), KEO Racing, + 08.416s
03. Kelvin Snoeks (NED), KEO Racing, + 08.884s
08. Jeroen Mul (NED), Van Amersfoort Racing, + 26.841s

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS