Karting • Iame X30 Euro Series

Jason Bralić; kampioen met indrukwekkende hat-trick!: "Dat ik toch nog kampioen word, is supervet"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2021 19:54

MARIEMBOURG – Met een onwaarschijnlijk eindschot stelde karter Jason Bralić zondag de titel in het IAME Benelux-kampioenschap veilig. De elfjarige karter uit Maasland denderde op de kartbaan Karting des Fagnes in Mariembourg naar drie klinkende raceoverwinningen. Daarmee pakte de beloftevolle racer zoveel punten dat hij onbereikbaar werd voor de concurrentie in de Mini -klasse. Als superbonus won Jason dankzij die prestatie ook nog eens een ticket voor het WK voor IAME-rijders in Adria in oktober.

PdB Racing Karter Jason Bralic kampioen IAME Benelux

Jason was enigszins verbouwereerd na afloop van de race op het Zuid-Belgische circuit. Het was toch echt waar, hij was kampioen geworden! “Het voelt raar”, zei hij. “Dit had ik niet verwacht. De vorige twee rondes in het kampioenschap gingen niet heel goed. Ik had pech en maakte ook wat foutjes.”

Maar de concurrenten voor de eindzege stonden bij aanvang van de vijfde en laatste ronde van de titelstrijd nog zo dicht bij elkaar dat er in Mariembourg nog van alles mogelijk was. “Ik stond voor de races van dit weekend nog derde in het kampioenschap. Dat ik dan toch nog kampioen word is natuurlijk supervet. Ik hoefde maar de twee heats te winnen en dan in de finale in de top zes te eindigen.”

Jason Bralic

Maar Jason won dus alles drie de races op de voet gevolgd door teamgenoot Quinten van Leeuwen. Hoe de rijder van topteam PdB Racing dat voor elkaar had gekregen, terwijl de druk dit seizoen nog nooit zo groot was geweest als zondag? “Ik probeerde superkalm en gefocust te rijden. En als ik in werd gehaald moest ik geduldig blijven. In de tweede race werd ik ook ingehaald toen ik op kop lag en bleef ik geduldig. Later heb ik hem teruggepakt en toen liep ik weg en de race toch nog gewonnen.”

Daardoor had Jason in de finale genoeg aan een plaats in de top zes om kampioen te worden. Maar dat wilde niet zeggen dat hij het in die race wat rustiger aan deed. “Ik probeerde wel te winnen. Ik moest gewoon zo gefocust mogelijk rijden, rustig blijven en proberen te winnen. En niet zenuwachtig worden”, haastte hij zich nog te zeggen.

“Dat was ik ook niet omdat ik wist dat zesde goed genoeg was. Maar in de eerste twee races was ik dat wel een beetje. Omdat ik wist dat ik dit weekend kampioen kon worden. Je weet nooit wat er kan gebeuren; een spin of pech.”

Qua snelheid had hij in ieder geval allerminst reden daartoe. Jason snelde tijdens de kwalificatie naar de poleposition, de beste indicatie dat het met zijn snelheid wel goed zat. “Ik had in de kwalificatie nog sneller kunnen zijn, maar toen ik mijn snelste ronde reed, reed ik niet op de beste positie op de baan.”

Daarna was hij oppermachtig tijdens de eerste heat. “Ja, hij ging goed. Quinten van Leeuwen en ik zijn samen weggereden. Dat was wel fijn. Ik kon hem op de finish gelukkig nog achter me houden.” Ook in de tweede heat kwam hij, zoals gezegd, dus als eerste over de meet. Daarna maakte Jason in de finale overduidelijk zijn ambitie waar. Zo won hij uiteindelijk de in de Mini-klasse.

Op poleposition begonnen kreeg hij Quinten en Luuk Taal achter zich aan. “Ze bleven gelukkig de hele tijd achter me. In de laatste ronde haalde de nummer drie nog de nummer twee in, maar hij kwam niet meer bij mij in de buurt. Ik probeerde nog verder weg te rijden door nog meer snelheid mee te nemen uit de bocht en dat lukte. In de laatste bocht dacht ik: yes, ik ben kampioen!”

Terugblikkend concludeerde Jason dat dit zijn mooiste titel tot nu toe is. “Hiervoor had ik al het clubkampioenschap van Strijen en het NK IAME gewonnen. En nu dus ook het Benelux-kampioenschap. Elke keer een niveautje hoger.”

Champagne douche Zlatko Bralic

De titel werd gevierd bij PdB Racing en zijn vader Zlatco kreeg de volle laag in het champagne-gevecht. Met zijn kampioenschap won Jason bovendien een ticket voor het WK voor IAME-rijders in Adria. “Echt geweldig. Daar heb ik dus heel veel zin in”, luidde zijn logische reactie. Om op de Italiaanse baan in oktober zo goed mogelijk voor de dag te komen, doet hij komende week mee aan de tweede ronde van de WSK Open Cup, misschien wel de zwaarste competitie van Europa.

“Het wordt mijn debuut op het WSK. Er doen veel rijders mee. We doen daar mee om te leren. Ik hoop hoog te eindigen.”

Jason Bralić wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kinderopvang en kinderdagverblijf Djoy. Hij zoekt nog sponsors die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top.

Jason Bralić bedankt zijn vader en moeder, het hele PdB Racing Team en Nick en Peter de Bruijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS