Karting • Karting Diversen

Indrukwekkend! Kris Haanen tart racewetten in Kerpen: naar glansrijke podiumplaats in koningsklasse DKM

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2021 14:10 • Print artikel

KERPEN – Ronduit indrukwekkend! Dat kan gerust gezegd worden van de prestaties van toptalent Kris Haanen. Hij is pas veertien jaar en is dit jaar rookie in de zeer prestigieuze KZ2-klasse. Nog niet eerder in de geschiedenis van de DKM reed zo'n jonge rijder in de hoogste klasse van de 'chalterkarts' naar het podium. Nadat Kris in 2020 op dominante wijze de titel veroverde in de klasse OK Junior van het debuteerde hij afgelopen weekeinde glansrijk in de DSKM, de hoogste klasse voor schakelkkarts in het DKM-kampioenschap in Duitsland. Haanen uit Meterik scoorde bij zijn debuut in de schakelkarts in de DKM op het circuit van Kerpen direct een podiumplaats. In een fenomenale inhaalrace reed hij van de twaalfde naar de derde plaats. Dat hij hetzelfde weekeinde en passant de snelste tijd ooit op het Erftland-circuit reed, maakte zijn topprestatie nog specialer.

Kris Haanen racet naar podium in DKM


Met testen was Kris al bloedsnel getuige rondetijden onder het baanrecord. Kris noteerde een tijd van 41.1. Jammer genoeg werd het record niet officieel erkend omdat dat alleen kan tijdens een kwalificatie of een race.

Het maakte de snelle Limburger niet minder trots. “Ik was er blij mee”, zei Kris. “De baan was echt snel en het chassis was ook echt perfect. De snelheid die ik door bochten kon meenemen, voelde ik wel. Het rondje voelde ook echt aan als supersnel.” Dat hij het kon, had hem niet verbaasd. In de week ervoor was hij tijdens de training al ietsje sneller dan het baanrecord. “Maar die tijd was toen niet 41.1.”

Uiteindelijk werd het record afgelopen weekeinde ook officieel verbroken. De 24-jarige Fin Juho Valtanen kwam in de kwalificatie tot een tijd van 41.2. Kris zelf kon zijn huzarenstukje van een dag eerder in de kwalificatie helaas niet herhalen, maar met de zesde tijd liet hij in het uiterst competitieve veld andermaal zien dat hij bij de snelsten van het weekeinde behoorde.

In de eerste finale moest Kris beginnen vanaf de twaalfde plaats. De rijder van het KSM Official Racing team was goed weg en verschalkte in de eerste bocht al twee rijders. “Daarna ging ik in de hairpin buitenom drie man voorbij en lag ik al zevende. Ik had alleen maar de focus op de rijders voor me. Daarna heb ik redelijk snel nog twee man ingehaald.”

Kris vervolgde: “Omdat de rijders in de top vijf hun posities begonnen te verdedigen ben ik naar de vierde plaats opgeschoven. Op een gegeven moment begon de nummer drie te glijden. Ik heb tien rondes achter hem gereden, maar in de laatste ronde vond ik toch nog een kans om hem voorbij te steken en werd ik derde. Ik ben er echt superblij mee dat ik van twaalf naar drie ben gegaan.”

Ook in de tweede finale, die hij van de derde plaats mocht starten, had Kris een goede start. Hij handhaafde zich op de derde plaats. “We waren er al snel met een kopgroep van zes rijders vandoor. Maar op een gegeven moment raakte ik in het gedrang waardoor ik een plek verloor. Aan het einde van de race verloor ik ook nog wat snelheid en zakte ik terug naar vijf.”

Op die plek kwam hij ook over de finish. Terugblikkend op zijn weekeinde op het Duitse circuit, waar ook rijders als Michael Schumacher en Sebastian Vettel het racen leerde, was hij tevreden. “Mijn eerste DKM in de KZ2 en meteen een podiumplaats. En het startveld in het DKM is heel sterk. Ik sta nu vierde in het kampioenschap overall, dus ik mag niet klagen. Ik heb mezelf wel redelijk verbaasd. Dit is natuurlijk goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb laten zien dat ik mijn snelheid en het racen onder controle heb. Het seizoen is nog lang, maar dit is in ieder geval een goed begin.”

Podium Kris Haanen

Behalve het volledige DKM-seizoen rijdt Kris dit jaar ook mee het Europees kampioenschap KZ2. “Ook willen we nog een paar WSK’s rijden.” Vorig jaar reed hij nog in de eveneens prestigieuze OK-Junior-klasse. Door meteen naar de KZ2 over te stappen sloeg hij de tussenliggende OK-klasse zelfs over. Toch is hij blij de overstap te hebben gemaakt. “Schakelen is sowieso leuker en sneller. En het gaat goed, dus je hoort mij niet klagen.”

Kris bedankt het KSM Official Racing Team, Willem Jan Keijzer, Willi Müchen, zijn monteur Jeroen Kramp, Maurizio Pilotto voor het spuiten van zijn helm en niet te vergeten monteur Niklas Franz voor alle voorbereidingen en trainingen. Ook bedankt Kris al zijn sponsoren.

1. KSM Official Racing Team
2. Kwekerij Vieverde
3. Banden en Wielen Centrum Limburg
4. PL8 design
5. Pauwels Sport
6. Dirckx Schilderwerken
7. Lenssen Advies
8. Logo Products
9. Keurslager Crist Coppens
10. Echte Bakker Gommans
11. High-Tec-Specialty
12. Bert Tacke Dakservice
13. Bouwbedrijf Maas
14. Beton Station Horst
15. G Hoeymakers Horst
16. Hoeben Rietdekkersbedrijf
17. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
18. Vakgarage Maashorst
19. HS Autoparts
20. Keijsers Tegelwerken
21. Janssen Metaaltechniek
22. Custers Beveiliging
23. J.H van Gassel aannemers- en timmerbedrijf
24. Maykel Leijsten Computers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS