Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Het verschil tussen de Porsche 919 Hybrid en 963: "Hoewel de auto een Porsche is..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 december 2022 17:27

Nick Tandy reed in het verleden met de Porsche 919 Hybrid en keert dit jaar terug naar de 24U van Le Mans met de Porsche 963. Volgens de voormalig winnaar van de endurance klassieker is de nieuwe LMH een totaal andere auto, dan de LMP1 waarmee hij in 2015 won.

Porsche LMdH


“Hij ziet er hetzelfde uit en het voelt hetzelfde als je er in zit, maar ze zijn erg verschillend om mee te rijden”, aldus Tandy tegenover het Engelse Autosport. “De LMP1 was erg van zijn tijd, dat was waarom een fabrikant toen wilde racen. Mijn ervaring van de LMP1-klasse is, dat de auto’s volledig op maat gemaakt waren met eigen ontwikkelingen, verschillende afdelingen van de fabriek werkten aan verschillende onderdelen van de auto’s, maar het was allemaal één project. Alles werd samen ontwikkeld en was verweven met elkaar. De kantoren van elke afdeling lagen vlak naast elkaar.”

“Het grote verschil met de LMDh is, hoewel de auto een Porsche is, dat we onderdelen van andere plekken over de wereld gebruiken. Het lastige is om al deze onderdelen te integreren. Het is nog lastiger, wanneer er meer externe factoren bijkomen. Dat is het mooie van deze regels, omdat er minder ontwikkelingskosten zijn en het stelt ons in staat om weer te gaan racen. Ik ben er helemaal voor dat de snelste auto, zo snel kan als hij kan, maar ook zo betaalbaar als mogelijk kan zijn. Zodat vele mensen zo veel als mogelijk kunnen racen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS