Rally

Het Toyota interne titelgevecht wordt heviger nu de WRC terugkeert van de zomervakantie in Griekenland

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2023 09:01

De druk op FIA World Rally Championship-leider Kalle Rovanperä neemt gestaag toe, terwijl de Toyota Gazoo Racing-ster zijn teamgenoot Elfyn Evans op afstand wil houden tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland (7 - 10 september) van komend weekend. Rovanperä, die in 2022 geschiedenis schreef als jongste WRC-kampioen ooit, zag zijn puntenvoordeel aanzienlijk afnemen na een dramatische exit vorige maand bij zijn thuisevenement, de Secto Rally Finland. Zijn Welshe collega Evans won ondertussen de rally en verkleinde zijn voorsprong met meer dan de helft. Met slechts 25 punten verschil gaat het tweetal beginnen aan het tiende evenement van dit seizoen van dertien ronden, zouden nieuwe ongelukken voor Rovanperä problemen kunnen opleveren en hem mogelijk de leiding in het kampioenschap kunnen kosten. De uit vier man sterke GR Yaris-deelname bestaat uit de Japanner Takamoto Katsuta en achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, die zijn eerste start maakt sinds hij Safari Rally Kenya in juni won.

EKO Acropolis Rally Griekenland Toyota_Yaris_Rovanpera

“De Akropolis is een klassiek evenement en we hebben daar de afgelopen twee jaar een aantal echte hoogte- en dieptepunten meegemaakt”, aldus Rovanperä. “Ook deze keer zal het niet makkelijk zijn, want vrijdag gaan we er weer vol tegenaan. Maar samen met het team hebben we eraan gewerkt om deze omstandigheden te verbeteren en we zullen zeker ons best doen om een aantal goede punten te scoren.”

De 'Rally of Gods' staat bekend om zijn straffe rotsachtige tracks in de bergen ten noorden van Athene en zijn traditioneel verschroeiende zomeromstandigheden. Sinds de oprichting in 1973 heeft de 'Rally of Gods' zijn gewaardeerde status als WRC-klassieker behouden.

EKO Acropolis Rally Griekenland modderpad

De ongekende regenval gedurende deze week heeft de etappes echter bedekt met een dikke laag modder, wat een buitengewone uitdaging voor alle betrokkenen betekent. Niettemin wordt er alles aan gedaan om het evenement volledig en volgens plan te laten verlopen. Zware stormen en hevige regenbuien hebben de organisatoren echter al gedowngen om de shakedown van donderdag te annuleren: “Vanwege de slechte weersomstandigheden en in het belang van de veiligheid van deelnemers, officials en marshals, is de shakedown van donderdag 7 september afgelast.” De Lamia regio, waar de ronde 10 van het WRC 2023 plaatsvindt, is deze week getroffen door Storm Daniel die extreem weer meebrengt. Afgelopen zondag hadden de organisatoren van het evenement al gewaarschuwd voor het slechte weer, aldus een bericht van TheRallyFactory.

Thierry Neuville kopte in Griekenland twaalf maanden geleden een 1-2-3 finish voor Hyundai Motorsport. De Belg, derde in het klassement, staat elf punten achter op Evans en hoopt dat de geschiedenis zich herhaalt op Griekse bodem. Hij wordt ondersteund door collega-i20 N-coureurs Esapekka Lappi en Dani Sordo.

M-Sport Ford levert een drietal Puma-auto's voor Ott Tänak, Pierre-Louis Loubet en de Griekse rallyrijder Jourdan Serderidis. Vooral Loubet heeft goede herinneringen aan Griekenland, waar hij in 2022 zijn eerste WRC-etappeoverwinning behaalde.

Na de start op vrijdag in Athene - donderdagmiddag is afgelast vanwege het barre weer - opent een publieksvriendelijke superspeciale etappe aan de prachtige kust van de hoofdstad de actie. Er volgen nog drie competitiedagen rond Loutraki en Lamia, waaronder een meedogenloze vrijdag waarop de teams vijf snelheidsproeven ondergaan zonder de mogelijkheid tot service.

Foto's: Red Bull Content Pool

EKO Acropolis Rally Griekenland Ford Puma

EKO Acropolis Rally Griekenland Thierry_Neuville_Hyundai

EKO Acropolis Rally Griekenland Toyota Yaris actie

EKO Acropolis Rally Griekenland bijnaam Rally of GodsEKO Acropolis Rally Griekenland feiten en statistieke gegevens

EKO Acropolis Rally Griekenland event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS