Karting • Iame X30 Euro Series

Glunderende Tom Alderliesten draait warm voor het WK IAME: "Ik heb een goed seizoen gehad"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 14:30

MARIEMBOURG – Stond-ie daar te glunderen met het ticket voor het WK IAME in Portimăo in zijn handen. Logisch, want karttalent Tom Alderliesten had daarmee het bewijs vast dat hij als IAME-rijder aan de meest prestigieuze race van het seizoen mag meedoen. Van 23 tot en met 28 oktober gaat de elfjarige coureur uit Hendrik-Ido-Ambacht een gooi doen naar de wereldtitel in de Mini-klasse!

Glunderende Tom Alderliesten maakt zich op voor WK IAME


Tom had het ticket te danken aan zijn uitstekende prestaties tijdens het IAME Benelux-kampioenschap. Zondag, na afloop van het laatste raceweekeinde op het circuit van Mariembourg, kreeg hij op het podium het begeerde ticket in zijn handen gedrukt.

“Ik heb dit seizoen mooie races gereden en dat ik nu het WK-ticket heb gekregen, was natuurlijk heel erg gaaf”, zei een dolblije Tom. Het evenement in Portimăo betekent zijn debuut op het WK. Hoewel hij nog nooit op het circuit heeft gereden, kan de hij baan al dromen.

“Ik heb de baan in Portugal al vaak op de simulator gereden. Ik vind het een heel leuk circuit omdat het vrij technisch is en het heeft heel lange rechte stukken.” Uitdaging genoeg dus. Hoewel het op de simulator al heel goed gaat, is Tom benieuwd hoe het in het echt zal zijn. Want dat is toch altijd anders.

“We gaan een paar dagen eerder naar Portugal om wat extra dagen te kunnen trainen. Want rijden in het echt is wel beter dan op de sim”, legde hij uit. “Maar dankzij de sim ken ik het circuit nu wel. Ik verwacht dat ik daardoor er meteen goed kan rijden. Ik wil er hoog eindigen. Ik hoop op een plek in de top vijftien.”

Dat betekent dat hij zich dus voor de finale zal moeten plaatsen, waaraan alleen de beste 36 mogen meedoen. Die finale halen, moet geen probleem zijn. “Aan het begin van het jaar ging het meteen erg goed. Ik heb een goed seizoen gehad. Dat zorgt voor zelfvertrouwen.”

Hoe het kan dat hij dit jaar zo’n sterke reeks heeft neergezet? Tom: “Dat komt door mijn ervaring, denk ik, en door mijn motivatie.” Want waar een wil is, is een weg, heet het. Bovendien heeft Tom een topteam tot zijn beschikking: WJS Racing, waarvoor hij sinds vorig jaar uitkomt. “Het is een echt goed team. Ik leer nog steeds veel van Sinan (van der Raad, de dataman, red.,) en Willem-Jan (Schoots, de teameignaar, red.).”

Op zijn route naar het WK hoeft Tom niet bang te zijn dat hij zich de komende weekeindes zal vervelen. Want komend weekeinde rijdt hij op hetzelfde circuit van Mariembourg de zesde ronde van de GK4 Kart Series. Een week later rijdt hij, ook in Mariembourg, de laatste ronde van het NK. “Zo kan ik mooi in het wedstrijdritme blijven.”

Dat is niet de enige reden dat hij die wedstrijden rijdt. “Het weekend in de GK4 is een soort trainingswedstrijd en in het NK kan ik nog kampioen worden. Ik sta nu derde. En als ik het NK win, is dat heel goed voor mijn zelfvertrouwen op het WK!”

Tom Alderliesten

Tom heeft een sponsorcampagne opgezet voor zijn deelname aan het WK in Portugal. Het ticket is binnen, maar nu het extra budget nog om de reis te kunnen maken, want ook reiskosten en hotel en trainingen en het gebruik van setjes banden kunnen aardig oplopen. Tom wil graag bij zijn deelname in Portugal goed voor de dag komen. Om competitief te zijn moet er getraind worden van te voren. Dat doet de concurrentie in ieder geval wel. Tom zoekt extra budget om het WK dicht te timmeren. Daarvoor heeft hij dit jaar een campagne opgezet. Iedereen die de talentvolle jongeling wil helpen het maximale uit zijn carričre te halen, kan hem steunen. Help Tom naar het WK in Portugal. “Iedereen kan doneren wat-ie wil. We zijn blij met alle hulp!”

Help Tom Alderliesten naar het WK in Portugal!

Tom Alderliesten bedankt het team, zijn vader en moeder en zijn zus en meester Arco van kindcentrum Het Akkoord in Zwijndrecht omdat hij vrij kan krijgen om mee te doen aan het WK.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS