Karting • Karting Diversen

Giel Huntink snelste rookie bij zijn debuut in het IAME Benelux: "Voelt heel bijzonder"

Uitgegeven door Frank Korsel • 24 augustus 2023 04:10

GENK – Als rookie begon de twaalfjarige Giel Huntink uit het Gelderse Aalten aan zijn eerste Benelux-weekend op het Belgische circuit van Genk. De coureur van JD-Kartsports stond ondanks zijn gespannenheid zijn mannetje en eindigde na een strategische gok als eerste rookie en dat in zo'n ijzersterk internationaal startveld. Een kers op de taart voor de tweevoudig Honda 9PK-kampioen.

Giel Huntink beste Rookie bij debuut in Benelux


“Het voelt heel bijzonder. Ik had dit heel eerlijk gezegd niet verwacht”, steekt Giel vol adrenaline van wal. “We deden dit weekend eigenlijk mee als beloning omdat het de vorige keer zo ontzettend goed ging in de GK4, daar eindigde ik laatst nog vijfde. Het is fantastisch dat het dan direct zo goed gaat en dat is heel mooi.”

Ook vader René Huntink is trots als een pauw op zijn zoon: “Hij kijkt op tegen de jongens die hier rijden. Hij volgt ze allemaal en nu is hij ineens één van hen. De toppers waren hier omdat komend weekend de Euroseries in Genk worden verreden en zij zijn er ook. Het doel was de om de A-Finale te halen en dat is ons goed en wel gelukt. We hadden niets te verliezen en dat zagen we mooi in de laatste race.”

Giel Huntink blikt in vogelvlucht terug op zijn heats: “De eerste heat ging wel goed. Ik startte vanaf P13, maar kwam al als tiende door de eerste bocht. Bij het ingaan van een code slow tikte ik iemand aan en kreeg ik een klikbumper. Daardoor viel ik terug naar P21, dus dat is erg jammer. De tweede race eindigde ik op P10 en daar was ik erg blij mee. In de derde heat regende het en daar was het zicht echt heel erg slecht, maar kwam ik na een spin nog als veertiende over de finish.”

Het had de hele dag geregend, maar net voordat Giel aan de finale begon, kwam de zon door en stopte het met regenen. Met de zomerse temperatuur droogde de baan in de vorige sessie al snel op, maar was het wel droog genoeg voor de slicks? Het team van Giel besloot om de race op de slicks te starten, als één van de weinige durfden ze de gok te nemen.

“Ik had eigenlijk gehoopt op nog meer regen, daar ben ik altijd snel in”, gaat Giel vol overtuiging verder. “Toen stopte het met regenen, maar had ik alsnog verwacht dat we op de regenbanden verder zouden moeten rijden. Toen ging mijn team snel sleutelen en zag ik ineens dat de slicks er onder zaten, maar daar moest ik het meedoen! We hadden echt nog maar een paar seconden voordat het hek dichtging en miste we de race bijna.”

Giel Huntink op slicks naar voren


De eerste paar ronden hadden de regenbanden nog wel de overhand, maar Huntink toonde zijn raceskills. De coureurs op de slicks glibberden over het nog natte Belgische asfalt heen, maar naarmate de finale vorderde werd de baan steeds droger en voelde Giel de grip toenemen en haalde hij zijn voorgangers met groot gemak in.

“Na de finish rende ik als allereerste naar het hek toen om te kijken of hij een klikbumper had”, zegt vader René. “Gelukkig had hij deze niet, maar iemand anders wel. Daardoor is hij op P12 gefinisht, maar was hij wel de beste rookie. Dat zagen we later in de uitslag.”

Het hele evenement werd live met commentaar uitgezonden op YouTube, ook dit bracht voor Giel extra druk met zich mee: “Dat was wel spannend hoor. Iedereen kan zien wat je aan het doen bent. Als het fout gaat ziet ook iedereen het, maar gelukkig ging het allemaal erg goed. Ik had verwacht dat ik rond de twintigste plek zou eindigen, dus om dan aan het einde van de dag P12 te pakken, de snelste rookie in zo'n sterk en groot veld te zijn en een beker mee naar huis nemen blijft toch wel een beetje onwerkelijk.”

Giel bedankt zijn ouders, Jeffrey van Diggele, Alex, zijn sponsoren en iedereen van JD-Kartsports.

Giel Huntink wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door
HSH Deurenservice
Hamelandroute-Snack
Lutemo Technische montage
Autobedrijf Winkelhorst
Geling tuinmeubelen
fs installaties
Tankstation Hameland Stop
FC Online
Autobedrijf Wisselink
Drukkerij Loor

Tevens is Giel Huntink te volgen op Facebook: (GHRacing) en Insta (GHRacing194)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS