Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Gaat Ford ook een LMH of LMDh bouwen? "Het is gewoon een kwestie van..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 februari 2023 22:37 • Print artikel

Het is alweer even geleden dat Ford met zijn Ford GT furore maakte tijdens de 24 uur van Le Mans. In 2016 keerde het Amerikaanse automerk met zijn GTE-Pro terug naar het Circuit de la Sarthe, waar ze als fabrieksteam tot en met 2019 aan de endurancerace deelnamen. Inmiddels bestaat de klasse niet meer en rijden andere grote autofabrikanten dit jaar voor het eerst in de LMH/LMDh. Ook hun grootste rivaal Ferrari rijdt komend seizoen in deze LMh-klasse. Volgens Ford Performance-directeur Mark Rushbrook, houdt het merk de klasse in de gaten, maar van een snelle terugkeer van het automerk naar Le Mans is nog geen sprake.

Ford WEC

"Ik wil de wereldwijde sportwagengemeenschap feliciteren met wat er gebeurt", vertelde Rushbrook in Daytona tegen Sportscar365. "Het feit dat de ACO, het WEC en de FIA hebben kunnen samenwerken met de IMSA en de auto's samen in één veld laten rijden, denk ik dat het een geweldige formule is geworden. Ik denk dat het een geweldig tijdperk is voor de sportwagenracerij.”

Wanneer gevraagd wordt of Ford ook met een LMDh komt, houdt de Amerikaan een slag om de arm. Een debuut in 2024 is volgens de directeur uitgesloten, gezien de lange ontwikkelingstijd die gevraagd wordt voor een dergelijke auto. Bovendien maakt Ford ook een terugkeer in de Formule 1.

"Zoals met alles, kijken we altijd welke kampioenschappen er wereldwijd voor ons beschikbaar zijn om aan deel te nemen. Het is duidelijk iets wat we in de gaten houden", reageert de motorsport directeur van Ford. "We hebben veel gaande en allemaal goede dingen. Een deel van onze verantwoordelijkheid is om te kijken waar we het beste kunnen racen in de wereld. We hebben altijd een oogje op elke raceklasse. Het is gewoon een kwestie van hoe vaak je het bekijkt en hoe nauw je ernaar kijkt.”

De bouw van een LMH-auto wordt echter door Ford niet uitgesloten, omdat er een convergentie bestaat tussen de twee typen auto’s. "Als we serieus zijn om een beslissing te nemen, als we op dat punt komen, zouden we ze allebei eerlijk bekijken", vervolgt Rushbrook. "Ik zou niet zeggen dat we op dit moment geneigd zijn de ene of de andere kant op te kijken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS