Formule 1

Franz Tost over debuutseizoen Yuki Tsunoda: "Hij was geschrokken en verloor het vertrouwen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 januari 2022 08:02

Yuki ‘the rookie’ Tsunoda, zo werd de kleine Japanner vorig jaar aangekondigd bij zijn debuut in de Formule 1. En wat voor debuut was het, punten pakken in de eerste race van het seizoen, mooier kon het niet. Daarna verliep het allemaal wat stroever voor Tsunoda. Hij wist zich in de tweede seizoenshelft terug te vechten, zijn teambaas Franz Tost is benieuwd naar wat hij in 2022 gaat zien van de Japanner.

Yuki Tsunoda F1 Alpha Tauri

Na een sterke eerste race viel de Japanner terug, na crashes in onder ander Imola scoorde Tsunoda toch weer wat puntjes in Azerbeidzjan. Tsunoda beschreef zichzelf als een “luie zak”, hij werd door teambaas Tost naar Italië gehaald en toen begon de ommekeer. Tegen Motorsport zei de AlphaTauri-teambaas het volgende: "Yuki is een fantastische coureur. Het ligt nu in zijn eigen handen wat hij daar uithaalt, want talent hebben is slechts een deel van het verhaal. Ik ken een aantal coureurs die getalenteerd waren, maar slechts één race of helemaal niets wonnen.”

De Oostenrijker die al sinds 2006 teambaas is, denkt dat Tsunoda in staat is om dit seizoen te laten zien wat hij waard is. "Als Formule 1-coureur kun je niet genoeg aan fysieke trainingen doen, daarbij is letten op voeding ook belangrijk. Je moet ijzeren discipline hebben. De complete manier van leven moet honderd procent overeenkomen met wat de Formule 1 van je vraagt. Dit is nu in zijn handen. Adviseren is wat we kunnen, maar vervolgens moet hij het doen. Dit is waar je aan kan gaan zien of hij uitgroeit tot een ster. Aan zijn manier van rijden ligt het niet. Het is aan hem."

Volgens Tost zou Tsunoda best last gehad kunnen hebben van hoogmoedswaanzin. “Wat er gebeurde met Yuki is eenvoudig uit te leggen. In Bahrein reed hij een sterke race en finishte als negende. Alles was fantastisch. Voor mij was het duidelijk dat een crash er snel aan zat te komen, want Yuki reed alsmaar op de limiet. Het is altijd hetzelfde met die jonge gasten. Wij zeggen dat ze op de limiet rijden, maar ik wist precies wat Yuki dacht. Na Bahrein dacht hij - en dat is typisch voor jonge coureurs - dat de Formule 1 toch niet zo moeilijk was."

Daarna crashte Tsunoda een paar keer flink hard en verloor hij zijn vertrouwen. “Hij was geschrokken en hij verloor zijn zelfvertrouwen. Daarom zeg ik altijd dat coureurs minimaal drie seizoenen nodig hebben om zich aan te passen aan de Formule 1”, zo sluit de 66-jarige Oostenrijker af.



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS