Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari verrast Toyota in Sebring en pakt pole position bij debuut; Robin Frijns knap derde bij rentree + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 maart 2023 08:31

Niet Toyota die de vrije trainingen domineerde, maar Ferrari heeft pole position gepakt voor de 1.000 Mijl van Sebring. Daarmee is het Italiaanse merk bij haar debuut in de LMH-klasse van het FIA World Endurance Championship direct goed begonnen. Antonio Fuoco versloeg de coureurs in de Toyota GR010 Hybrid met een tijd van 1.45,067.

Ferrari

Daarmee was Fuoco met 0,214 een fractie seconde rapper dan Brendon Hartley in de snelste Toyota, gevolgd door teamgenoot Kamui Kobayashi in de tweede auto. Achter de Japanse bolides kwam de tweede Ferrari 499P met Alessandro Pier Guidi. Alex Lynn zette de Cadillac op de vierde positie neer, waarmee dit de hoogst geclassificeerde LMDh-auto is. De twee Porsches 963 van Porsche Penske Motorsport volgden daar achter. De Peugeot 9X8 kon het tempo niet volgen en moest 2,3 seconden toegeven op de snelste tijd. Achter de grote fabrieksteams eindigden Glickenhaus en Floyd Vanwall Racing Team met de debuterende Vanderwall Vandervell 680 op de tiende en elfde plek. Zij gaven meer dan 4 seconden toe op de Italiaanse LMH.

In de LMP2 zette Oliver Jarvis met 1.49,974 de snelste tijd neer en was de enige coureur in de klasse die onder de 1.50 ging. De United Autosports-coureur drukte Pietro Fittipaldi met een verschil van 0,093 seconden van de pole position. Robin Frijns deed bij zijn terugkeer na zijn polsbreuk in de Formule E goede zaken. De Team WRT-coureur zette de derde tijd neer, gevolgd door Matthieu Vaixiverre van het Alpine Elf Team.

In de GTE-Am klasse was het Sarah Bovy die met de Iron Dames Porsche pole position neerzette. De Belgische in dienst van Iron Dames versloeg Ben Keating, teamgenoot van Nicky Catsburg, in de Corvette met een tijd van 1.58,949. Bovy was 0,396 sneller dan de Amerikaan en de enige in het verld die onder de 1.59 reed. De derde plek werd gepakt door Ahmad Al Harthy in de Aston Martin van Team ORT by TF Sport.

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie van de LMH, hier voor de LMP2 en hier voor de GTE-Am.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS