Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari verliest snelste tijd in Spa; Toyota profiteert en pakt pole, Renger van der Zande start van P5 + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 april 2023 18:15

Antonio Giovianzzi leek op Spa-Francorchamps op weg naar de pole position in de LMH-klasse van het FIA World Endurance Championship. De Italiaan zette de snelste tijd neer in de Ferrari 499P, maar zag zijn tijd weggestreept worden, omdat hij de baanlimieten overschreed. Daardoor ging Kamui Kobayashi in de Toyota GR010 Hybrid, met de pole position aan de haal.


Photo: FIA World Endurance Championship


De Japanner van Toyota zette de snelste tijd neer van 2.00,812 in de nummer 7 auto, nadat Giovinazzi de baanlimieten overschreed bij het uitkomen van Les Combes. Het werd echter geen 1-2 voor het Japanse merk. Tijdens de sessie crashte Brendon Hartley tijdens zijn outlap.

De Kiwi verloor in Raidillon de controle over het stuur en ging met de neus de bandenstapels in. De Toyota-coureur stapte ongedeerd uit, maar kon de sessie niet meer vervolgen. Giovinazzi die zijn tijd verwijderd zag worden, moest toezien dat hij zich uiteindelijk als derde achter zijn teamgenoot Miguel Molina nestelde.

De Cadillac V-Series.R met Earl Bamber achter het stuur eindigde op 0,266 seconden achter Kobayashi. Teamgenoot Sebastien Bourdais, die onder andere met Renger van der Zande rijdt, zette de vijfde tijd neer, gevolgd door het debuterende Hertz Team Jota met Kevin Estre. Daarmee was het team dan ook direct het beste privé team. Peugeot kende wederom een ongelukkige kwalificatie en kwam niet verder dan plek 9 en 11 met tussen de twee auto’s, de tweede fabrieks Porsche.

LMP2
In de LMP2 was Tom Blomqvist weer terug in de auto van United Autosports, nadat Giedo van der Garde tijdens de race in Portugal nog voor hem inviel. De Engelsman zette de snelste tijd neer in de klasse met 2.05,979. Op plek 2 eindigde de auto van Team WRT met achter het stuur Louis Deletraz. De Zwitser was 0,339 seconden langzamer.

Daniil Kvyat zette in de auto van Prema de derde tijd neer, gevolgd door Robin Frijns in de tweede auto van Team WRT. Het team van Bent Viscaal klokte de zesde tijd.

GTE-Am
In de GTE-Am was de pole position voor Ahmad Al Harthy in de TF Aston Martin Vantage GTE. De coureur uit Oman zette een tijd neer van 2.17,216. Hij was maar liefst 1,934 seconde sneller dan Sarah Bovy in de Iron Dames Porsche 911 RSR-19. De derde plek was voor de Proton Competition Porsche met Ryan Hardwick.

Overigens was er in deze klasse nog een behoorlijk harde klapper. PJ Heytt verloor de controle over het stuur en ging met de Project 1 Porsche hard de bandenstapel in Raidillon. Overigens deerde dat Al Harthy niet, omdat hij daarna zijn snelste tijd neerzette. Ben Keating, teamgenoot van Nicky Catsburg, eindigde met de Corvette op de vierde plek.

Klik HIER voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS