Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari stelt WEC-Hypercar team 2023 voor en blikt terug op negen 24H Le Mans-overwinningen

Uitgegeven door Peter Vader • 12 januari 2023 14:04 • Print artikel

MARANELLO - Ferrari heeft de teams geformaliseerd waarmee het seizoen 2023 in de Hypercarklasse van het FIA WEC World Endurance Championship zal gaan deelnemen met de 499P, die officieel wordt gepresenteerd op de Finali Mondiali in Imola. De ‘ruiters’ die zijn uitgekozen om het steigerende paard terug te brengen naar de koningsklasse van het wereldkampioenschap en vertegenwoordigen een unieke mix van talent en ervaring, snelheid en uithoudingsvermogen, noodzakelijke en essentiële kwaliteiten voor enduranceraces.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto Nr50


499P nummer 50
Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen zijn de drie coureurs die om de beurt in de auto zullen rijden die het nummer 50 draagt, gekozen om de jaren te onderstrepen die zijn verstreken sinds de laatste race in de koningsklasse van het wereldkampioenschap endurance. De Italiaan Antonio Fuoco, geboren in 1996, vestigt zich snel als een van de meest getalenteerde rijders in het rijdersveld van de enduranceracerij. Met de Spanjaard Miguel Molina won hij het succes in de 8 Hours of Bahrain en speelde hij een beslissende rol voor de verovering van de constructeurswereldtitel met een geweldige seizoensfinale. Molina, geboren in 1989, kampioen van de European Le Mans Series in 2021, brengt ervaring en vastberadenheid naar het coureursteam. De in 1997 geboren Deen Nicklas Nielsen, werd na zijn afstuderen wereldkampioen in de LMP2 Pro-Am-klasse.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto Nr51


499P nummer 51
Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi vormen de bemanning die de taken zal delen op de auto gemarkeerd met het nummer 51, een van de meest succesvolle in de geschiedenis van Ferrari. Na voor de tweede keer op rij wereldkampioen te zijn geworden (de derde in zijn carrière) in de LMGTE Pro-klasse, gaan de Italiaan Alessandro Pier Guidi, geboren in 1983, en de Brit James Calado, geboren in 1989, samen de uitdaging aan om de lauwerkrans te winnen in de koningsklasse. Het partnerschap, dat bezig is aan zijn zesde seizoen in het wereldkampioenschap, kan bogen op een uniek palmares: niemand vóór hen werd twee keer op rij tot kampioen gekroond in de LMGTE Pro-klasse en geen enkel team won drie lauweren (2017, 2021, 2022). De cijfers van het Italiaans-Britse duo, in 7 seizoenen in het WEC, vertegenwoordigen een ondubbelzinnig visitekaartje: 11 overwinningen en 23 podia uit 39 starts. Het wereldkampioenskoppel zal kunnen rekenen op de snelheid van de Italiaan Antonio Giovinazzi, geboren in 1993, voor het eerst fulltime betrokken bij het wereldkampioenschap endurance na zijn ervaring tijdens de 24 Uur van Le Mans in 2018, waarin hij in positieve zin opviel. Giovinazzi, sinds 2017 betrokken bij Scuderia Ferrari, zal ook in 2023 de rol van reservecoureur blijven spelen.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 1


Antonello Coletta, hoofd van Ferrari GT Sports Activities: “Met de keuze van de teams voltooien we het laatste stuk van het programma dat ons scheidt van ons debuut op Sebring. Sinds de eerste shakedown van de 499P afgelopen juli, hebben we onvermoeibaar gewerkt aan het betrekken van de coureurs van de Ferrari-familie. De beslissing over de namen is niet alleen functioneel voor de races waaraan we zullen deelnemen, maar ook voor de groei die zal doorgaan tijdens het kampioenschap. We hebben heel duidelijk wat we van hen kunnen vragen in termen van ontwikkeling en consistentie, niet alleen snelheid ”.

Alessandro Pier Guidi: “Ik ben erg trots dat ik ben gekozen als een van de zes coureurs die de Hypercar naar de race zullen brengen, een auto waarvan het belang – zelfs historisch – ons heel duidelijk is. Het rijden in een officiële Ferrari maakt trots, maar de 499P is een volgende stap. Er zijn hoge verwachtingen, vooral omdat we voor Ferrari racen. Er wacht ons een belangrijk seizoen, maar ik bereid me hard voor om er klaar voor te zijn. Sebring staat voor de deur, maar we hebben nog wat tests voor de boeg om klaar te zijn voor de eerste race, ook al zal ons echte niveau worden begrepen met de Europese races ”.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 2


James Calado: “Ik ben enorm blij betrokken te zijn bij het Le Mans Hypercar-project, vechten voor algemene raceoverwinningen en het kampioenschap in Ferrari-kleuren is een droom die uitkomt. Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van de 499P en ken zijn potentieel dit seizoen in het FIA WEC. We zullen als team blijven vechten en ons best doen voor alle betrokkenen. Ik wil Ferrari en vooral Antonello bedanken voor deze kans ”.

Antonio Giovinazzi: “Het debuut van de 499P zal een moment zijn dat voorbestemd is om de geschiedenis van het steigerende paard in te gaan en het zal voor mij een grote eer zijn om deel uit te maken van dit buitengewone moment. We weten dat we een grote verantwoordelijkheid hebben die we met grote nederigheid onder ogen zullen zien, maar ons bewust van onze kracht en klaar voor deze grote uitdaging ”.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 3


Antonio Fuoco: “Het is een grote emotie voor mij om deel uit te maken van dit programma, want Ferrari's terugkeer naar de topklasse van het wereldkampioenschap endurance na 50 jaar is historisch. Het is een enorme verantwoordelijkheid voor ons allemaal, maar tegelijkertijd zijn we allemaal erg gemotiveerd om goed werk te leveren. Wat mij betreft kan ik niet wachten om aan dit nieuwe programma te beginnen, omdat het speciaal voor mij is, omdat ik de kans heb gehad om het geboren en ontwikkeld te zien worden. We werken hard tijdens de tests en ik kan niet wachten om te kunnen racen in Sebring ”.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 4


Miguel Molina: “Ik ben erg blij met deze kans en ik wil Ferrari bedanken voor het geloof in mij. Mee kunnen doen in de hoofdcategorie van het FIA WEC is een van de belangrijkste dingen in mijn sportieve carrière. Het is een genoegen om de kleuren van Ferrari te verdedigen in een belangrijk jaar, 50 jaar na de laatste WK-race in de topklasse. Ik heb geen woorden om uit te leggen wat ik voel, want deze mijlpaal vertegenwoordigt het hoogtepunt van mijn carrière en een droom die ik al heel lang najaag ”.

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 5


Nicklas Nielsen: “Het is moeilijk uit te leggen hoe ik me nu voel. Ik had mijn eerste race met Ferrari in 2017 en nu maak ik deel uit van het Hypercar-programma. Het is ongelooflijk om een van de eerste zes rijders te zijn die op de 499P rijden in zijn rookieseizoen in World Endurance. Ik ben erg trots en blij met de steun en het vertrouwen dat in mij is gesteld door Ferrari, Antonello en Amato Ferrari. Het is tot nu toe een ongelooflijke reis geweest en ik hoop dat het nog veel langer gaat duren.”

Ferrari heeft al negen overwinningen behaald in Le Mans, waardoor het Italiaanse merk met het steigerende paard de derde succesvolste autoproducent van de 24 uur is. Zal de Hypercar 499P Ferrari’s tiende 10e Le Mans overwinning in 2023 brengen?

Ferrari 499P WEC Hypercar team foto 6


Ferrari
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS