Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari snelste in kwalificatie voor Hyperpole 24H Le Mans + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 juni 2023 19:40

De eerste kwalificatie voor de 24 uur van Le Mans heeft plaatsgevonden en de plaatsen voor de hyperpole zijn vergeven. Ferrari klokte de snelste tijd in de LMH-klasse en maakte zich daarmee direct favoriet voor de pole position in de LMH-klasse.

Ferrari 24U van Le Mans

Foto: FIA WEC


Antonio Fuoco zette een tijd neer van 3.25,213 in de Italiaanse bolide met het startnummer 50 en was daarmee zijn teamgenoot Alessandro Pier Guidi te snel af. Toyota, dat de afgelopen jaren de 24H van Le Mans won, plaatsten zich op plek drie en vier. Daarnaast gingen ook twee van de drie fabriek Porsches door naar de hyperpole. Ook komen de twee Cadillacs van Chip Ganassi Racing morgen in actie tijdens de alles beslissende kwalificatie voor de eerste acht plekken. De teamgenoot van Renger van der Zande, Sebastien Bourdais zette de auto op de zesde positie neer. De eerste zeven auto’s die zich plaatsten voor de hypercar pole bevonden zich binnen 0,801 seconden van de pole tijd.

De tweede Porsche van fabrieksteam Penske gaf 1,376 seconden toe op de pole tijd van Fuoco. De beiden Peugeots kwamen niet verder dan plek tien en elf en zagen alleen de privéteams achter zich op de uitslag. De beste privéauto is van Glickenhaus. De Porsche van Hertz Team Jota zette geen tijd neer, waardoor de auto van Floyd Vanwall Racing Team de langzaamste LMH op de baan was.

LMP2
In de LMP2-klasse kende Jota meer succes. Pietro Fittipaldi zette voor het Britse team in de Oreca de snelste tijd neer met 3.34,751. Het verschil naar de auto van Team WRT met Louis Deletraz bedroeg slechts 0,002 seconde gevolgd door de Prema Power-auto met Mirko Bortolotti achter het stuur. Bortolotti was 0,042 seconden langzamer dan de pole position tijd.

Racing Team Turkey waarvoor Dries Vanthoor in actie kwam zette de zevende tijd neer en is daarmee door naar de kwalificatie voor de LMP2-hyperpole. Bent Viscaal is de enige Nederlander die zich met zijn team plaatste voor de kwalificatie om de eerste acht plekken op donderdag. Waarmee Prema Racing het enige team is dat twee auto’s heeft die meevechten om de hyperpole.

Robin Frijns kende een ongelukkige kwalificatie. De Team WRT-coureur eindigde slechts op de 16e positie. Overigens was het niet de enige auto die een tegenvallende kwalificatie had. De beide auto’s van United Autosports die toch als een van de favorieten wordt gezien, kwamen eveneens niet door de kwalificatie.

Het team van Tijmen van der Helm en Job van Uitert, Panis Racing zette de 12e tijd neer. Graff Racing van Giedo van der Garde kwam niet verder dan de voorlaatste positie. De auto van Tower Motorsport kwam niet in actie, na een zware crash eerder in de vrije training.

GTE-Am
In de GTE-Am was Richard Mille AF Corse met de Ferrari 488 GTE EVo de snelste. Alessio Rovero was met een tijd van 3.51,877 zijn teamgenoot Davide Rigon slechts 0,037 seconde te snel af. Nicky Catsburg zette de derde tijd neer, wat een knappe prestatie was. De Nederlander kwam pas na 35 minuten in actie. De auto moest nog gerepareerd worden na opgelopen schade in de vrije training. Overigens kreeg het Amerikaanse team wel enige hulp door twee rode vlaggen in de eerste helft van de kwalificatie.

Met vijf van de acht auto’s is Ferrari hofleverancier voor de hyperpole. De overige drie plekken zijn naast een voor de Corvette ook twee voor Aston Martin. De Aston Martin van D’Station Racing kwam overigens na een crash in de vrije training bij Tetre Rouge niet in actie.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS