Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari pakt eerste twee plekken op eerste startrij voor 24H Le Mans; pech en vlammen voor team van Renger van der Zande + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 juni 2023 20:16

Ferrari heeft tijdens de hyperpole kwalificatie de volledige eerste startrij gepakt voor de 24 uur van Le Mans. Antonio Fuoco zette evenals in de kwalificatie gisteren nu ook de snelste tijd neer in de Ferrari 499P, gevolgd door zijn teamgenoot Alessandro Pier Guidi. Toyota vertrekt aankomende zaterdag voor het eerst in jaren niet vanaf pole position.

Ferrari 499P

De Italiaan was zijn teamgenoot met een tijd van 2.33,982 maar liefst 0,773 seconde te snel af. De twee Ferrari’s domineerden de sessie, want de eerste Toyota op plek 3, verloor maar liefst 1,469 seconde op Fuoco. Teamgenoot van Renger van der Zande; Sebastien Bourdais zette de derde tijd neer, voordat er brand in de Cadillac uitbrak. Het veroorzaakte met nog vijf minuten en vijftien seconden te gaan een rode vlag en daarmee werd de tijd afgenomen. Het zorgde ervoor dat de Cadillac terugviel naar de achtste startplek.

De Toyota met Kamui Kobayashi achter het stuur nam daardoor de derde positie in, maar door diverse verbeteringen in de slotfase van de kwalificatie viel de auto terug in het veld. De tijd bleek onvoldoende voor de tweede startrij door verbeteringen van teamgenoot Brendon Hartley en Felipe Nasr in de Porsche 963. Uiteindelijk eindigde de tweede Toyota op de vijfde pek. Positie zes was voor de tweede auto van Cadillac Racing en de zevende positie voor de tweede fabrieks Porsche.

LMP2
In de 30 minuten durende sessie zette IDEC Sport de snelste tijd neer. Paul-Loup Chatin zette een snelste tijd neer van 3.32,923. Pietro Fittipaldi die gisteren nog snelste was in de kwalificatie kon niet aan de tijd tippen, maar zat er dicht op met een verschil van 0,112 seconde. Louis Delatraz van Team WRT volgde op plek drie. Het team van Bent Viscaal, Prema Racing zette de zevende tijd in de klasse neer.

GTE-Am
In de GTE-Am vertrekt Corvette Racing van pole position. Ben Keating, teamgenoot van Nicky Catsburg, zette een tijd neer van 3.52,376. De Amerikaan was 1,5 seconde sneller dan Ahmad Al Harthy in de ORT by TF Aston Martin Vantage GTE gevolgd door de twee Ferrari’s van AF Corse op plek drie en vier.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS