Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - Verdiend podium en P3 voor de Ferrari 499P na afloop van de 6 Hours of Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Peter Vader • 30 april 2023 20:01

De 6 Hours of Spa-Francorchamps, ronde drie van het FIA WEC, eindigde met de Ferrari 499P bemand door Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi op de derde plaats en stelde daarmee zijn eerste podium in de Hypercar-klasse veilig. Daarentegen moest de auto van Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen uitvallen na een ongeval, waar de Italiaanse coureur ongedeerd uit kwam, minder dan twee uur voor de zwart-wit geblokte vlag.

6 Hours of Spa-Francorchamps Ferrari 499P foto 1

Winters weer, nat bij de start, bracht het team ertoe om regenbanden te monteren, net als andere deelnemers in de Hypercar-klasse. Een lange Safety Car-fase waardoor de baan opdroogde, dwarsboomde deze strategie, waardoor de twee 499P's, die na een uitstekende start wegreden, kostbare seconden hadden kunnen winnen. Nielsen en Giovinazzi moesten dus overstappen op slicks, waardoor de racefilosofie voor de twee Ferrari's effectief veranderde. De twee 499P's deden er langer over dan nodig was om hun banden in het juiste temperatuurvenster te krijgen, ze gleden naar beneden in het
klassement en eindigden een ronde achter de raceleider.

6 Hours of Spa-Francorchamps Ferrari 499P foto 2

Dankzij twee uitstekende stints van Molina en Pier Guidi slaagden de twee 499P's er echter in om de ronde te ontlopen en in de top vier te komen, ondanks een Drive Through voor de Spanjaard en een verplichte stop vanwege een beschadigde velg na een botsing met Giovinazzi aan het stuur. De finale in Spa zat vol met verschillende emoties. In de ronde na de pitstop verloor Fuoco de controle over zijn 499P omdat de banden koud waren en beëindigde hij de race voortijdig. Calado reed echter een onberispelijke dubbele stint, uitdagend voor de derde plaats op het podium, die hij behaalde na het inhalen van Porsche met nummer 5 in een intense laatste ronde.