Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC op zijn kop? Is er plaats voor sprintraces bij het endurance kampioenschap?

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 december 2022 14:29 • Print artikel

Het FIA World Endurance Championship zit in de lift met de komst van de LMH- en GTE3-auto’s. Meer en meer autofabrikanten zijn geïnteresseerd in het kampioenschap en dat maakt het voor het publiek ook leuker om te kijken. Belangrijk is hoe je de televisiekijker betrekt bij deze lange races. Is een sprintformat ook de toekomst voor het FIA WEC?

FIA WEC


“We hebben wat interessante discussies met de autofabrikanten”, vertelt WEC-directeur Frederic Lequien tegenover Sportscar365. “Waarom hebben we niet een soort van kwalificatierace op zaterdag? Endurance racen is fantastisch, we moeten toegeven dat voor televisie 6, 8 of 24 uur erg lastig is. Dus moeten we creatief zijn.”

Volgens de WEC-directeur staat hij open voor sprintraces op zaterdag door de vraag van fabrikanten daarop. De Fransman benadrukt dat hij open staat voor alles wat spanning aan het kampioenschap toevoegt. “Natuurlijk begrijp ik perfect dat wanneer je aan de autofabrikanten voorstelt om een sprintrace op zaterdag te doen, dat ze direct reageren en tegen je zeggen: ‘Echt niet, we gaan de auto een dag voor de race niet verknallen’. We gaan het zien. Op dit moment is het niet het plan. We hebben gewoon wat gesprekken.”

Lequien zegt dat het vooral belangrijk is om het DNA van het enduranceracen niet te veranderen. “Wat we in gedachten hebben is om ons product voor de televisie meer en meer aan te passen”, vervolgt dat WEC-directeur. “We willen niet het DNA van het enduranceracen veranderen. Maar we moeten over slimme dingen nadenken dat de sport toegankelijker maakt voor normale kijkers. Nu hebben we alles. We hebben de auto’s, de merken. Spa, bijvoorbeeld, was ongelofelijk. We hadden veel mensen. En dit jaar Le Mans, we waren in twee dagen uitverkocht. Er gebeurd iets. Maar we moeten blijven werken voor de televisie.” Lequien benadrukt dat er voor 2023 geen veranderingen worden doorgevoerd, dan reeds aangekondigd zijn. De overwegingen zijn op zijn vroegst voor het kampioenschap van 2024.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS