Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3: Van Amersfoort Racing wint bloedstollende wedstrijd in Monza, spanning in het kampioen stijgt +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 september 2022 09:35

Het is Franco Colapinto gelukt om zijn pole position op het circuit van Monza om te zetten naar zijn tweede overwinning van het seizoen. In een bloedstollende wedstrijd hield hij Oliver Bearman en Caio Collet achter zich. Met nog één race te gaan, is het kampioenschap nóg spannender dan voor de sprintrace.

Formule 3

Franco Colapinto vertrok in zijn zwart-oranje Van Amersfoort-bolide vanaf de eerste startpositie. Achter hem stond de MP Motorsport-auto van Caio Collet. Het duo werd gevolgd door Pepe Marti, Jonny Edgar en Jak Crawford.

Iedereen kwam goed weg bij de start, maar Victor Martins had zich de start van de race anders voorgesteld. De Fransman werd door Arthur Leclerc in de Curva Grande wijd geduwd en hij schoof in door het grind. Ook Isack Hadjar schoot van de baan af en moest een omleiding nemen om weer terug op het circuit te komen.

In de tweede ronde was het raak voor Alexander Smolyar, de man die gisteren de snelste tijd reed tijdens de kwalificatie. In de Variante delle Roggie maakte de Russische MP-coureur contact en kwam hij in de grindbak terecht. Na het nodige gepruts met de koppeling kon hij zijn weg weer vervolgen.

In de vierde ronde van de wedstrijd schoof Zak O’Sullivan de muur in bij het aanremmen van de Variante del Rettifilio. Dit incident zorgde ervoor dat er voor de eerste keer in de race een beroep moest worden gedaan op de Safety Car.

Oliver Bearman en Jak Crawford waren in de zesde ronde de enige coureurs die in een punten scorende positie lagen. Kampioenschapsleider Victor Martins was lag op een troosteloze 21e positie. Isack Hadjar lag op de twaalfde positie. Roman Stanek, Zane Maloney en Arthur Leclerc lagen op de elfde, achtste en dertiende positie.
Na vijf ronden achter de Safety Car mocht Bernd Maylander zijn Aston Martin weer parkeren in de pitstraat.

Franco Colapinto nam geen risico en ging zo laat mogelijk op zijn gas om te voorkomen dat hij werd ingehaald door de heren achter zich. Bij de herstart was te merken dat een groot aantal coureurs kampte met koude banden en remmen, de coureurs die bij de eerste bocht rechtdoor schoten waren niet om één hand te tellen.

De top twee uit het kampioenschap had het niet gemakkelijk. Naast Martins heeft Hadjar het ook niet getroffen. Nadat hij in de kwalificatie al stevig crashte in de Parabolica, reed hij nu zijn voorvleugel stuk.

Oliver Bearman lag er goed voor op de vijfde positie, maar hij wilde meer. In de eerste chicane nam hij de vierde positie over van Jose Maria Marti. In de tweede chicane op het circuit pakte hij de positie weer terug van de Brit. Bij de tweede Lesmo vergooide de Spanjaard alles doordat hij door het grind stuiterde. Ook de Amerikaanse Jak Crawford maakte nog kans op het kampioenschap. Na een mooi gevecht kwam Bearman als winnaar bovendrijven.

Maar de Brit kon niet op zijn lauweren rusten, want hij stond in dertiende ronde van de wedstrijd nog altijd onder ferme druk van Crawford en Zane Maloney. Caio Collet moest ook alle zeilen bijzetten om Jonny Edgar van zich af te houden. Edgar waagde een inhaalactie op Collet in de vijftiende ronde, maar zorgde ervoor dat Bearman in zijn Prema voorbij kon schieten aan beide coureur. Collet viel terug naar de vierde positie, maar had nog altijd zicht op het podium.

Door al het gestuntel achter hem had Franco Colapinto met nog drie rondjes op de klok een ‘comfortabele’ voorsprong van anderhalve seconden. Bij het aanremmen van de Variante Ascari schoot Arthur Leclerc voorbij aan Marti, voor Leclerc kan elk punt helpen in de strijd voor het kampioenschap.

Met twee rondjes op de klok was de ‘comfortabele’ voorsprong van Colapinto al geslonken naar een halve seconde. De Brit was aan het stampen alsof zijn leven ervan afhing, en in feite stond er natuurlijk ontzettend veel op het spel.

Uiteindelijk kwam Franco Colapinta in zijn Nederlandse Van Amersfoort-bolide op slechts drie tienden voor Oliver Bearman over de streep. Caio Collet wist in de laatste ronde alsnog op te klimmen naar de derde positie. Zane Maloney doet ook goede zaken in het kampioenschap door de vijfde positie over te nemen van Jonny Edgar. Gregoire Saucy kwam als zesde over de eindstreep en eindigde voor Jak Crawford, Arthur Leclerc, Pepe Marti en Victor Martins, die alsnog een puntje wist mee te snoepen.

Jak Crawford is afgevallen als mogelijke kampioen. Victor Martins, Isack Hadjar, Roman Stanek, Oliver Bearman, Zane Maloney en Arthur Leclerc maken allemaal nog kans op het felbegeerde FIA Formule 3-kampioenschap. Op zondag gaat de laatste race van het seizoen van start, bekijk hier hoe laat deze wedstrijd van start gaat.


Uitslag F3

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS