Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3: MP Motorsport-coureur Caio Collet wint in Zandvoort, Correa scoort eerste podium sinds incident met Hubert +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 september 2022 09:12

MP Motorsport-coureur Caio Collet heeft de Formule 3 Sprintrace op het circuit van Zandvoort gewonnen. Onder luid gejuich van zijn team onder leiding van Sander Dorsman kwam hij als eerste over de streep heen. Juan Manuel Correa scoorde zijn allereerste podium sinds zijn ongeluk met Anthoine Hubert, inmiddels al ruim drie jaar geleden. Zak O’Sullivan mocht in zijn Carlin mee naar het podium.

Caio Collet

Juan Manuel Correo mocht de race van pole position vertrekken, vlak voor zijn ART-teamgenoot Grigoire Saucy. Zak O’Sullivan en Caio Collet van MP Motorsport vertrokken vanaf de tweede startij. Kampioenschapskandidaten Isack Hadjar, Oliver Bearman, Victor Martins, Arthur Leclerc en Roman Stanek startte respectievelijk vanaf de posities 7, 13, 11, 20 en 9. Voordat de race begon zat er slechts tien punten tussen deze vijf coureurs, die nog vier wedstrijden moeten in het FIA Formule 3-kampioenschap.

Correa was goed weg, dat kon niet worden gezegd van zijn teamgenoot Saucy, hij werd direct voorbij geschoten door Caio Collet en O’Sullivan. Oliver Bearman lag aan het einde van de eerste ronde al in de top tien nadat hij vanaf de dertiende positie was gestart. In de vierde ronde ondernam Collet een gewaagde inhaalactie op Correa, maar kwam er niet langs in de Tarzenbocht. De ronde later lukte dit wel, Collet nam de buitenlijn in de Tarzanbocht en baande zich een weg langs de Columbiaan. Op hetzelfde moment van de inhaalactie tikte Van Amersfoort-coureur Rafael Villagomez Carlin-coureur Brad Benavides in de rondte. Beide coureurs konden hun weg weer vervolgen, maar vielen wel ver terug. Villagomez kreeg voor zijn onbesuisde actie wel een tijdpenalty van maar liefst tien seconden.

Na drie ronden aan de leiding had Collet in zijn Nederlandse MP Motorsport-bolide een voorsprong van 1,7 seconden op Correa, die zodoende buiten de DRS-zone viel. Op zijn beurt stond de ART-coureur wel onder druk van O’Sullivan. In de tiende ronde zette Roman Stanek zijn mede kampioenschap kandidaat Oliver Bearman flink onder druk, maar kon geen gaatje vinden om zich tussen te wurmen en bleef haken op de elfde positie.

Arthur Leclerc, die vanaf de twintigste positie moest starten, had zich met zeven rondjes te gaan ‘slechts’ de veertiende positie in handen, terwijl enkel de top tien punten scoort. In de zestiende ronde was Oliver Bearman iets te gretig bij het uitkomen van de Hugenholtzbocht.

De wedstrijd vervolgde zich op vrij rustige manier, de sprintrace werd met nog vier rondjes op de klok ging Caio Collet nog altijd aan de leiding van de wedstrijd. Correa had geen antwoord op de snelheid van de MP Motorsport-coureur. Wie wel ergens antwoord op had was debutant Sebastian Montoya, de Columbiaan hield Jak Crawford van zich af die dacht vrij gemakkelijk langs de Campos-coureur te kunnen steken. In de allerlaatste ronde van de wedstrijd probeerde Crawford het opnieuw, maar het verdedigen vermogen van de jonge Columbiaan kwam direct bovendrijven.

Caio Collet won op koele wijze zijn tweede race van het seizoen en hield hiermee Juan Manuel Correa en Zak O’Sullivan achter zich. Door zijn zesde positie in de race behield Isack Hadjar zijn leiding in het kampioenschap. Victor Martins nam de tweede positie in het kampioenschap over nadat Oliver Bearman er niet in slaagde om punten te scoren.

F3 sprintrace Zandvoort

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS