Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2: Theo Pourchaire wint enerverende hoofdrace in Hongarije, Verschoor op P8 +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 31 juli 2022 10:55

Na een chaotische race is het Theo Pourchaire gelukt om de Formule 2 hoofdrace in Hongarije te winnen. Enzo Fittipaldi stelde zijn tweede podium van het weekend veilig en eindigde op de tweede positie. Pole sitter Ayumu Iwasa mocht als derde mee naar het podium. Richard Verschoor eindigde op de achtste positie.

Theo Pourchaire

Nadat er in de vroege ochtend een flinke plens regen viel was het tijdens de Formule 2 hoofdrace droog, maar de baan had weinig grip. Ayumu Iwasa mocht de race vanaf pole position starten met Marcus Armstrong naast zich. Kampioenschapsleider Felipe Drugovich en Theo Pourchaire bezette de tweede startrij.

Iwasa was ontzettend slecht weg bij de start en werd ingehaald door Armstrong en Pourchaire. Ook Drugovich verloor een positie en viel terug naar P4. Jack Doohan, de winnaar van de sprintrace kon zijn kunstje niet herhalen tijdens de hoofdrace. De Australi�r begon vanaf P10, maar moest door een technisch probleem zijn Virtuosi terugbrengen naar de pitlane.

Cem Bolukbasi, de voormalig F1 eSports-coureur klom van P16 op naar de elfde positie, de eerste bocht leek zijn grote vriend. Op de zachte band haalde hij Liam Lawson en Jehan Daruvala al in. Ook zijn teamgenoot Enzo Fittipaldi timmerde aardig aan de weg en haalde Frederik Vesti op mooie wijze in tussen bocht twee en drie. Vesti kreeg al vroeg in de wedstrijd, in de vijfde ronde een vijf seconden tijdstraf, dit omdat hij volgens de stewards een andere coureur van de baan drukte.

In de zevende ronde zat Iwasa met zijn tanden in het stuur, hij zat op de staart van Pourchaire en probeerde van alles om zich een weg te banen langs de Fransman, maar dit bleek nog niet zo makkelijk. Drugovich besloot al aan het einde de ronde van de zachte band naar de medium band te wisselen. Ook de banden van Iwasa waren absoluut afgeschreven en zin team riep hem dan ook naar binnen, Armstrong en Pourchaire doken naar binnen.

Door een tegenvallende pitstop van Armstrong en om een unsafe release te voorkomen moest de Kiwi Pourchaire en Iwasa voor laten gaan.
Enzo Fittipaldi werd door zijn team opgedragen om nog ��n rondje langer door te blijven rijden, de zachte banden waren zonder enige twijfel aan het einde van hun latijn, maar het lukte de Braziliaan om de ronde te voltooien.

In de veertiende ronde had Vesti de leiding in handen met achter zich Juri Vips en Richard Verschoor. Alle drie de coureurs hadden op dat moment nog geen pitstop gemaakte. In de negentiende ronde maakte Dennis Hauger zijn verplichte pitstop, daarnaast duikt ook Roy Nissany naar binnen.

In de 31ste ronde begon het ineens te druppelen op de Hungaroring. De gevechten op de baan waren zoals altijd weer om de vingers bij af te likken. De heren op de nieuwe zachte banden hadden uiteraard veel meer tractie en bochtensnelheid dan de coureurs op de oudere medium banden. Met nog vijf ronden te gaan lag Pourchaire aan de leiding en werd hij gevolgd door Fittipaldi en Iwasa. Richard Verschoor haalde in de 34e ronde Felipe Drugovich in voor de zevende positie in de wedstrijd. De regen was in de eerste sector merkbaar, maar de rest van de baan was nog kurk droog.

Met nog twee rondjes op de klok haalde Liam Lawson Richard Verschoor in en werd de Nederlander terug verwezen naar de achtste positie. Terwijl de laatste raceronde in ging was het verschil tussen Pourchaire en Fittipaldi slechts 1,1 seconde. Met nog een halve ronde te gaan verloor Fittipaldi vermogen en kwam Iwasa angstig dichtbij. Het lukte Fittipaldi om zijn P2 veilig te stellen. Iwasa kwam als derde over de eindstreep met Frederik Vesti op de vierde positie. Juri Vips en Marcus Armstrong eindigde op de vijfde en zesde positie. Liam Lawson, Verschoor, Drugovich en Logan Sargeant completeerde de top tien.


Uitslag F2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS