Karting • Karting Diversen

Eva Dorrestijn is nu de "best Lady" van de Benelux! "Ik ben er superblij mee”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 18:00

MARIEMBOURG – Ze had er flink voor moeten knokken, maar aan het eind van de IAME Benelux Series stond het er toch maar mooi: best lady van de Benelux! Karttalent Eva Dorrestijn is bezig aan een uitstekend seizoen in de X30 Junioren-klasse en zag dat zaterdag bekroond met die titel. Daarnaast heeft de veertienjarige coureur uit Hengelo Overijssel zichzelf geplaatst voor de finale van het talentenprogramma FIA Girls on Track. Dus wie weet wordt haar seizoen binnenkort nog veel mooier!

Eva Dorrestijn met ouders, Bjorn Bakker en familie Grinwis

“Aan het begin van het weekend wist ik dat ik het podium kon halen in de eindstand en dat is gelukt. Ik ben er superblij mee”, zei Eva op het circuit van Mariembourg. Je kunt wel zeggen dat je de beste dame bent van de Benelux. Dat is niet zomaar wat. We hebben een sterk veld en ik heb er echt om moeten vechten.”

Tijdens het laatste weekeinde van het kampioenschap had ze bovendien nog wat pech. Ze viel tijdens haar derde race uit met een lekke band. “Tijdens de start was er een bumper op mijn achterwiel gekomen en de boutjes van de velg waren afgebroken”, legde Eva uit wat er gebeurd was.

“Ik kreeg daardoor een lekke band en zo had ik een DNF. Ik moest nu als 28ste starten in de finale. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Maar ik reed terug naar de zeventiende plaats. Dat is wel netjes.” Eva bewees daarmee opnieuw over een uitstekende snelheid te beschikken in het sterk bezette, internationale Benelux-kampioenschap. Zo was ze in heat twee bijvoorbeeld nog negende geworden. “Dat was netjes.”

Eva, die in 2022 kampioen werd bij de Nationaal Junioren is dit seizoen bezig aan een sterke opmars in de kartsport. Als meisje doet ze vooraan mee tussen overwegend jongens. Hoewel dat al jaren zo is, viel het dit seizoen dusdanig op dat ze werd uitgenodigd voor het FIA Girls on Track-talentenprogramma.

Eva Dorrestijn

Daarin worden de deelneemsters getest op diverse facetten van het karten. De winnares krijg een jaar gratis OK of OKJ rijden bij het fabrieksteam van Tony Kart. “En dan rijd je echt alles. Het WSK, het Europees kampioenschap, alle kampioenschappen waar het fabrieksteam aan meedoet”, wist Eva.

“Je wordt beoordeeld op motivatie, wat je ervoor doet, hoe snel je je kunt aanpassen op de baan. Ze willen het hele plaatje compleet hebben. Ze willen bijvoorbeeld ook zien hoe je buiten de baan bent, hoe je ervoor gaat, wat je voor je sport over hebt.”

Ze zit nu bij de laatste vier. In de laatste week november gaat ze voor de finale van het Girls on Track-programma naar het circuit van Franciacorta in Italië. “In de eerste paar dagen gaan we naar Ferrari in Maranello. Ik ben nog nooit in Maranello geweest. En misschien gaan we ook naar de OTK-fabriek (waar het merk Tony Kart wordt gemaakt, red.) in Lonato. Daarna moet ik rijden in Franciacorta. Ik denk dat ze vooral gaan kijken naar hoeveel je je hebt verbeterd ten opzichte van de vorige keer.”

Maar eerst nog het WK voor IAME-rijders in Portimao in oktober, want Eva heeft zich voor de titelstrijd geplaatst. “We gaan van tevoren nog wat dingen testen. Ik heb nog nooit op die baan gereden, maar we rijden er de hele week, dus dat komt wel goed!

Eva bedankt haar papa, mama, haar zusje Nina, Bjorn, Annie en de familie Grinwis en de organisatie van de FIA Girls on Track.

Volg Eva Dorestijn op haar Instagram!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS