Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Esmee Kosterman laat bij debuut in autosport direct haar snelheid zien, maar kan belofte nog niet inlossen door motorpech

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2021 09:33 • Print artikel

ZANDVOORT – Als lid van de talentenopleidingsprogramma KNAF Academy maakte coureur Esmee Kosterman gelopen weekeinde haar debuut in de autosport. De zestienjarige Cothense nam op het circuit van Zandvoort deel aan de eerste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Ze liet direct een uitstekende snelheid zien. Helaas belemmerden motorische problemen het benutten van haar potentie.

Esmee Kosterman

“Dit is wel kicken. Zeven jaar geleden was ik hier voor het eerst en mocht ik niet eens in de paddock komen”, zei Esmee na haar debuutrace in de autosport. “Ik zat daar op de tribune en dacht ik: wat zou het gaaf zijn om daar te staan. Nu rij ik er gewoon zelf. Dat is supergeweldig.”

Haar weekeinde in de Ford Fiesta begon veelbelovend. De trainingen gingen direct goed. Met haar naam in grote witte letters op de zijkanten van haar auto was ze bovendien goed te volgen. “Ik kwam meteen mee met de snelste tijden op oude banden. Totdat het tijdens de kwalificatie ging regenen en de hele auto inkakte.”

Esmee Kosterman door de kombocht Hugenholtz

Daarna had Esmee de rest van het weekeinde helaas te kampen met motorproblemen. “Ik verloor vermogen. Ik kwam in de tweede race met 130 kilometer per uur over het rechte stuk heen, wat natuurlijk niet hoort. Ik kwam de kombocht niet door.”

Ze had haar autosportdebuut natuurlijk anders voorgesteld, maar er waren toch ook genoeg zaken waarvan ze had genoten. “De snelheid, de grootte en je wordt niet nat in deze auto”, somde de oud-kartster op.

Dat ze hard kan rijden bewees ze al meermaals. Zo toonde ze in het karten al dat ze – tussen de jongens – kan domineren. Ze slaagde er op nationaal niveau tot twee keer toe in alle drie de races in één weekeindes te winnen.

Vorig jaar maakte ze bovendien veel indruk tijdens de selectie voor Girls on Track - Rising Stars, het talententraject voor meisjes van 12 tot 16 jaar van FIA Women in Motorsport. Haar debuut in de autosport moet de voortzetting van dat veelbelovende traject zijn.

Het positieve van het weekeinde in Zandvoort was dat ze enorm genoten had van het racen in een auto. “Alles eromheen vind ik mooi. Alles is veel groter, er zijn zoveel mensen bij. Het is echt een stuk leuker. Ik heb er geen spijt van dat ik de overstap van de karts naar de autosport heb gemaakt. De tijd ging echt snel, maar het was goed om te doen. Ik heb de kans gekregen dus die ik heb gepakt.”

Esmee Kosterman EBKE

Nu richt de talentvolle coureur van NXT Racing zich volop op de Ford Fiesta Cup. Daarvoor zoekt Esmee nog sponsoren die haar willen steunen op haar route naar de top. Geďnteresseerden kunnen een plekje op de auto krijgen waar nu nog haar naam staat. Het ontwerp voor de livery van de auto bedacht Esmee zelf. Haar sponsor Ebke, producent van elektrische fietsen, heeft haar auto gewrapt. Daarna voorzag het bedrijf haar e-bike van hetzelfde ontwerp in dezelfde kleuren.

Ambities heeft Esmee genoeg. “Ik wil kampioen worden in de Junioren-klasse en sowieso eerste meisje”, sprak ze fanatiek. “En hoop vijfde algemeen te kunnen worden. Wat mij betreft is het zeker geen leerjaar. Ik wil gelijk gas geven. Er zijn nog vijf raceweekends te gaan, dus er komen nog kansen genoeg. En in Spa ga ik knallen. Dan ga ik iedereen laten zien dat ik Esmee Kosterman ben.”

Mensen of bedrijven die Esmee graag willen sponsoren of informatie willen over de mogelijkheden kunnen contact opnemen via kostermanp@kpnmail.nl.

Kijk ook eens op de website van Esmee: esmeekosterman.nl.

Esmee Kosterman wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door:
KNAF
EBKE BV
Covebo Uitzendgroep
Blackwolf.agency
Bouwbedrijf Oskam Bunnik BV
B.O.S. Nederland
Verkeerschool Veronica

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS