Karting • Iame X30 Euro Series

Eindelijk genoegdoening voor Bart Ploeg: eerste podiumplek in schakelkarts! "Elk podium is waardevol"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2023 03:15

GENK - Het zat er al aan te komen, en deze keer slaagde Bart Ploeg er ook in. De zeventienjarige karter uit Heijningen pakte zondag zijn eerste podiumplaats in een schakelkart tijdens de derde ronde van de IAME Benelux Series. Op het circuit van Genk werd de pursang racer uit Heijningen sterk derde in de SuperShifter-klasse.

Bart Ploeg IAME Benelux Series


Voor Bart voelde het als een soort van genoegdoening na zijn teleurstelling in Ostricourt tijdens de vorige ronde van het kampioenschap. "Daar was ik eigenlijk tweede maar miste ik uiteindelijk op een tiende van een seconde het podium vanwege een ingeklikte bumper (waarop vijf strafseconden staan, red.)”, zei de coureur van topteam Delré Racing. “Toen zag je al dat de snelheid er goed in zat. Vandaag ook weer.”

Wel kreeg de talentvolle Brabander in de eerste heat te maken met een lekke band, waardoor hij uitviel. In de tweede heat stelde hij orde op zaken door linea recta naar de overwinning te denderen. En in de finale werd hij dus knap derde achter de ervaren Belgische piloten Christof Huibers en Jimmy Deveen.

Bart: “Ik startte de finale als vierde en pakte meteen een plek. Een aantal rondes later heb ik de nummer twee ingehaald. Ik reed snel naar de achterbumper van de nummer één, maar toen kreeg ik te maken met motorische problemen. Het optrekken ging niet zo goed meer.”

“Mijn teamgenoot Jimmy Deveen kwam me nog voorbij. We hadden een heel groot gat met de nummer vier, dus toen konden we de race redelijk gemakkelijk uitrijden en zo zijn we de race gefinisht. Toen ik over de finish kwam, had ik een goed gevoel omdat het mijn eerste podiumplaats in de schakelklasse is, maar ook een slecht gevoel, want we hadden kunnen winnen.”

“Jammer van de lekke band in de eerste race en de motorische probleempjes in de finale, maar derde worden is goed.” Hoewel hij dus zijn eerste podiumplek in schakelkarts vierde, bleef Bart er tamelijk rustig onder. “Vorig weekend waren we tijdens de training al snel, dus we wisten dat we hier sowieso het podium konden pakken.”

Bart Ploeg podium


Wat het bijzonder maakte is dat zijn races in de schakelklasse bedoeld zijn om te leren. Want zijn focus ligt dit jaar op de IAME Senioren -klasse. “Gelukkig gaat het in de schakelkart meteen heel goed en daar ben ik blij om. Toch is deze podiumplaats niet mooier dan een podiumplaats bij de Senioren. Elk podium is waardevol.”

Over vier weken rijdt hij in Genk de vierde ronde van het Benelux-kampioenschap. Daar verwacht hij stiekem wel veel van, bekende Bart. “In de regen komen we wel nog wat snelheid tekort, maar we werken er hard aan dat te verbeteren. En in droge omstandigheden heb ik er veel vertrouwen in om weer een podium te kunnen pakken.”

Daarmee doelde hij op zijn chassis van TD Racing Kart. Hij is meer dan tevreden met het bijzondere merk waar hij inmiddels al jaren op rijdt. “We blijven verbeteren bij TD. Ik ben fabriekspiloot dus ik kan mee beslissingen nemen en aangeven wat ik anders wil hebben. Dat is juist het mooie. Met Thierry (Delré, teammanager en eigenaar, red.) klikt het goed. TD is echt goed en we boeken nog steeds veel vooruitgang. Zowel het Senior- als het Shifter-chassis is echt top!”

Bart Ploeg bedankt zijn ouders en het TD Racing Team.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS