Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

ENTRY-LIST 24H Le Mans: 16 LMH's en een hele vloot Nederlanders en Belgen in Le Mans aan de start

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 mei 2023 06:29

De FIA en ACO hebben de entry list voor de aankomende 24 uur van Le Mans onthuld. Daarmee zijn alle 186 coureurs bekend die in juni tijdens het belangrijkste endurance evenement van het jaar aan de start staan. Het is het eerste jaar dat er drie klassen aan de start staan. Dit jaar zijn er de LMH-, LMP2- en GTE-Am-klasse. Overigens is dit het laatste jaar van de GTE, want deze worden volgend jaar vervangen door de GT3’s.

Toyota


In totaal zien we dit jaar zeven Nederlanders aan de start, waarbij de meeste van onze landgenoten starten in de LMP2-klasse. Renger van der Zande is de enige coureur die kans maakt op de algemene overwinning. Onze landgenoot start met de Cadillac van Chip Ganassi Racing in de LMH. Overigens is de tegenstand groot in deze klasse. In totaal staan er 16 auto’s aan de start.

Porsche


Porsche komt met drie fabrieksauto’s naar het Circuit de la Sarthe en daarnaast heeft Jota nog een privé inschrijving met de Porsche 963. Laurens Vanthoor ziet zijn droom om met een top-prototype in actie te komen in Le Mans in vervulling gaan. De Belg rijdt voor het Duitse automerk met de LMDh. Alle fabrikanten, met uitzondering van Floyd Vanwall Racing Team, zijn overigens aanwezig met minimaal twee auto’s.

Een andere opvallende inschrijvingen is Jacques Villeneuve die met de Vanwall Vandervell 680 aan de start staat. De Canadees is overigens niet de enige voormalig F1-coureur aan de start. Naast de reguliere coureurs die in de F1 uitkwamen, staat ook Esteban Guttierez aan de vertrek. De Mexicaan rijdt in de tweede auto van Glickenhaus.

LMP2
De grootste klasse is de LMP2 met maar liefst 24 Oreca 07-Gibsons aan de start. In deze klasse zien we dus diverse Nederlanders. Bent Viscaal rijdt voor Prema Racing, terwijl Robin Frijns met Team WRT in actie komt. Het Belgische Team WRT komt met twee auto’s in actie. In de tweede auto van het team rijdt onder andere Robert Kubica. Giedo van der Garde die recent in Portugal nog een FIA WEC-race in Portugal won met United Autosports, komt in actie voor Graff Racing. Tijmen van der Helm en Job van Uitert komen samen in één LMP2-prototype in actie voor Panis Racing.

Onze zuiderburen zijn overigens ook goed vertegenwoordigd in de LMP2. DRK Racing komt met Tom Van Rompuy, Ugo de Wilde en Maxime Martin met een volledige Belgische line-up in actie. Dries Vanthoor rijdt voor Racing Team Turkije. Daniil Kvyat, die volgend jaar voor Lamborghini in de LMH rijdt, is een opvallende naam in deze klasse. De Rus rijdt onder neutrale vlag voor Prema Racing. Overigens is hij niet de enige, want in deze klasse rijdt ook Vladislav Lomko onder neutrale vlag.

GTE-Am
In het afscheidsjaar van de GTE-Am staan er maar liefst 21 auto’s aan de start. Nicky Catsberg komt met Corvette Racing uit en gezien de uitslagen van de afgelopen races, mogen we de Nederlander met zijn team tot de kanshebbers op de klassewinst. Overigens is het de enige Amerikaanse bolide in veld. In totaal staan er acht Porsche 911 RSR’s, zeven Ferrari 488 GTE Evo’s en vijf Aston Marting Vantage AMR’s aan de start. Waarmee de klasse een waardig afscheid van het Circuit de la Sarthe krijgt.

Overigens staan ook hier de nodige Belgen aan de start, waarbij het merendeel in de Porsche start. Jan van Heylen start met de Duitse bolide van Proton Competition. Terwijl Alessio Picariello voor Iron Lynx en Sarah Bovy voor Iron Dames. Beiden coureurs rijden evneens met een Porsche. Ulysse de Pauw komt in actie met de Ferrari van AF Corse. Bovy met het dames team moet zeker niet uitgevlakt worden voor de winst in de klasse. De dames hebben al meerdere keren laten zien vooraan te kunnen meevechten voor de overwinning en hebben al winst in het FIA WEC op hun naam staan.

Garage 56
Een speciale plek is ingeruimd voor Hendrick Motorsports in de ‘experimentele’ Garage 56. Het Amerikaanse team komt met een heuse Nascar-auto die geschikt is gemaak voor een endurance race. Jimmie Johnson, Mike Rockenfeller en voormalig F1-coureur Jenson Button komen in actie met de Chevrolet Camaro ZL1. Zij rijden de race buiten mededingen mee, maar gaan zeker een mooie indruk achterlaten op het Circuit de la Sarthe.

Reservelijst
Op de reserverelijst staan in totaal acht auto’s, waarvan dit vijf GTE-Am’s betreft en drie LMP2-auto’s. Op plek twee staat een mooie vervanger, mocht een van de auto’s wegvallen. Dragonspeed USA heeft al Sebastien Montoya samen met zijn vader en voormalig F1-coureur, Juan Pablo Montoya op de startlijst staan.

Klik HIER voor de volledige entry-list.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS