Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn toont in Genk andermaal zijn regenskills en wordt tweede in BMC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2021 19:39 • Print artikel

GENK – In uiterst listige omstandigheden slaagde Christiaan de Kleijn er afgelopen weekeinde in opnieuw een topresultaat neer te zetten. De zestienjarige karter uit Bosch en Duin snelde op het circuit van Genk naar de tweede plaats in de stromende regen. Dat deed hij in de Rotax Max Senioren-klasse tijdens de laatste ronde van het BMC-kampioenschap.

Christiaan de Kleijn

“Het was wel tricky net”, zei Christiaan met gevoel voor understatement. “Iedereen reed op slicks (profielloze banden, red) in de regen. Maar het is allemaal goed gegaan. Ik ben zeker tevreden.” Want Christiaan bewees op het Belgische circuit andermaal dat hij een uitstekend regenrijder is.

Uiteindelijk hoefde de talentvolle coureur maar één rijder voor zich te dulden. “De jongen die won, doet ook mee aan het EK. Daar rijdt hij ook altijd vooraan”, berustte Christiaan. “Ik denk dat hij aan het trainen was voor komend weekend in Genk, de Golden Trophy. Ik had wel de snelste ronde, dus ik wist dat ik hem kon hebben, maar toen kwam de regen en ik denk dat hij iets meer ervaring heeft op slicks. Hij was iets sneller.”

Het mocht de blijdschap over het resultaat niet drukken. Opnieuw bewees Christiaan dat hij tot de beste Senior-rijders in België en Nederland hoort. En ook dat hij kan wedijveren met sterke tegenstanders uit het buitenland. Zijn resultaten zeiden wat dat betreft genoeg.

In de eerste heat was hij als derde over de finish gekomen, in de prefinale was hij vierde geworden en in de finale dus tweede. “In de heat kreeg ik na afloop helaas wel een tijdstraf omdat de nummer één tijdens de rollende start links ging rijden terwijl hij rechts moest rijden.”

Wat was er gebeurd? Christiaan had tijdens die start de oorspronkelijke plaats op de baan van de nummer één ingenomen nog voordat hij de startlijn passeerde. Tot dat moment moet je als rijder op je eigen positie blijven rijden. Dat terwijl de Utrechter feitelijk ineens op kop reed, nog voor hij over de startlijn kwam.

“Ik zat iets te ver naar voren. Toen kreeg ik vijf seconden straf. Daardoor werd ik als achtste geklasseerd. In de prefinale ben ik van acht naar vier gereden en pakte ik de snelste ronde. Dat ging heel goed. En net dus in de finale van vier naar twee.”

In de finale begon iedereen op slicks, maar al redelijk vroeg in de race begon het onverwacht toch te regenen. Dat betekende dat het tempo flink omlaag moest om op de baan te kunnen blijven. Het was feitelijk overleven geworden. Ook voor Christiaan.

Christiaan de Kleijn

“Ik heb nog nooit in slicks in de regen gereden. Meestal komt er dan een rode vlag en mag je van banden wisselen. Maar nu kwamen we redelijk ver. Dat we uiteindelijk een slow-vlag kregen, verbaasde me niet. Ik was liever doorgereden, maar het maakt niet uit.”

“Het was een goede training voor met slicks in de regen rijden. Ik moest echt naar de juiste lijnen zoeken. Toen ik werd ingehaald door Lars van Vark (in de race lang de nummer drie achter Christiaan, red.) zag ik welke lijn hij koos. Daarna ging het meteen beter. Toen Lars een fout maakte haalde ik hem terug in en toen kwam de slow-vlag.” Zodoende bleven de posities op de baan ongewijzigd en werd hij dus tweede. “Een prima resultaat.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS