Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn doet goede zaken in NK na dubbel programma in Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2021 09:38 • Print artikel

SPA – Na afloop van het dubbele programma in het NK van afgelopen weekeinde had Christiaan de Kleijn gemengde gevoelens over zijn prestaties op het circuit van Spa. Door motorproblemen had de zestienjarige karter uit Bosch en Duin niet de snelheid om zo ver vooraan mee te doen als hij had verwacht. Tegelijkertijd deed hij goede zaken voor het kampioenschap. Hij staat nu tweede in de Rotax Max Senioren-klasse en het verschil met de nummer één is miniem.

Christiaan de Kleijn

“Voor het kampioenschap is het weekend goed geweest. Ik ben twee plekken opgeschoven”, aldus Christiaan. “Daar ben ik ook wel blij mee. Ik sta zeven of acht punten achter op de leider. Wat dat betreft is het wel gewoon een goed weekend geweest.”

Maar tussen de regels door kon je horen dat hij niet helemaal tevreden was met zijn prestaties op de piste in de Belgische Ardennen. Net in een weekeinde waarin niet één – zoals gebruikelijk – maar twee rondes van het NK werden gehouden, had hij te kampen met motorproblemen.

Christiaan: “We misten wat snelheid, dat zat waarschijnlijk in de motor, want de kart lag wel goed. Zaterdag ging het de kwalificatie nog wel oké, maar ik had geen slipstream. Daardoor kwam ik twee tienden van een seconde tekort.” In de supercompetitieve Senioren-klasse betekende het de twaalfde tijd.

In de prefinale eindigde hij vervolgens als elfde. “Dat was niet goed”, zei Christiaan onomwonden. “Bij de start had ik wel een paar rijders te pakken, maar daarna werd ik nog teruggepakt.” Het betekende de elfde startplek voor de finale, maar deze keer had hij wat geluk. “Het regende gelukkig. Dan doet de motor er veel minder toe. Ik reed van elf naar twee, toen viel ik terug naar vier. Het ging wel goed.”

Jammer genoeg werd hij na afloop als vijfde geklasseerd omdat hij vijf strafseconden had gekregen vanwege een ingeklikte bumper. “Dat gebeurde gelijk bij de start. Ik kon de jongen voor me niet ontwijken. Daar doe je niks aan. Ik had verwacht dat ik door die klikbumper verder zou terugvallen, dus de vijfde plek viel me wel mee.”

Christiaan de Kleijn

Een dag later stond de vierde ronde van het NK op het programma. De kwalificatie verliep op ongeveer dezelfde manier, en dat uitte zich in het resultaat: opnieuw twaalfde. Christiaan: “En in de prefinale werd ik ook twaalfde. Dat was niet goed. Maar de finale ging wel goed.”

Bij de start won Christiaan direct een paar plekken. “Daarna heb ik ze achter me gehouden. In de laatste rondes moest ik nog wel de deur zien dicht te houden en dat is gelukt. Ik heb er alles uitgehaald wat erin zat, ondanks de motorproblemen. Ik was daar toch nog wel blij mee”, zei hij over zijn zevende plaats.

Hoewel 2021 Christiaans debuutjaar is in de Rotax Max Senioren-klasse, heeft hij zich al nadrukkelijk gemeld om de topposities, zoals hij tijdens het vorige NK in Eindhoven al liet zien toen hij tweede werd in de finale. In eerste instantie was hij enigszins verrast dat hij meteen zo competitief is. Inmiddels weet hij wel hoe de verhoudingen zijn in het veld en kan hij zich focussen op de podiumplaatsen. “Na de eerste paar races wist ik eigenlijk wel hoe het zat met mijn snelheid ten opzichte van de rest. Ik richt me nu eerst op zoveel mogelijk podiumplaatsen halen.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS