Karting • Chrono

Karter Christiaan de Kleijn neemt met fraai vice-kampioenschap in NK afscheid van Junioren-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 februari 2021 03:15

BOSCH EN DUIN – Met de titel vice-kampioen in het NK is voor karter Christiaan de Kleijn het bewijs dat hij een uitstekend seizoen heeft gehad. Daarmee sloot het vijftienjarige talent uit Bosch en Duin op gepaste wijze zijn twee jaren in de Rotax Max Junioren-klasse af. Komend seizoen gaat hij een stapje hogerop. Dan debuteert hij bij de Rotax Max Senioren.

Christiaan en Martin de Kleijn

“Uiteindelijk ben ik wel blij. Ik had liever meer wedstrijden willen rijden in het NK dan de drie die we gehad hebben, maar door corona kon dat niet anders”, blikt Christiaan terug. “Ik had gehoopt kampioen te kunnen worden, maar ik ben ook wel tevreden met tweede plek.”

Normaal gesproken had Christiaan de afgelopen periode nog deelgenomen aan de Rotax Max Grand Finals op het circuit van Portimão in Portugal. Zijn tweede plaats in het NK had hem namelijk een ticket voor deelname opgeleverd. Maar door corona werd dat jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders afgelast.

“Dat was heel jammer, maar ik had het eigenlijk wel verwacht vanwege corona.” Christiaan kende de baan al omdat hij eind november op hetzelfde circuit had meegedaan aan de Rotax International Trophy. Daarmee had hij een uitstekende voorbereiding gehad voor de Grand Finals. “Ik vond de baan wel leuk. Hij lag me wel.”

Ondertussen was Christiaan ook vierde geworden in het BNL-kampioenschap. In het EK had hij bovendien bewezen dat hij ook zijn mannetje staat tussen de beste rijders van Europa. De snelle Utrechter denderde op het circuit van Adria naar de tweede plek. “Daar was ik heel tevreden mee. Ik reed daar gewoon heel goed. Het was mijn beste resultaat op het EK tot nu toe.”

Dat hij dat presteerde in een jaar waarin hij door corona amper wedstrijdritme kon opdoen vanwege de vele afgelaste wedstrijden, maakte zijn prestatie des te knapper. Het was ook het bewijs dat de hij als rijder ondanks alle beperkingen flink gegroeid is. “Ik heb heel veel kunnen trainen, dus ik heb zeker heel veel geleerd en ben steeds beter geworden”, verklaart Christiaan.

Hoewel het seizoen is afgelopen gaat voor rijder van topteam CRG Holland het trainen volop door. Inmiddels is hij volop aan de gang in een Rotax Max Senior-kart, de kart waarin hij komend seizoen gaat racen. Het verschil met een Junior-kart is een iets zwaardere motor en het gewicht van de kart inclusief rijder is hoger. Ook rijden coureurs in de Senior-klassement een andere compound banden, waardoor de kart iets meer grip heeft in de bochten.

Christiaan: “Het is een iets snellere kart. Hij trekt veel harder de bocht uit. Het was niet moeilijk om eraan te wennen omdat een Junior-kart veel minder grip heeft. Rijden in een Senior-kart is wel iets zwaarder. Je merkt het wel tijdens het rijden. Maar ik was er wel al fit genoeg voor vanuit een Junior.”

Dat hij in die kart zoveel traint lijkt geen overbodige luxe. In de voor Christiaan nieuwe klasse rijden coureurs mee tot wel 22, 23 jaar oud. Rijders met heel veel jaren meer ervaring dan hij dus. Niettemin zijn de trainingen op de circuits van Eindhoven en Berghem veelbelovend. Het talent uit Bosch en Duin rijdt steevast toptijden.

Christiaan de Kleijn winterkampioen Chrono

Het is de bedoeling dat Christiaan, die in 2020 nog winterkampioen van Chrono Karting werd, ook dit jaar zal uitkomen in het NK, het BNL-kampioenschap en het EK. Wanneer hij zijn vaardigheden in wedstrijden kan laten zien, is vanwege corona vooralsnog onduidelijk. “Ik heb geen idee wanneer we weer gaan racen, maar ik hoop zo snel mogelijk. Tot die tijd blijf ik trainen. Dat is ook wel leuk, maar natuurlijk minder leuk dan een wedstrijd!”

Christiaan de Kleijn bedankt zijn sponsors voor het afgelopen kartseizoen. Hij hoopt weer op steun voor het nieuwe seizoen 2021.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS