Rally

Central European Rally - Thierry Neuville aan de leiding na geslaagde eerste dag met veel publiek en actie

Uitgegeven door Peter Vader • 27 oktober 2023 06:45

Fanfavoriet Thierry Neuville pakte donderdag een kleine voorsprong toen de allereerste editie van de Central European Rally van start ging. Duizenden toeschouwers kwamen eerder die dag naar de Tsjechische hoofdstad Praag om getuige te zijn van de auto's en sterren van het FIA World Rally Championship die werden ‘weggevlagd’ door de Tsjechische president Petr Pavel. Twee snelle super speciale klassementsproeven volgden terwijl de rally terugreed naar het zuidoosten van Duitsland, waar het Passau-servicepark zich bevindt.

Central European Rally 2023 Thierry NeuvilleThierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Thierry Neuville, aan het stuur van een Hyundai i20 N, was de derde snelste tijdens de openingsetappe in de paardenrenbaan van Cluchle, maar tijdens een referentietijd voor het Circuit van Klatovy reed de Belgische een haasje-over op M-Sport Ford Puma-coureur Ott Tänak waarmee hij ineens van het ene op andere moment met 1,2 seconde voorsprong aan de leiding ging.

“Het was niet mijn allerbeste etappe”, zei Neuville over zijn run over de vochtige wegen van SS2. “Ik denk dat het tussen de natte en de zachte banden in zat. Ik besloot op het allerlaatste moment naar de zachte te gaan. De anti-cut apparaten reflecteerden door het licht, dus we konden niet zo goed zien, maar we konden er uiteindelijk toch goed doorheen rennen.”

Central European Rally 2023 Foto 2 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDKalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier meldde dat hij “geen goed gevoel had” aan boord van zijn Toyota GR Yaris, maar genoeg deed om de laatste podiumplaats veilig te stellen. Hij had een achterstand van 4,6 seconden op Tänak, op teamgenoot Kalle Rovanperä, de leider in het kampioenschap, had hij bij de finish slechts één tiende achterstand.

Rovanperä zou deze week zijn tweede opeenvolgende WRC-titel kunnen behalen, afhankelijk van hoe hij het doet ten opzichte van collega Elfyn Evans. Door een uitstapje naast het asfalt voor Evans bleef de Welshman 4,8 seconden achter op de Fin en eindigde als achtste algemeen.

Teemu Suninen, Takamoto Katsuta en Pierre-Louis Loubet bleven 2,1 seconden achter op de vijfde, zesde en zevende plaats in het algemeen klassement, terwijl Esapekka Lappi en Grégoire Munster de Top-10 completeerden. Lappi zou derde zijn geworden zonder de tijdstraf van 10 seconden die hij kreeg voor een jumpstart op SS1, terwijl Munster werd afgeremd door een defecte handrem van zijn Puma.
Na een vroege start op vrijdag keren de auto’s terug naar Tsjechië voor zes lastige tests, goed voor een slopende 121,80km als race tegen de klok, zonder mogelijkheid tot onderhoud. Het was een geslaagde openingsdag met veel actie en publieksinteresse van deze voor het eerst verreden Central European Rally!

Stand na de eerste dag (Donderdag):
1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 6m06.9s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.2s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.8s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.9s
5 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +8.3s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +10.1s
7 Pierre-Louis Loubet/Benjamin Veillas (Ford Puma Rally1 HYBRID) +10.4s
8 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +10.7s
9 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +13.6s
10 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +15.0s

Central European Rally 2023 Ott Tänak/Martin Järveoja Ford Puma Rally1 HYBRIDOtt Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Central European Rally 2023 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDThierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Central European Rally 2023 Ott Tänak/Martin Järveoja Ford Puma Rally1 HYBRID
Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)



Central European Rally 2023 Event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS