Rally

Central European Rally - Rovanpera rijdt met een tweede plaats zijn Toyota naar zijn tweede WRC-titel!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 oktober 2023 09:01

Kalle Rovanperä is afgelopen weekend tweevoudig WRC-kampioen geworden en pakte zondag de titel nadat hij als tweede eindigde in het algemeen klassement tijdens de Central European Rally*. Door in deze voorlaatste ronde tweede te worden achter Thierry Neuville, zorgde de 23-jarige Fin ervoor dat hij in het seizoen 2023 niet meer te pakken is. Nog maar een jaar geleden schreef Rovanperä geschiedenis toen hij de jongste WRC-kampioen ooit werd. Vanaf afgelopen zondag staat hij in de annalen vermeld als dubbele titelwinnaar naast legendarische namen als Carlos Sainz, Walter Röhrl en Miki Biasion.

Central European Rally WRC kampioen 2023 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDKalle Rovanperä en Jonne Halttunen verdiende en overtuigende WRC-kampioenen 2023 met hun Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Toen Rovanperä aan de Central European Rally deelnam met een voorsprong van 31 punten op Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Elfyn Evans, hoefde hij alleen maar zijn voorsprong te behouden om de titel te claimen. Toen Evans zaterdagochtend een dramatische crash kreeg, was de weg naar de overwinning voor de Fin vrijwel verzekerd.

Na een gestage start van het seizoen kwamen Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen in mei aan hun limiet door de Vodafone Rally de Portugal te winnen. Sinds dat moment heeft het tweetal slechts twee keer niet op het podium gestaan.

“Ik voel me heel goed”, straalde Rovanperä. “Ik denk dat dit jaar voor mij persoonlijk belangrijker was dan vorig jaar. De concurrentie was heviger en we hebben het heel goed gedaan. De grootste dank gaat uiteraard uit naar Jonne; hij is tevens de beste bijrijder ter wereld. Ik ga hier meer van genieten dan van de eerste.”

Central European Rally Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

De overall overwinning van Thieryy Neuville werd misschien overschaduwd door de festiviteiten van de kampioenen, maar de drive van de Belg verdiende veel lof. Met een Hyundai i20 N nam Neuville zaterdagochtend de controle over en leidde hij de rally voor Rovanperä met een voorsprong van 57,6 seconden, om uiteindelijk zijn 19e overwinning in zijn carrière te claimen op de gladde asfaltwegen door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. “Over het geheel genomen hebben we het goed gedaan”, aldus Neuville. “We hadden een goede consistentie, wat uiteindelijk zijn vruchten afwierp. Het was een teamprestatie dit weekend en het is ons gelukt, dus daar mogen we trots op zijn.”

Central European Rally Pierre-Louis Loubet/Benjamin Veillas Ford Puma Rally1 HYBRIDPierre-Louis Loubet/Benjamin Veillas (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Ott Tänak overwon een hydraulische storing op de voorlaatste dag en eindigde als derde, bijna twee minuten achter het snelste tempo in een M-Sport Ford Puma.

Sébastien Ogier vocht zich vrijdag terug van een schade aan een wiel en claimde de vierde plaats, voor zijn Toyota-rijdende collega Takamoto Katsuta. Teemu Suninen, Grégoire Munster en Adrien Fourmaux completeerden de Top-8 voor Nicolas Ciamin en Pierre-Louis Loubet,

Er was ook feest voor Andreas Mikkelsen, die net genoeg deed om de WRC2-titel* veilig te stellen, ondanks dat hij vrijdag van de weg ging.

Het kampioenschap wordt volgende maand in Azië afgesloten tijdens de FORUM8 Rally Japan. Het asfaltevenement vindt plaats in Aichi en wordt verreden van 16 tot en met 19 november.

Kalle Rovanperä (WRC wereldkampioen 2023) na afloop: “Het voelt nu heel goed. Ik ben echt opgelucht, want het is altijd een grote last op je schouders als je voor een titel vecht. Ik denk dat het dit jaar zwaarder en uitdagender was dan vorig jaar. De concurrentie was heviger, maar we hebben het heel goed gedaan. Ik ben erg trots op het seizoen dat we hebben gereden en ik denk dat ik hier meer van ga genieten dan van het eerste. Dit was een moeilijk evenement met enkele van de lastigste omstandigheden die we in lange tijd hebben gehad, maar we bleven kalm en hielden ons aan ons plan. Vrijdag moesten we gebruik maken van onze uitgangspositie, wat we ook deden, maar toen Elfyn uitviel, was het duidelijk dat we niet meer voor de overwinning hoefden te vechten omdat er een groter doel was waar we naar streefden. Hartelijk dank aan Jonne en het hele team, en aan iedereen die ons steunt. Nu ga ik genieten van Rally Japan.”

Eindstand na vierde dag (zondag) van de Central European Rally 2023:
1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h52m39.9s
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +57.6s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m52.8s
4. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m08.6s
5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m48.3s
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3m06.3s
7. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m22.3s
8. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +11m35.8s
9. Nicolas Ciamin/Yannick Roche (Škoda Fabia RS Rally2) +11m53.1s
10. Pierre-Louis Loubet/Benjamin Veillas (Ford Puma Rally1 HYBRID) +12m04.3s
31. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +39m58.2s

Stand rijderskampioenschap (na ronde 12 van 13):
1. K Rovanperä 235 punten
2. E Evans 191 punten
3. T Neuville 184 punten
*Onder voorbehoud van bevestiging van de resultaten door de FIA

Central European Rally Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID WRC Champions 2023Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen verdiende en overtuigende WRC-kampioenen 2023 met hun Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Central European Rally Kalle Rovanperä/Jonne HalttunenKalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Central European Rally Rovanpera podium viering WRC titel champagneKalle Rovanperä en Jonne Halttunen vieren hun WRC-wereldtitel 2023

Central European Rally Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Central European Rally Thierry_Neuville_winnaar_CER podiumThierry Neuveille viert zijn overwinning van de Central European Rally 2023

Central European Rally Andreas Mikkelsen Skoda WRC2-titelEr was ook feest voor Andreas Mikkelsen met zijn Skoda, die net genoeg deed om de WRC2-titel* veilig te stellen, ondanks dat hij vrijdag van de weg ging.

Central European Rally finished



Central European Rally event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS