Rally

Central European Rally - Kalle Rovanpera bouwt een indrukwekkende voorsprong op; Lappi gecrasht

Uitgegeven door Peter Vader • 28 oktober 2023 05:30

Kalle Rovanperä leek zich niet bewust van de zware omstandigheden van vrijdag tijdens de Central European Rally, toen hij naar een indrukwekkende voorsprong van 36,4 seconden op Thierry Neuville stormde. Zware regen en gevaarlijke modder begroetten de teams van het FIA World Rally Championship tijdens de eerste volledige dag van de rally, met zes asfaltetappes in Tsjechië. Bij het openen van de dag profiteerde puntenleider Rovanperä ten volle van de minder vervuilde ondergrond die zijn startpositie bood. Hij bereikte het parc ferme met een voorsprong van 29,2 seconden op de rest van het veld, nadat hij alle drie de spekgladde snelheidsproeven van de ochtend had gewonnen.

Central European Rally Rovanpera leider

En de ochtendprestaties van het Toyota GR Yaris-wonderkind waren ook geen toevalstreffer. Zijn dominantie zette zich voort in de lus van de middag, toen hij onder omstandigheden die consistenter waren voor de coureurs in het hele veld, het gat verder vergrootte. Zoals het er nu voorstaat, is Rovanperä klaar om zijn tweede WRC-titel op rij te claimen in deze voorlaatste ronde van het seizoen, tenzij teamgenoot Elfyn Evans – die 47,2 seconden achter hem wegkwijnt op de derde plaats in het algemeen klassement – een opmerkelijke comeback kan maken.

"Het was super lastig vandaag", zei Rovanperä. "Gelukkig hadden de weersomstandigheden ons een keer mee met de startpositie - het was goed om als eerste auto op de weg te zijn. We kunnen blij zijn met onze dag."

Central European Rally Neuville naar P2

Neuville leidde aanvankelijk na de twee super speciale etappes van donderdag, maar viel vrijdagochtend terug naar de derde plaats nadat hij worstelde met de afstelling van zijn auto. De Belg was van mening dat zijn i20 N Rally1 baat zou hebben gehad bij zachtere vering, maar omdat er geen servicestop tussen de lussen was, waren veranderingen niet mogelijk. Niettemin handhaafde hij de druk op Evans en eindigde, nadat hij de Welshman had ingehaald en de tweede plaats in de slotetappe had opgeëist, met een voorsprong van 10,8 seconden.

Ook Ott Tänak, M-Sport Ford Puma-man, die zich op gespannen voet voelde met het rijgedrag van zijn auto, eindigde op een eenzame vierde plaats in het algemeen klassement: 43,2 seconden achter Evans, maar met 56,4 seconden in de hand op de als vijfde geplaatste Toyota-coureur Takamoto Katsuta.

Central European Rally Ott Tanak

De hoop van Sébastien Ogier om zijn ‘thuisrally’ te winnen viel al vroeg op de dag uiteen toen de Fransman uit München door de openingsetappe strompelde met bandenschade veroorzaakt door een gebroken wiel. Hij vocht terug en claimde de zesde plaats, slechts 3,2 seconden voorsprong op Teemu Suninen.

Afgezien van Neuville was Suninen de enige andere Hyundai-coureur die overbleef nadat zijn landgenoot Esapekka Lappi zwaar crashte liggend op de derde plaats in het algemeen klassement op SS5. De Fin, die aan zijn eerste asfaltrally in de auto begon, werd zevende in het algemeen klassement, voor Puma-jongeling Grégoire Munster. Zijn geduld werd ook op de proef gesteld door Pierre-Louis Loubet, die meer dan vijf minuten verloor op de SS8 toen hij van de weg ging en wielschade opliep.

Zaterdag begint met twee etappes in Oostenrijk, voordat een snelle sprong over de grens naar de explosie van Knaus Tabbert Bayerischer Wald in Duitsland plaatsvindt. Na deze route wordt de lus dienst in Passau nog een keer herhaald.

Central European Rally crash Lappi

Stand na de tweede dag vrijdag):
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h13m05.1s
2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +36.4s
3. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +47.2s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m30.4s
5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m26.8s
6. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m35.9s
7. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m39.1s
8. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m59.1s
9. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Hyundai i20 Rally2) +5m36.3s
10. Erik Cais/Daniel Trunkát (Škoda Fabia RS Rally2) +5m51.2s

Central European Rally Foto 5

Central European Rally Foto 6

Central European Rally Foto 7

Central European Rally Foto 8

Central European Rally herfst



Central European Rally Dag_2_vrijdag_tijdschema

Central European Rally 2023 Event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS